ΑΣΦΑΛΗ ΣΧΟΛΕΙΑ: ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΚΑΘΕ ΚΟΡΙΤΣΙΟΥ

Δημοσιεύθηκε στις 26 Νοεμβρίου 2007, 00:00Εκτύπωση

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΥΠΟΥ
Ενισχύστε τη δράση της Διεθνούς Αμνηστίας
26 Νοεμβρίου 2007
Την Κυριακή 25 Νοεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών, η Διεθνής Αμνηστία ξεκινά μια καινούργια δράση σε ολόκληρο τον κόσμο με στόχο τη δημιουργία ασφαλών σχολείων για κάθε παιδί και κυρίως για τα κορίτσια.

Σε ολόκληρο τον κόσμο τα κορίτσια βιώνουν βία στο σχολείο ή στο δρόμο προς αυτό: απειλές, διακρίσεις, βιασμούς και άλλες μορφές σεξουαλικής βίας. Τα δικαιώματα των κοριτσιών προστατεύονται τόσο από το διεθνές δίκαιο όσο και από την εθνική νομοθεσία. Οι κυβερνήσεις είναι υποχρεωμένες να σέβονται τα δικαιώματα των κοριτσιών, να τα προστατεύουν από τυχόν κακομεταχείριση και να τα κάνουν πραγματικότητα.

Η καταπολέμηση της βίας κατά των κοριτσιών στα σχολεία απαιτεί να καταπολεμηθούν οι διακρίσεις στα σχολεία, αλλά και στην ευρύτερη κοινότητα. Απαιτεί να ακουστούν οι φωνές των κοριτσιών και οι καθημερινές τους εμπειρίες και ανάγκες.

Η Διεθνής Αμνηστία προτείνει συγκεκριμένα βήματα για την καταπολέμηση της βίας στα σχολεία και για τη δημιουργία ενός σχολείου που να είναι πραγματικά ανοιχτό σε όλους. Τα βήματα αυτά περιλαμβάνουν την απαγόρευση της βίας κατά των κοριτσιών στα σχολεία, που περιλαμβάνει τη ψυχική, σωματική βία, την παρενόχληση και την σεξουαλική κακομεταχείριση.

Απαιτείται, επίσης, η δημιουργία εθνικών σχεδίων δράσης ώστε να χρηματοδοτηθούν προγράμματα που εξασφαλίζουν τη δημιουργία ασφαλούς περιβάλλοντος για όλα τα παιδιά και συγκεκριμένα την εκπαίδευση των αρμοδίων ώστε τα κορίτσια να νιώθουν ασφάλεια για να καταγγέλλουν τη βία που έχουν υποστεί, καθώς και προγραμμάτων υποστήριξης για κορίτσια που έχουν υποστεί βία.

Η βία στα σχολεία διαιωνίζει το φαύλο κύκλο της βίας κατά των γυναικών. Τα σχολεία αντικατοπτρίζουν την ευρύτερη κοινωνία. Όταν η βία κατά των κοριτσιών στα σχολεία θεωρείται φυσιολογική ή δεν τιμωρείται, οι μαθητές και οι μαθήτριες μαθαίνουν ότι η βία κατά των γυναικών είναι αποδεκτή.

Δράση

Από την Κυριακή 25 έως και τις 30 Νοεμβρίου στείλτε με SMS τη λέξη ΑΜΝΗΣΤΙΑ ή AMNESTY στο 1616 κι ενίσχυσε οικονομικά την εκστρατεία της Διεθνούς Αμνηστίας «Ασφαλή σχολεία» (κόστος 1 � + ΦΠΑ). Όλα τα έσοδα θα διατεθούν στη Διεθνή Αμνηστία. Με την υποστήριξη της Cosmote, Vodafone και WIND ΕΛΛΑΣ Α.Ε.Β.Ε.

 

Περισσότερες πληροφορίες

Βρείτε περισσότερες πληροφορίες για την νέα δράση της Διεθνούς Αμνηστίας για τα ασφαλή σχολεία στο www.amnesty.org.gr.

Για περισσότερες πληροφορίες και συνεντεύξεις επικοινωνήστε με την Διευθυντή του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας, Δημήτρη Μπότσο, τηλ. 210 3600628.

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.