ΙΣΡΑΗΛ - ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ ΕΔΑΦΗ: ΟΙ ΙΣΡΑΗΛΙΝΕΣ ΑΡΧΕΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΘΕΣΟΥΝ ΑΜΕΣΩΣ ΤΕΡΜΑ ΣΤΗ ΒΙΑ ΤΩΝ ΕΠΟΙΚΩΝ

Δημοσιεύθηκε στις 25 Απριλίου 2005, 00:00Εκτύπωση

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
25 Απριλίου 2005
Η Διεθνής Αμνηστία καλεί τις ισραηλινές αρχές να ερευνήσουν τα πρόσφατα περιστατικά δηλητηρίασης χωραφιών Παλαιστινίων και τις ολοένα συχνότερες επιθέσεις Ισραηλινών εποίκων εναντίον Παλαιστινίων χωρικών στη Δυτική Όχθη. Τέτοιου είδους ενέργειες δεν πρέπει να επιτραπεί να συνεχιστούν.

Τις τελευταίες εβδομάδες, τοξικά χημικά διασπάρθηκαν επανειλημμένα σε χωράφια που βρίσκονται κοντά στα χωριά Τουγουάνι, Ουμ Φάγκαρα και Χαρούμπα στην περιοχή της νότιας Χεβρώνας.

Δεκάδες πρόβατα, καθώς και γαζέλες και άλλα ζώα δηλητηρι­άστηκαν από τις τοξίνες και αρκετά από αυτά πέθαναν. Οι Παλαιστίνιοι αγρότες αναγκά­στηκαν να θέσουν τα ζωντανά τους σε καραντίνα και να σταματήσουν να χρησιμοποιούν το γάλα, το τυρί και το κρέας αυτών των ζώων, κάτι που στην πράξη τους στερεί τα μέσα διαβίωσης. Από τότε που βρέθηκε το πρώτο δηλητήριο κοντά στο Τουγουάνι, στις 22 Μαρτίου 2005, έχουν μπει στο στόχαστρο και άλλα χωράφια στην ίδια περιοχή.

Τις ημέρες πριν το πρώτο περιστατικό δηλητηρίασης χωραφιών στο Τουγουάνι, ένας φρουρός από τον κοντινό ισραηλινό εποικισμό Μα'όν αναφέρεται ότι είπε στους χωρικούς ότι ήθελε να σταματήσουν οι Παλαιστίνιοι αγρότες να βοσκούν τα κοπάδια τους κοντά στον εποικισμό και ότι, αν δεν το δέχονταν αυτό, ο ίδιος και οι έποικοι είχαν τρόπους να τους κάνουν να σταματήσουν.

Αναλύσεις που πραγματοποιήθηκαν από το Κέντρο Επιστημών Περιβαλλοντικής και Εργασιακής Υγείας στο Πανεπιστήμιο Μπιρ Ζεΐτ και από την Ισραηλινή Αρχή Προστασίας της Φύσης επιβεβαίωσαν ότι δύο τύποι τοξικών χημικών έχουν διασπαρθεί στην περιοχή σε μεγάλες ποσότητες. Τα τοξικά χημικά είναι το 2-Fluoracetamide, που έχει απαγορευθεί σε αρκετές χώρες περιλαμβανομένου του Ισραήλ και της οποίας η διεθνής εμπορία υπόκειται σε αυστηρούς περιορισμούς, και το Brodifacoum, ένα αντιπηκτικό που χρησιμοποιείται ως ποντικοφάρμακο.

Στις 12 Απριλίου 2005, μία από αυτές τις τοξίνες βρέθηκε επίσης στο χωριό Γιασούφ στη βόρεια Δυτική Όχθη, σε ένα χωράφι που βρίσκεται κοντά στην είσοδο του ισραηλινού εποικισμού Ταπούα, και κοντά στο σημείο όπου ο ισραηλινός στρατός είχε μόλις ανοίξει ξανά τον δρόμο που συνδέει το Γιασούφ με την κεντρική οδό. Ο δρόμος που οδηγεί στο Γιασούφ ήταν κλειστός επί χρόνια για τους Παλαιστίνιους, αναγκάζοντας τους ανθρώπους να κάνουν μεγάλη παράκαμψη για να φτάσουν στο χωριό.

Οι περιοχές όπου βρέθηκαν τα τοξικά χημικά βρίσκονται στην Περιοχή C, που είναι υπό τον πλήρη έλεγχο των ισραηλινών αρχών. Το Ισραήλ απαγορεύει στις δυνάμεις ασφαλείας της Παλαιστινιακής Αρχής να δρουν σε αυτές τις περιοχές. Μέχρι σήμερα, οι ισραηλινές αρχές δεν έχουν καθαρίσει τα τοξικά χημικά από τις πληγείσες περιοχές, αφήνοντας το έργο αυτό στους Παλαιστίνιους αγρότες και σε διεθνείς και Ισραηλινούς ειρηνιστές. Επίσης, δεν έχουν λάβει τα απαραίτητα μέτρα για να διερευνήσουν το ζήτημα με την προοπτική να οδηγηθούν στη δικαιοσύνη οι υπαίτιοι.

Πρόσφατα, Ισραηλινοί έποικοι έχουν εντείνει τις επιθέσεις και τις απειλές εναντίον Παλαιστινίων αγροτών και χωρικών σε αυτές και άλλες περιοχές της Δυτικής Όχθης, εμποδίζοντας τους Παλαιστινίους να έχουν πρόσβαση στη γη τους. Τους τελευταίους μήνες, επανειλημμένες σωματικές επιθέσεις Ισραηλινών εποίκων από το Μα'όν και τον παρακείμενο εποικισμό Χαβάτ Μα'όν εναντίον Παλαιστινίων αγροτών και διεθνών ειρηνιστών και υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, μεταξύ των οποίων και εναντίον προσωπικού της Διεθνούς Αμνηστίας, δεν έχουν διερευνηθεί από την ισραηλινή αστυνομία. Οι υπαίτιοι των επιθέσεων απολαμβάνουν ατιμωρησία.

Βλ. επίσης “Israel/Occupied Territories: Israeli settlers wage campaign of intimidation on Palestinians and internationals alike” (AI Index: MDE 15/099/2004) στη διεύθυνση http://news.amnesty.org/index/ENGMDE150992004

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.