Ο ΚΑΤΑΥΛΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΣΟΥΔΑΣ ΣΤΗ ΧΙΟ

Δημοσιεύθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2016, 15:58Εκτύπωση

Οι συνθήκες στον καταυλισμό της Σούδας είναι ιδιαίτερα δύσκολες για τους ανθρώπους οι οποίοι, ως αποτέλεσμα του συνωστισμού, κοιμούνται σε σκηνές εκτεθειμένες σε χαμηλές θερμοκρασίες και έντονες βροχοπτώσεις.

Ο καταυλισμός της Σούδας έχει χωρητικότητα 1.100 ατόμων αλλά πολλοί πρόσφυγες, συμπεριλαμβανομένων ευάλωτων οικογενειών, κοιμούνται σε σκηνές εκτός του καταυλισμού δίπλα στην παραλία. Οι πρόσφυγες στους οποίους μιλήσαμε κάνουν λόγο για απούσια ή ανεπαρκή θέρμανση κι έλλειψη ζεστού νερού.

Παράλληλα, ο φόβος για την ασφάλειά τους πηγάζει είτε από τις διαμάχες μεταξύ διαφορετικών εθνικοτήτων είτε από ρατσιστικές επιθέσεις από μέλη ακροδεξιών ομάδων στη Χίο. Η συντριπτική πλειοψηφία των προσφύγων που έχουν εγκλωβιστεί στη Χίο έφτασαν εκεί μετά τις 20 Μαρτίου 2016, ύστερα από την εφαρμογή της Δήλωσης-«Συμφωνίας» μεταξύ Ε.Ε. και Τουρκίας, η οποία προβλέπει την επιστροφή των προσφύγων στην Τουρκία.

Ενώ εξετάζεται η αίτηση ασύλου τους, δεν τους επιτρέπεται να φύγουν από το νησί. Περισσότεροι από 4.000 πρόσφυγες και μετανάστες είναι αποκλεισμένοι στο νησί, η πλειοψηφία εξ αυτών σε άθλιες συνθήκες.

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.