ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΤΗΣ OFFA ΚΑΙ ΤΟΥ B.D.K ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΡΙΑ
Η Offa Khalil Mohammad είναι επαγγελματίας ζωγράφος από το Χαλέπι, της Συρίας. Έφθασε στη Χίο στις αρχές Αυγούστου με έναν από τους αδελφούς της και μια από τις αδελφές της και ακόμα περιμένει την έκβαση της αίτησης ασύλου της. Η Offa περνάει την ημέρα της στο Κέντρο Γυναικών της Αθηνάς, ένα μέρος που το τρέχουν εθελοντές, οι οποίοι προσφέρουν έναν ασφαλή χώρο στις γυναίκες πρόσφυγες που βρίσκονται στο νησί. Εκεί οι γυναίκες μπορούν να κάνουν μπάνιο, να μιλήσουν για εκείνες και τους δίνεται η δυνατότητα να μάθουν γαλλικά, αγγλικά και γιόγκα. Η Offa έχει βρει έναν ασφαλή χώρο για να συνεχίσει να ζωγραφίζει. Ωστόσο, το Κέντρο δεν είναι ανοιχτό το βράδυ και πρέπει να επιστρέφει στον καταυλισμό της Σούδας για ύπνο.
Η Offa και τα αδέλφια της εγκατέλειψαν το Χαλέπι για να προστατεύσουν τη ζωή τους:
Συνέχιζα να ζωγραφίζω κατά τη διάρκεια των βομβαρδισμών, όταν οι βόμβες έπεφταν στη γειτονιά μου. Πέφτανε 100 βόμβες την ημέρα ... Πολλά κτίρια καταστράφηκαν και άνθρωποι εγκλωβίστηκαν σε αυτά. Έπειτα, τα παράτησα όλα, έφυγα μόνο με τα ρούχα που φορούσα ...
— Offa, ζωγράφος από το Χαλέπι της Συρίας
«Φτάσαμε στο νησί στις 7 Αυγούστου 2016. Όταν έφτασα εδώ, είχα πολλές ελπίδες, πολλά όνειρα… Είχα τον υπολογιστή μου (μαζί μου) και ήθελα να ζωγραφίσω.. .. (Ο υπολογιστής της Offa εκλάπη) ... το βράδυ, ήθελα να κοιμηθώ ... και είδα τα αστέρια, και άρχισα να κλαίω και για μια εβδομάδα δε σταμάτησα να κλαίω. Αν ήξερα ότι η κατάσταση είναι έτσι εδώ, τότε θα έμενα στη Συρία με τις βόμβες ... Τη νύχτα δεν μπορώ να βγω έξω ...»
Σχετικά με τις ρατσιστικές επιθέσεις, τον Νοέμβριο στη Χίο: «Είδα τις πέτρες να έρχονται καταπάνω μας, το είδα με τα μάτια μου ότι οι πέτρες έρχονταν από τα σπίτια των ντόπιων ... Για δύο νύχτες κοιμήθηκα κάτω από τα δέντρα και για πέντε νύχτες έμεινα στο δρόμο. Στο μυαλό μου, εξακολουθώ να έχω την εικόνα των ανθρώπων (οι οποίοι εγκατέλειψαν τον καταυλισμό εκείνο το βράδυ) και κοιμήθηκαν μπροστά από την ψαραγορά. Θέλω να το αποτυπώσω όλο αυτό στη ζωγραφική μου».
Το μήνυμα της Offa προς τους ηγέτες της Ε.Ε. είναι μια έκκληση για συμπόνια και αλληλεγγύη: «Όταν έρθεις στη χώρα μας, είναι αδύνατο να σου συμπεριφερθούν όπως συμπεριφέρονται εδώ σε εμάς... θα ανοίξω την πόρτα μου, δεν θα αφήσω κανέναν στο δρόμο, θα τους παρέχω στέγη για να κοιμηθούν... »
Ο Β.Κ.D. είναι ένα 17χρονο αγόρι, Κούρδος από τη Συρία, ο οποίος αυτή τη στιγμή μένει μαζί με τη μητέρα του και δύο από τις μεγαλύτερες αδελφές του στον καταυλισμό της Σούδας, στη Χίο. H οικογένεια του B.K.D. έφτασε στη Χίο το Σεπτέμβρη περιμένοντας απάντηση στην αίτηση ασύλου που έκανε. Η οικογένεια του κατάγεται από την πόλη Ράκκα κοντά στο Κομπανί και αναγκάστηκε να τραπεί σε φυγή για να γλιτώσει από τις επιθέσεις του ISIS και τους βομβαρδισμούς. Ο Β.Κ.D. έπρεπε να σταματήσει το σχολείο εξαιτίας του πολέμου, αλλά θα ήθελε πολύ να συνεχίσει την εκπαίδευσή του. Λατρεύει τη ραπ μουσική και θα ήθελε να γράψει τραγούδια ραπ για τις εμπειρίες του από τον πόλεμο και τη ζωή στους καταυλισμούς προσφύγων.
Ο Β.Κ.D. περιέγραψε τις ανησυχίες του σχετικά με την ασφάλεια στον καταυλισμό, συμπεριλαμβανομένων των διαμαχών μεταξύ των προσφύγων και των ρατσιστικών επιθέσεων στον καταυλισμό, το Νοέμβριο του 2016.
Όταν έγινε η επίθεση φοβηθήκαμε για τις ζωές μας και τρέξαμε έξω από τον καταυλισμό… Οι άνθρωποι ούρλιαζαν, τα παιδιά έκλαιγαν… δεν θέλουμε άλλες τέτοιες καταστάσεις στη ζωή μας…
— Β.Κ.D, 17 χρονών, Κούρδος από τη Συρία
Το μήνυμα του προς τους ευρωπαίους ηγέτες: «Αφήστε μας να φύγουμε από αυτό το μέρος το συντομότερο δυνατόν…»