ΙΤΑΛΙΑ/ ΜΑΛΤΑ: Ο ΕΞΑΝΑΓΚΑΣΜΟΣ ΤΟΥ AQUARIUS ΝΑ ΑΠΟΒΙΒΑΣΤΕΙ ΣΤΗ ΒΑΛΕΝΘΙΑ ΥΠΟΝΟΜΕΥΕΙ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΕΡΕΥΝΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΣΩΣΕΩΝ ΚΑΙ ΘΕΤΕΙ ΕΝΑ ΘΑΝΑΤΗΦΟΡΟ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ

Δημοσιεύθηκε στις 12 Ιουνίου 2018, 18:00Εκτύπωση

Καθώς το διασωστικό πλοίο της οργάνωσης SOS Mediterranee MV Aquarius κατευθύνεται στο λιμάνι της Βαλένθια στην Ισπανία, η Elisa De Pieri, ερευνήτρια της Διεθνούς Αμνηστίας στην Ιταλία δήλωσε:

 «Με το να κλείνουν τα λιμάνια τους, η Ιταλία και η Μάλτα καταπατούν την αρχή της διάσωσης στη θάλασσα και υποβαθμίζουν ολόκληρο το σύστημα ερευνών και διασώσεων. Εάν αυτό περάσει έτσι αδιαμφισβήτητα, θα αποθαρρύνει και θα θέσει σε κίνδυνο το σωτήριο έργο των ΜΚΟ, αφήνοντας χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες ναυαγούς στη Μεσόγειο.

 

Παρόλο που η προσφορά της Ισπανικής κυβέρνησης να δεχτεί το Aquarius αποτελεί ένα παράδειγμα αλληλεγγύης, υπογραμμίζει επίσης τον στυγνό κυνισμό των Ιταλικών και Μαλτέζικων αρχών. Αυτό θέτει ένα προηγούμενο το οποίο αναπόφευκτα θα στοιχίσει ζωές.

— Elisa De Pieri

Υπόβαθρο

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στα τέλη του Ιουνίου θα προσφέρει μια ευκαιρία στην Ιταλία να προωθήσει την ανάγκη για μεταρρύθμιση για ένα δικαιότερο ευρωπαϊκό σύστημα ασύλου 
https://www.amnesty.gr/news/articles/article/21389/ena-test-igesias-gia-tin-ee

Η Διεθνής Αμνηστία εξέδωσε Δελτίο Τύπου στις 11 Ιουνίου 2018
https://www.amnesty.gr/news/press/article/21413/italia-malta-na-epitrapei-amesa-i-apovivasi-stoys-egklovismenoys-sti

 

 

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.