ΓΟΥΑΝΤΑΝΑΜΟ: ΛΕΜΕ ΟΧΙ : ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ

Δημοσιεύθηκε στις 9 Ιανουαρίου 2008, 00:00Εκτύπωση

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
9 Ιανουαρίου 2008
Με αφορμή την 6η επέτειο από την ημέρα που μεταφέρθηκαν οι πρώτοι κρατούμενοι στο κέντρο κράτησης του Γουαντάναμο, η Διεθνής Αμνηστία Η Διεθνής Αμνηστία ζήτησε από βουλευτές από κοινοβούλια σε όλον τον κόσμο να υπογράψουν μια διακήρυξη με συγκεκριμένα αιτήματα προς την κυβέρνηση των ΗΠΑ για να σταματήσουν οι παράνομες κρατήσεις του «πολέμου κατά της τρομοκρατίας» και να κλείσει το κέντρο κράτησης στο Γουαντάναμο. Πάνω από 1.100 βουλευτές από χώρες όπως η Βρετανία, η Γαλλία, η Ιταλία, η Ισπανία, η Δανία, το Ισραήλ, το Μεξικό και το Μπαχρέιν ανταποκρίθηκαν. Από αυτούς 26 ήταν Έλληνες και δέκα έκαναν δηλώσεις κατά των αυθαίρετων κρατήσεων.

Οι βουλευτές υπέγραψαν τη διακήρυξη της Διεθνούς Αμνηστίας που συνοψίζει τα συγκεκριμένα βήματα που θα έπρεπε να κάνει η κυβέρνηση των ΗΠΑ για να σταματήσει τις παράνομες κρατήσεις του «πολέμου κατά της τρομοκρατίας», με πρώτο βήμα το κλείσιμο του στρατοπέδου κράτησης στο Γουαντάναμο.

Οι Έλληνες Βουλευτές που υπέγραψαν τη διακήρυξη είναι:

Νάσος Αλευράς (ΠΑΣΟΚ), Γιάννης Αμοιρίδης (ΠΑΣΟΚ), Μαρία Δαμανάκη (ΠΑΣΟΚ), Γιάννης Δραγασάκης (ΣΥΡΙΖΑ), Θάλεια Δραγώνα (ΠΑΣΟΚ), Θοδωρής Δρίτσας (ΣΥΡΙΖΑ), Απόστολος Κακλαμάνης (ΠΑΣΟΚ), Περικλής Κοροβέσης (ΣΥΡΙΖΑ), Γιάννης Κουτσούκος (ΠΑΣΟΚ), Ηλίας Λαμπίρης (ΠΑΣΟΚ), Γιάννης Μανιάτης (ΠΑΣΟΚ), Αθανασία Μερεντίτη (ΠΑΣΟΚ), Γιάννης Μπανιάς (ΣΥΡΙΖΑ), Πάνος Μπεγλίτης (ΠΑΣΟΚ), Θεόδωρος Πάγκαλος (ΠΑΣΟΚ), Μιχάλης Παπαγιαννάκης (ΣΥΡΙΖΑ), Γιώργος Παπαδημητρίου (ΠΑΣΟΚ), Γιώργος Α. Παπανδρέου (ΠΑΣΟΚ), Φεβρωνία Πατριανάκου - Καραΐσκου (ΝΔ), Φίλιππος Πετσάλνικος (ΠΑΣΟΚ), Αστέριος Ροντούλης (ΛΑ.ΟΣ.), Σοφία Σακοράφα (ΠΑΣΟΚ), Παναγιώτης Σγουρίδης (ΠΑΣΟΚ), Μιχάλης Τιμοσίδης (ΠΑΣΟΚ), Βασίλης Τόγιας (ΠΑΣΟΚ), Μιχάλης Χρυσοχοΐδης (ΠΑΣΟΚ).

Επίσης 10 Έλληνες Βουλευτές πρόσθεσαν με δηλώσεις τους τη φωνή τους στις φωνές εκατοντάδων πολιτικών, ηγετών και προσωπικοτήτων από ολόκληρο τον κόσμο που εκφράζουν την αντίθεσή τους για το κέντρο κράτησης του Γουαντάναμο και για τις παράνομες κρατήσεις του «πολέμου κατά της τρομοκρατίας» των ΗΠΑ.

