ΗΠΑ - ΓΟΥΑΝΤΑΝΑΜΟ: ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΑΜΝΗΣΤΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΡΕΥΝΑ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ ΤΩΝ ΗΠΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΚΟΜΕΤΑΧΕΙΡΙΣΗ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ

Δημοσιεύθηκε στις 8 Φεβρουαρίου 2007, 00:00Εκτύπωση

ΕΚΤΑΚΤΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
8 Φεβρουαρίου 2007
Αντιδρώντας στην ανακοίνωση του στρατού των ΗΠΑ, ότι η έρευνα για τους ισχυρισμούς περί κακομεταχείρισης κρατουμένων στο κέντρο κράτησης των ΗΠΑ στον Κόλπο του Γουαντάναμο στην Κούβα δεν βρήκε στοιχεία για κακοποίηση, η Διεθνής Αμνηστία δήλωσε τα εξής:

«Η μυστικότητα που περιβάλλει το κέντρο κράτησης των ΗΠΑ στον Κόλπο του Γουαντάναμο επιτρέπει να μένουν ατιμώρητες οι καταπατήσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Οι προηγούμενες έρευνες χαρακτηρίστηκαν από έλλειψη ανεξαρτησίας και εύρους και αυτή η τελευταία μοιάζει παρομοίως προβληματική, δεδομένου ότι δεν εξετάστηκε κανένας κρατούμενος».

«Δεν αρκεί η κυβέρνηση των ΗΠΑ να ερευνά τον εαυτό της. Αντί γι' αυτό, οι αρχές των ΗΠΑ πρέπει να επιτρέψουν σε ανεξάρτητα όργανα, περιλαμβανομένης της Διεθνούς Αμνηστίας, να επισκεφθούν το κέντρο κράτησης και να πάρουν συνεντεύξεις από όλους τους κρατουμένους προκειμένου να διασφαλιστεί ότι δεν θα μείνουν στην αφάνεια οι καταγγελίες τους».

 

Η Διεθνής Αμνηστία πραγματοποιεί εκστρατεία για τον τερματισμό των βασανιστηρίων και άλλων μορφών κακομεταχείρισης στον «πόλεμο κατά της τρομοκρατίας». Για περισσότερες πληροφορίες, παρακαλούμε επισκεφθείτε τις ιστοσελίδες www.amnesty.org.gr/campaigns/stoptorture/ (ελληνικά) και web.amnesty.org/pages/stoptorture-index-eng (αγγλικά)

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.