ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ: Η ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΜΝΗΣΤΙΑ ΑΠΑΙΤΕΙ ΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΟΜΗΡΩΝ

Δημοσιεύθηκε στις 3 Αυγούστου 2007, 00:00Εκτύπωση

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
3 Αυγούστου 2007
Η Διεθνής Αμνηστία επικοινώνησε άμεσα με τους Ταλιμπάν για να απαιτήσει την άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση όλων των Αφγανών και αλλοδαπών ομήρων. Σημειώνοντας ως παράδειγμα τη δεινή θέση των υπόλοιπων Νοτιοκορεατών ομήρων, η Διεθνής Αμνηστία καλεί τους Ταλιμπάν να εκπληρώσουν τις προηγούμενες δεσμεύσεις τους να συμμορφωθούν με το διεθνές δίκαιο.

Η Διεθνής Αμνηστία προέβη σε αυτή την άμεση έκκληση μετά από την αύξηση του αριθμού των απαγωγών, της κράτησης ομήρων και των φόνων ομήρων από τους Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν, όπως για παράδειγμα την πρόσφατη δολοφονία τεσσάρων Αφγανών κυβερνητικών υπαλλήλων και δυο Νοτιοκορεατών μελών ανθρωπιστικής αποστολής ενώ κρατούνταν από τους Ταλιμπάν.

«Η αρπαγή ομήρων είναι κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου. Δεν μπορούν να υπάρξουν εξαιρέσεις στον κανόνα αυτόν ούτε δικαιολογίες για την παραβίασή του. Η κράτηση και η θανάτωση ομήρων είναι εγκλήματα πολέμου και οι δράστες πρέπει να λογοδοτήσουν ενώπιον της δικαιοσύνης», δήλωσε η Αϊρίν Χαν, Γενική Γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας.

Οι πρόσφατες αυτές παραβιάσεις έρχονται σε ευθεία αντίθεση με προηγούμενες δεσμεύσεις των Ταλιμπάν να μη βάζουν στόχο αμάχους και να μην κακομεταχειρίζονται κρατουμένους. Ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν Καρί Γιούσεφ Αχμαντί (Qari Yusef Ahmadi) είπε στη Διεθνή Αμνηστία ότι «προσπαθούμε να επιλύσουμε το ζήτημα (την κράτηση των Νοτιοκορεατών ομήρων) με αποδεκτό τρόπο», αλλά δεν συμφώνησε να τους προστατέψουν από σωματικές βλάβες και να τους απελευθερώσουν αμέσως όπως απαιτεί το διεθνές δίκαιο.

Ο Αχμαντί είπε επίσης στη Διεθνή Αμνηστία: «προσπαθούμε να μην έρθουμε σε αντιπαράθεση με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο και να μην ενεργούμε αντίθετα με τα ανθρώπινα δικαιώματα, όπου αυτά συμφωνούν με το Νόμο της Σαρία». Η Διεθνής Αμνηστία τονίζει ότι κανένα νομικό σύστημα δεν είναι υπεράνω του διεθνούς δικαίου και ανησυχεί βαθιά για τη δήλωση την περασμένη εβδομάδα του υψηλόβαθμου διοικητή των Ταλιμπάν Μανσούρ Νταντουλάχ (Mansour Dadullah) ότι «οι απαγωγές είναι μια πολύ επιτυχημένη πολιτική και διατάζω όλους τους μουτζαχεντίν μου να απαγάγουν ξένους οποιασδήποτε εθνικότητας όπου κι αν τους βρίσκουν και μετά θα πρέπει να κάνουμε παρόμοια συμφωνία».

Τις τελευταίες εβδομάδες υπήρξε κατακόρυφη αύξηση στις απαγωγές που αποδίδονται στους Ταλιμπάν:

4 Τέσσερις εργαζόμενοι σε περιφερειακό δικαστήριο έπεσαν θύματα απαγωγής ενώ ταξίδευαν στην περιοχή Αντάρ του Γάζνι στις 24 Ιουλίου 2007. Τα σώματά τους ανακάλυψαν οι αφγανικές αρχές την Τετάρτη.