Δηλώσεις Ελλήνων Βουλευτών

«Χιλιάδες πολίτες σε όλο τον κόσμο τίθενται υπέρ του τερματισμού του νομικού και ηθικού τέλματος των παράνομων κρατήσεων στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας, όπως επιβάλλουν οι αρχές του κράτους δικαίου και ο σεβασμός των ανθρωπίνων

δικαιωμάτων. Το στρατόπεδο του Γουαντάναμο αποτελεί ευθεία παράβαση του διεθνούς νομικού πολιτισμού και προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και πρέπει να κλείσει άμεσα.»

Νάσος Αλευράς, Βουλευτής Α' Αθήνας, ΠΑΣΟΚ, 8 Ιανουαρίου 2008

«Το Γουαντάναμο αποτελεί ανοικτή πληγή για τον σύγχρονο πολιτισμό και τις κατακτήσεις του στο πεδίο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Θα μείνει στην ιστορία ως η ντροπή του 21ου αιώνα, όπως και κάθε άλλη απόρθητη φυλακή βασανιστηρίων του ίδιου τύπου. Όλη η προοδευτική ανθρωπότητα απαιτεί από την κυβέρνηση των Η.Π.Α. να κλείσει αμέσως το Γουαντάναμο. Να γίνουν σεβαστές, χωρίς προσχήματα, οι διεθνείς αρχές δικαίου και τα ανθρώπινα δικαιώματα των κρατουμένων, όπως επιβάλλει το στοιχειώδες πλαίσιο δημοκρατικών αξιών.»

Μαρία Δαμανάκη, Βουλευτής Β΄ Αθήνας ΠΑΣΟΚ, 3 Ιανουαρίου 2008

«Με το τέλος του 20ου αιώνα νέοι μεγάλοι κίνδυνοι έθεσαν σε αμφισβήτηση την ασφάλεια και την ευημερία των πολιτών σε όλο τον κόσμο. Από τις πιο άγριες μορφές σύγχρονης απειλής είναι η τυφλή βία, η τρομοκρατία στο όνομα θρησκευτικών φανατισμών και κλειστών ιδεολογιών. Σε αυτή τη νέα απειλή, η απάντηση των σύγχρονων κοινωνιών δεν μπορεί να μη βασίζεται στον σεβασμό του διεθνούς δικαίου και στην εφαρμογή των θεσμών που οι ίδιες οι κοινωνίες έχουν θεσπίσει διότι τότε το μόνο που επιτυγχάνεται είναι η ενίσχυση των ιδεολογικών όπλων των τρομοκρατών. Είναι αδιανόητο κατακτήσεις ήδη από την εποχή της Γαλλικής Επανάστασης να καταργούνται επιλεκτικά. Πώς είναι δυνατόν στο όνομα της αποκατάστασης του δικαίου και της ασφάλειας εκατοντάδες άνθρωποι να παραμένουν έγκλειστοι χωρίς απαγγελία κατηγορίας και χωρίς τη βεβαιότητα εφαρμογής των κανόνων δικαίου; Πότε στην ιστορία μέσα από την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αποκαταστάθηκε η ασφάλεια και η δικαιοσύνη; Η παραβίαση του διεθνούς δικαίου σε κάθε μορφή, από όπου και αν προέρχεται οφείλει να σταματήσει. Τα κυρίαρχα κράτη έχουν ακόμη μεγαλύτερη υποχρέωση να διαμορφώνουν τις συνθήκες εμπιστοσύνης στους θεσμούς που υπακούουν σε κανόνες δικαίου γιατί μόνο έτσι μπορούν να κερδίσουν το σεβασμό των πολιτών όχι μόνο σε εθνικό αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο.»

Θάλεια Δραγώνα, Βουλευτής Επικρατείας, ΠΑΣΟΚ, 3 Ιανουαρίου 2008

«Ενώνω και τη δική μου φωνή, φωνή της δημοκρατικής κοινωνίας του Πειραιά, με τη φωνή της παγκόσμιας δημοκρατικής συνείδησης, που εξεγείρεται από τη συνεχιζόμενη βαρβαρότητα της λειτουργίας του στρατοπέδου στο Γουαντάναμο. Καμία επίκληση κινδύνου ή εχθρού, πολύ περισσότερο της υποψίας, δε νομιμοποιεί να κρατούνται όμηροι άνθρωποι κατά παράβαση κάθε έννοιας δικαίου, αλλά και των διεθνών συμβάσεων προστασίας δικαιωμάτων, χωρίς δίκη, χωρίς δικαίωμα δίκαιης δίκης, χωρίς τεκμήριο αθωότητας και χωρίς ανθρώπινες συνθήκες κράτησης. Αν επιμείνουμε, μπορούμε να υποχρεώσουμε τις ΗΠΑ να σταματήσει αυτή την απάνθρωπη πολιτική και να κλείσουμε τώρα το Γουαντάναμο. Θα είναι το πιο ελπιδοφόρο δημοκρατικό μήνυμα για τη νέα χρονιά.»

