Pierre Crom/Getty Images

ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ: ΤΟ ΦΟΡΟΥΜ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΟΥ ΔΙΟΡΓΑΝΩΝΟΥΝ ΟΙ ΑΡΧΕΣ, ΕΝΩ ΦΥΛΑΚΙΖΟΥΝ ΟΣΕΣ ΚΑΙ ΟΣΟΥΣ ΤΙΣ ΕΠΙΚΡΙΝΟΥΝ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ, ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΙ ΒΑΘΙΑ ΥΠΟΚΡΙΣΙΑ

Δημοσιεύθηκε στις 9 Σεπτεμβρίου 2024, 16:59Εκτύπωση

Οι αρχές της Σαουδικής Αραβίας πρέπει να απελευθερώσουν αμέσως όλες και όλους όσους κρατούνται αυθαίρετα μόνο και μόνο επειδή εξέφρασαν τις απόψεις τους στο διαδίκτυο ενόψει του επερχόμενου Φόρουμ για την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση του Διαδικτύου (IGF) στο Ριάντ, ανέφεραν 40 ΜΚΟ και οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένης της Διεθνούς Αμνηστίας, σε κοινή δήλωση που δημοσιεύθηκε σήμερα.

Ένα από τα βασικά θέματα του ετήσιου φόρουμ για την ψηφιακή δημόσια πολιτική, το οποίο πρόκειται να διεξαχθεί από τις 15 έως τις 19 Δεκεμβρίου 2024, είναι η προώθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην ψηφιακή εποχή. Οι οργανώσεις υπογράμμισαν την υποκρισία της Σαουδικής Αραβίας να φιλοξενεί την εκδήλωση, ενώ συνεχίζει να φυλακίζει, να εξαφανίζει με τη βία και να εκφοβίζει ανθρώπους για να σιωπήσουν.

«Οι αρχές της Σαουδικής Αραβίας έχουν 100 ημέρες πριν από την έναρξη του Φόρουμ για την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση (IGF) για να αποδείξουν ότι θα χαλαρώσουν τη δρακόντεια καταστολή της ελευθερίας της έκφρασης και να δείξουν ότι θα χρησιμοποιήσουν αυτή την εκδήλωση ως μια ευκαιρία για να πραγματοποιήσουν πραγματικές μεταρρυθμίσεις και όχι ως μέρος μιας εκστρατείας που θα χρησιμοποιηθεί για να ξεπλύνει την εικόνα τους», δήλωσε η Agnès Callamard, Γενική Γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας.

«Προκειμένου να αποδείξουν ότι η φιλοξενία του συνεδρίου για το μέλλον του διαδικτύου δεν είναι απλώς μια κυνική άσκηση δημοσίων σχέσεων, οι αρχές της Σαουδικής Αραβίας πρέπει να απελευθερώσουν όλες και όλους όσους κρατούνται αυθαίρετα μόνο και μόνο επειδή άσκησαν το δικαίωμά τους στην ελευθερία της έκφρασης στο διαδίκτυο πριν από την έναρξη του IGF».

Προκειμένου να αποδείξουν ότι η φιλοξενία του συνεδρίου για το μέλλον του διαδικτύου δεν είναι απλώς μια κυνική άσκηση δημοσίων σχέσεων, οι αρχές της Σαουδικής Αραβίας πρέπει να απελευθερώσουν όλες και όλους όσους κρατούνται αυθαίρετα μόνο και μόνο επειδή άσκησαν το δικαίωμά τους στην ελευθερία της έκφρασης στο διαδίκτυο πριν από την έναρξη του IGF.

— Agnès Callamard, Γενική Γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας

Πολλές ακτιβίστριες και πολλοί ακτιβιστές της κοινωνίας των πολιτών και υπερασπίστριες και υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που συνήθως συμμετέχουν στο ετήσιο συνέδριο έχουν εκφράσει σοβαρές ανησυχίες σχετικά με το ταξίδι τους στη Σαουδική Αραβία για να συμμετάσχουν, φοβούμενοι τη σύλληψη, την παρενόχληση ή την παρακολούθηση, δεδομένου ότι η Σαουδική Αραβία έχει καταγράψει ιστορικό φίμωσης και φυλάκισης για όσες και όσους ασκούν κριτική.

