ΕΛΛΑΔΑ: ΝΑ ΕΡΕΥΝΗΘΟΥΝ ΑΠΡΟΚΑΤΑΛΗΠΤΑ ΟΙ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΓΙΑ ΑΠΑΓΩΓΕΣ ΠΑΚΙΣΤΑΝΩΝ

Δημοσιεύθηκε στις 16 Δεκεμβρίου 2005, 00:00Εκτύπωση

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
16 Δεκεμβρίου 2005
Για ανευθυνότητα κατηγόρησε τον Υπουργό Δημόσιας Τάξης η Διεθνής Αμνηστία, μετά τις προχθεσινές δηλώσεις του για τις καταγγελίες περί απαγωγών και ανακρίσεων Πακιστανών στην Ελλάδα. Η διεθνής οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων ζήτησε να ερευνηθούν οι καταγγελίες σοβαρά και απροκατάληπτα.

Η Διεθνής Αμνηστία έχει τεκμηριώσει οξεία έξαρση των περιστατικών αυθαίρετης κράτησης και παράνομης ανάκρισης τα λίγα τελευταία χρόνια σε ολόκληρο τον κόσμο, έξαρση που συνδέεται ευθέως με τον επονομαζόμενο «πόλεμο κατά της τρομοκρατίας». Επίσης, η διεθνής οργάνωση έδωσε πρόσφατα στη δημοσιότητα εκτενή τεκμηρίωση για περισσότερες από 800 μυστικές πτήσεις, με ευρωπαϊκή προέλευση ή προορισμό, αεροσκαφών που χρησιμοποιήθηκαν για έκνομες μεταγωγές κρατουμένων σε τρίτες χώρες, όπου υπέστησαν βασανιστήρια.

«Μέσα σε αυτή τη διεθνή και ευρωπαϊκή εικόνα, είναι ανεύθυνο ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης να προκαταλαμβάνει το αποτέλεσμα μιας δικαστικής έρευνας, που ήδη έχει καθυστερήσει αδικαιολόγητα, χαρακτηρίζοντας 'φάρσα, προβοκάτσια' μια πολύ σοβαρή καταγγελία που αφορά τον σεβασμό θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ελλάδα», δήλωσε ο Γεράσιμος Κουβαράς, Διευθυντής του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.

Η Διεθνής Αμνηστία καλεί τις αρχές να διενεργήσουν αμερόληπτη και πλήρη έρευνα των καταγγελιών, να δώσουν στη δημοσιότητα τα αποτελέσματα της έρευνας αυτής και να αποφεύγουν δηλώσεις που προκαταλαμβάνουν το αποτέλεσμα της. Η οργάνωση επισημαίνει, πάντως, ότι η ανάθεση της έρευνας στις αστυνομικές αρχές, όταν δεν έχει αποκλειστεί το ενδεχόμενο να φέρουν μερίδιο ευθύνης, σίγουρα δεν αποτελεί εχέγγυο αμεροληψίας.

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.