Θοδωρής Δρίτσας, Βουλευτής Α' Πειραιά και Νησιών, ΣΥΡΙΖΑ, 8 Ιανουαρίου 2008

«Το Γουαντάναμο είναι μια κηλίδα καταισχύνης για το δυτικό πολιτισμό. Η ύπαρξή του συνιστά μια κραυγαλέα κατάφαση στην κρατική τρομοκρατία. Αναιρεί και ακυρώνει ηθικά, νομικά και πολιτικά κάθε θεμιτή προσπάθεια για την αντιμετώπιση της τυφλής βίας που συνιστά και η τρομοκρατία και ενθαρρύνει την στοχοποίηση του συνόλου των δυτικών κοινωνιών. Το Γουαντάναμο πρέπει να κλείσει. Αυτό αποτελεί απαίτηση κάθε πολιτισμένου, ελεύθερου και δημοκρατικού ανθρώπου.»

Απόστολος Κακλαμάνης, Βουλευτής Β' Αθήνας, ΠΑΣΟΚ και πρώην Πρόεδρος της Βουλής, 8 Ιανουαρίου 2008

«Το Γουαντάναμο είναι η απόδειξη του Μεσαίωνα που ζούμε όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα που αποκτήθηκαν με αγώνες αιώνων. Το γεγονός πως αυτό το κολαστήριο είναι «made in USA» σημαίνει πως είναι προς εξαγωγή και ήδη αυτά τα βασανιστήρια έχουν εξαχθεί σε ΙΡΑΚ & ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ και σε άλλες χώρες όπου έχει επιβληθεί η «PAX AMERICANA». Όσοι δεν αγωνίζονται για την πλήρη και οριστική κατάργηση των βασανιστηρίων δε είναι απλώς «απαθείς», αλλά συνεισφέρουν ενεργά στο έργο των βασανιστών.»

Περικλής Κοροβέσης, Βουλευτής Α' Αθήνας, ΣΥΡΙΖΑ, 8 Ιανουαρίου 2008

 

1. «Ο πόλεμος κατά της τρομοκρατίας οδήγησε σε αδιέξοδο. Οι κύκλοι της βίας πολλαπλασιάστηκαν και ταυτόχρονα τα ανθρώπινα δικαιώματα καταρρακώθηκαν.

2. Πρέπει να επιστρέψουμε στο νομικό πολιτισμό που συνδιαμόρφωσαν οι μεγάλες επαναστάσεις: η Γαλλική του 1789 και η Αμερικανική του 1775. Πρέπει να ξαναζήσουμε, να ανεβάσουμε στο ιστορικό βάθρο που τους ανήκει, τον Bill of Rights και την Declaration des Droits de l' Homme et du Citoyean.

3. Στο πλαίσιο των μεγάλων αυτών διακηρύξεων και κατακτήσεων του νομικού πολιτισμού:

i. Πρέπει να κλείσει το Γουαντάναμο και κάθε μυστικός χώρος κράτησης οπουδήποτε της γης.

ii. Πρέπει να απελευθερωθούν όσοι δεν εισαχθούν με σαφείς κατηγορίες σε μία δίκαιη δίκη από ανεξάρτητο και αμερόληπτο δικαστήριο. Πρέπει να τους δοθεί κάθε βοήθεια, νομική, οικονομική και ηθική. Να τους ζητήσουν ακόμη και συγγνώμη για τα χαμένα χρόνια της ζωής τους.

iii. Για όσους συνεχιστεί η κράτηση να τους δοθούν όλες οι εγγυήσεις για μία δίκαιη δίκη με πλήρη υποστήριξη και εγγύηση όλων των δικαιωμάτων τους.

iv. Να δοθεί πρόσβαση χωρίς περιορισμούς σε όλους τους μέχρι σήμερα χώρους μυστικής κράτησης στις διεθνείς οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και στη Διεθνή Αμνηστία.

v. Να καταργηθεί η έκτακτη νομοθεσία και οποιοδήποτε κανονιστικό ή διοικητικό μέτρο προσβάλλει την ανθρώπινη αξιοπρέπεια.»