Η Διεθνής Αμνηστία καλεί την οργανωτική επιτροπή του IGF να ζητήσει δημόσιες διαβεβαιώσεις από τις αρχές της Σαουδικής Αραβίας ότι δεν θα απαγορευτεί σε καμία και κανέναν η είσοδος στη χώρα για να συμμετάσχει στο συνέδριο, ότι καμία και κανένας από τις/τους συμμετέχουσες/οντες στο IGF δεν θα αντιμετωπίσει οποιαδήποτε παρενόχληση, συμπεριλαμβανομένης της κράτησης και της παρακολούθησης, και ότι όλες και όλοι οι συμμετέχουσες/οντες θα μπορούν να μιλούν ελεύθερα.

Τα τελευταία χρόνια η Διεθνής Αμνηστία έχει καταγράψει πώς οι αρχές της Σαουδικής Αραβίας έχουν εξαπολύσει μια ανατριχιαστική καταστολή κατά των ανθρώπων που επιδεικνύουν έστω και το παραμικρό σημάδι διαφωνίας ή επικριτικής άποψης στο διαδίκτυο.

Μεταξύ αυτών που έχουν καταδικαστεί για την διαδικτυακή τους έκφραση είναι η Salma al-Shehab. Συνελήφθη τον Ιανουάριο του 2021 και, έπειτα από μια κατάφωρα άδικη δίκη, καταδικάστηκε τον Ιανουάριο του 2023 σε μια συγκλονιστική ποινή φυλάκισης 27 ετών, ακολουθούμενη από 27ετή απαγόρευση εξόδου από τη χώρα με κατασκευασμένες κατηγορίες για τρομοκρατία, μόνο και μόνο επειδή έγραψε στο Twitter υπέρ των δικαιωμάτων των γυναικών.

Σε μια άλλη βαθιά ανησυχητική υπόθεση, τον Ιανουάριο του 2024, το δικαστήριο για την τρομοκρατία της Σαουδικής Αραβίας καταδίκασε τη Manahel al-Otaibi σε 11 χρόνια φυλάκισης σε σχέση με αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που προωθούσαν τα δικαιώματα των γυναικών και μοιράζονταν στο διαδίκτυο φωτογραφίες της σε εμπορικό κέντρο χωρίς να φοράει αμπάγια (παραδοσιακή μακρυμάνικη ρόμπα με φαρδιά εφαρμογή).

Σε αυτές και αυτούς που στοχοποιήθηκαν περιλαμβάνονται επίσης ο Abdulrahman al-Sadhan, ένας εργαζόμενος στην Ερυθρά Ημισέληνο, ο οποίος τον Απρίλιο του 2020, μετά από μια κατάφωρα άδικη δίκη, καταδικάστηκε σε 20 χρόνια, τα οποία θα ακολουθήσει 20ετής απαγόρευση εξόδου από τη χώρα, για τα σατιρικά του tweets, και ο Mohammad bin Nasser al-Ghamdi, συνταξιούχος δάσκαλος, ο οποίος καταδικάστηκε σε θάνατο τον Ιούλιο του 2023 για την κριτική που άσκησε στις αρχές στο X (πρώην Twitter) και για τη διαδικτυακή του δραστηριότητα στο YouTube.

«Οι υποθέσεις αυτές καταδεικνύουν τη σκοτεινή αλήθεια σχετικά με την καταστολή της ελευθερίας της έκφρασης στο διαδίκτυο από τις αρχές της Σαουδικής Αραβίας. Εάν οι αρχές της Σαουδικής Αραβίας επιθυμούν σοβαρά να αναλάβουν παγκόσμιο ηγετικό ρόλο στην ψηφιακή δημόσια πολιτική, θα πρέπει να αποδείξουν τη δέσμευσή τους να σεβαστούν το δικαίωμα στην ελευθερία της έκφρασης για όλους, μεταρρυθμίζοντας τους ασαφείς νόμους που ποινικοποιούν την έκφραση, όπως ο νόμος κατά του ηλεκτρονικού εγκλήματος, και βάζοντας ξεκάθαρο τέλος στην καταστολή των επικριτών τους εντός και εκτός διαδικτύου», δήλωσε η Agnès Callamard.

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.