4 23 Κορεάτες έπεσαν θύματα απαγωγής από τους Ταλιμπάν στις 19 Ιουλίου ενώ ταξίδευαν στην περιοχή Γάζνι. Δυο έχουν σκοτωθεί, 18 γυναίκες και 3 άνδρες εξακολουθούν να κρατούνται. Οι Ταλιμπάν απειλούν να σκοτώσουν περισσότερους.

4 Πέντε Αφγανοί και δυο Γερμανοί έπεσαν θύματα απαγωγής στις 18 Ιουλίου στην επαρχία Γουαρντάκ. Ένας από τους Αφγανούς δραπέτευσε και ένας από τους Γερμανούς πέθανε ενώ τον κρατούσαν οι Ταλιμπάν. Οι υπόλοιποι όμηροι κρατούνται ακόμα και ο δεύτερος Γερμανός πιστεύεται ότι δεν είναι καλά στην υγεία του.

4 Ένας εκπαιδευτικός αξιωματούχος από την επαρχία Πακτίκα έπεσε θύμα απαγωγής ενώ ταξίδευε στην περιφέρεια Αντάρ στο Γάζνι στις 17 Ιουλίου. Η τύχη του και το πού βρίσκεται δεν είναι γνωστά.

Σύμφωνα με το ’ρθρο 3 που είναι κοινό και στις τέσσερις Συνθήκες της Γενεύης του 1949, το οποίο δεσμεύει νομικά όλα τα μέρη της τοπικής σύρραξης στο Αφγανιστάν, περιλαμβανομένων και των Ταλιμπάν, η αρπαγή ομήρων απαγορεύεται σε κάθε περίπτωση, καθώς και ο «φόνος κάθε είδους», όπως οι υπό τύπον εκτέλεσης θανατώσεις κρατουμένων.

Η πρόσφατη αυτή σειρά απαγωγών έρχεται μετά την απαγωγή του δημοσιογράφου Γκαμπριέλε Μαστροτζιάκομο, του Αφγανού μεταφραστή του Αντζμάλ Νακσμπαντί και του Αφγανού οδηγού του Σαγιέντ Αγά το Μάρτιο 2007. Ενώ ο Μαστροτζιάκομο απελευθερώθηκε, τόσο ο Αντζμάλ όσο και ο Σαγιέντ θανατώθηκαν αργότερα από τους Ταλιμπάν.

Η Διεθνής Αμνηστία καλεί τους Ταλιμπάν και κάθε άλλη ένοπλη ομάδα, καθώς και όλα τα μέρη της ένοπλης σύρραξης στο Αφγανιστάν, να συμμορφώνονται αυστηρά και σε κάθε περίσταση με τις υποχρεώσεις τους σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. «Καμία αίσθηση αδικίας, καμία πολιτική ιδεολογία και καμία θρησκευτική πεποίθηση δεν δικαιολογεί τη διάπραξη τέτοιων παραβιάσεων. Όλοι οι όμηροι πρέπει να απελευθερωθούν αμέσως, χωρίς όρους και χωρίς να τους βλάψουν περαιτέρω», είπε η Αϊρίν Χαν.

Πληροφορίες

Για περισσότερες πληροφορίες για το ιστορικό δείτε τα ακόλουθα δελτία τύπου του Απριλίου 2007:

Αφγανιστάν: Αυξανόμενες και συστηματικές οι επιθέσεις των Ταλιμπάν εναντίον αμάχων (AI Index: ASA 11/002/2007)

Afghanistan: All who are not friends, are enemies: Taleban abuses against civilians (AI Index: ASA 11/001/2007)

Για περισσότερες πληροφορίες και συνεντεύξεις επικοινωνήστε με την Υπεύθυνη Τύπου και Προβολής του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας, ’ννα Μπότσογλου, τηλ. 210 3600628 (εσωτ. 2).
 

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.