Ηλίας Λαμπίρης, Βουλευτής Ρεθύμνου, ΠΑΣΟΚ, 5 Ιανουαρίου 2008

 

«Το στρατόπεδο συγκέντρωσης στο Γουαντάναμο δεν έπρεπε ποτέ να λειτουργήσει. Η πολιτική και η «νομική» κάλυψη του από την Κυβέρνηση των ΗΠΑ ανατρέπουν τα κεκτημένα των μεταπολεμικών διεθνών διακηρύξεων και συμφωνιών, μετά την ήττα του ναζισμού και του φασισμού. Πρέπει αμέσως να κλείσει. Το χρωστάμε σε μας τους ίδιους και στον πολιτισμό μας. Απέναντι στις όποιες απειλές υπάρχουν πολιτικά και δημοκρατικά μέσα άμυνας. Όποιος τα εγκαταλείπει, απαξιώνεται...»

Μιχάλης Παπαγιαννάκης, Βουλευτής Β' Αθήνας, ΣΥΡΙΖΑ, 7 Ιανουαρίου 2008

 

«Ενώνω και εγώ τη φωνή μου με όσους αντιτίθενται και ανθίστανται σε πρακτικές παράνομης κράτησης, βασανισμού, και βασανιστηρίων. Είναι αναμφισβήτητο γεγονός ότι, η τρομοκρατία από όπου και αν προέρχεται, αποτελεί απειλή για την δημοκρατία. Ωστόσο, όλοι εμείς οι δημοκράτες πολίτες, έχουμε καθήκον να μην υποκύπτουμε στην απειλή που καθιστά κάθε δημόσιο χώρο, χώρο καταστολής και κάθε πολίτη ένοχο μέχρι αποδείξεως του εναντίον. Χώροι, όπως το Γουαντάναμο, λειτουργούν εκτός έννομης τάξης, εκτός της σφαίρας των δικαιωμάτων και των υποχρεώσεων του ατόμου, εκτός κοινωνικού, πολιτικού και νομικού ελέγχου και η ύπαρξη τους, ουσιαστικά, αποτελεί «νίκη» για τους τρομοκράτες. Στην δημοκρατία, ο σκοπός δεν αγιάζει τα μέσα. Στην δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι πραγματικά θεμελιώδη, αφού χωρίς αυτά δεν μπορεί κανείς να διανοηθεί την ισονομία και την ισοπολιτεία. Ένα μήνυμα πρέπει να καταστεί σαφές: δεν μπορούμε να προασπιστούμε την δημοκρατία με την κατάργηση της.»

Γιώργος Α. Παπανδρέου, Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, 9 Ιανουαρίου 2008

 

«Οι μόνιμες συνθήκες άκρας απομόνωσης και αισθητηριακής αποστέρησης στις οποίες ζουν εδώ και 6 χρόνια οι κρατούμενοι στο Γουαντάναμο, περιφρονώντας και παραβαίνοντας οι αρμόδιες αρχές κάθε διεθνές πρότυπο για τα ανθρώπινα δικαιώματα, είναι ντροπή για την Δημοκρατία και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Όσοι δε, γνωρίζουν και δεν κάνουν κάτι για να ανατραπεί αυτό το απαράδεκτο καθεστώς , είναι ηθικοί συνένοχοι.»

Βασίλης Τόγιας, Βουλευτής Βοιωτίας, ΠΑΣΟΚ, 8 Ιανουαρίου 2008

Οι ακόλουθοι Έλληνες Βουλευτές είναι διαθέσιμοι για περαιτέρω δηλώσεις στα Μέσα Επικοινωνίας:

Μαρία Δαμανάκη, ΠΑΣΟΚ

Θοδωρής Δρίτσας, ΣΥΡΙΖΑ

Περικλής Κοροβέσης, ΣΥΡΙΖΑ

Βασίλης Παπαδημητρίου, ΠΑΣΟΚ

Βασίλης Τόγιας, ΠΑΣΟΚ

Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ΠΑΣΟΚ

 

Πληροφορίες

  • Επισυνάπτονται κείμενο με δηλώσεις από διεθνείς προσωπικότητες καθώς και τα 13 σημεία που προτείνει η Διεθνής Αμνηστία να υιοθετήσει η κυβέρνηση των ΗΠΑ.
  • Για συνεντεύξεις τόσο με εκπροσώπους της Διεθνούς Αμνηστίας στην Ελλάδα και το εξωτερικό όσο και με τους Έλληνες βουλευτές που δήλωσαν ότι είναι διαθέσιμοι να κάνουν δηλώσεις, επικοινωνήστε με την υπεύθυνη Τύπου της Διεθνούς Αμνηστίας, ’ννα Μπότσογλου, στο 210 36 00 628 εσωτ. 2.
ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.