ΙΡΛΑΝΔΙΑ: ΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΚΤΡΩΣΗ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΘΕΣΜΟΘΕΤΗΘΕΙ Η ΙΣΟΤΗΤΑ ΚΑΙ Η ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ

Δημοσιεύθηκε στις 22 Μαΐου 2018, 19:13Εκτύπωση

Οι γυναίκες και τα κορίτσια στην Ιρλανδία έχουν επιτέλους μια μοναδική ευκαιρία να αναγνωριστεί το δικαίωμά τους να αποφασίσουν για το σώμα τους, είπε η Διεθνής Αμνηστία ενόψει του δημοψηφίσματος της Παρασκευής σχετικά με την έκτρωση. 

Το δημοψήφισμα αυτό, για το οποίο αγωνίστηκαν πολύ γυναικείες οργανώσεις, θα δώσει στους πολίτες της Ιρλανδίας τη δυνατότητα να ψηφίσουν ώστε να καταργηθεί η συνταγματική διάταξη, η οποία απαγορεύει την έκτρωση υπό οποιαδήποτε συνθήκη εξαιρουμένης αυτής όπου η ζωή της εγκυμονούσας βρίσκεται σε κίνδυνο. Η διάταξη, γνωστή και ως Όγδοη Τροποποίηση, θέτει το νόμο περί εκτρώσεων της Ιρλανδίας ως έναν από τους πιο περιοριστικούς στον κόσμο.

«Την Παρασκευή, έχουμε μια ιστορική ευκαιρία να αλλάξουμε το Σύνταγμα της Ιρλανδίας και να καταργήσουμε τους περιορισμούς που έχουν προκαλέσει ανείπωτο πόνο σε αμέτρητες γυναίκες και κορίτσια. Αυτή η ευκαιρία δεν πρέπει να χαθεί», δήλωσε ο Colm O Gorman, Εκτελεστικός Διευθυντής της Διεθνούς Αμνηστίας Ιρλανδίας.

«Ψηφίζοντας «ναι» ψηφίζουμε για την ισότητα, την αξιοπρέπεια, το σεβασμό και τη συμπόνια. Είναι μια ψήφος για μια μελλοντική Ιρλανδία όπου τα δικαιώματα των γυναικών και των κοριτσιών είναι σεβαστά και προστατεύονται. Είναι μια ψήφος για την ελπίδα και για το τέλος της εξορίας των γυναικών που χρειάζονται ασφαλή υγειονομική περίθαλψη».

Η Όγδοη Τροποποίηση έχει παραβιάσει τα δικαιώματα των γυναικών και των κοριτσιών, συμπεριλαμβανομένων και των δικαιωμάτων στην υγεία, τη ζωή, την ιδιωτική ζωή, την ισότητα και τη μη διάκριση, καθώς και το δικαίωμα απαλλαγής από σκληρή, απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση.

Κάθε μέρα, κατά μέσο όρο 10 γυναίκες και κορίτσια εγκαταλείπουν την Ιρλανδία για να έχουν πρόσβαση σε εκτρώσεις στο εξωτερικό. Υπολογίζεται ότι άλλες τρεις γυναίκες παίρνουν χάπια άμβλωσης που έχουν εισαχθεί χωρίς ιατρική υποστήριξη. Χρησιμοποιώντας χάπια άμβλωσης στην Ιρλανδία, αντιμετωπίζουν πιθανή ποινική κύρωση, ακόμη και ποινή φυλάκισης έως και 14 ετών.

 «Η διεξαγωγή αυτού του δημοψηφίσματος ήταν ένας μακρύς και δύσκολος αγώνας. Χρειάστηκαν 35 χρόνια, 10 κυβερνήσεις και μια τεράστια δημόσια εκστρατεία για να φτάσουμε εδώ, και μέχρι σήμερα αυτοί οι δρακόντειοι νόμοι περί έκτρωσης της Ιρλανδίας έχουν προκαλέσει τεράστια δυστυχία και έχουν κοστίσει ανθρώπινες ζωές», δήλωσε ο Colm O 'Gorman.

«Αυτή δεν είναι μια ψήφος για το εάν θα υπάρξουν εκτρώσεις στο μέλλον στην Ιρλανδία. Άλλωστε οι τελευταίες τρεις δεκαετίες έχουν δείξει ότι η Όγδοη Τροποποίηση δεν έχει σταματήσει την ανάγκη για υπηρεσίες εκτρώσεων. Αυτή είναι μια ψήφος για το εάν οι γυναίκες που προχωρούν σε έκτρωση θα έχουν πρόσβαση σε ασφαλείς υπηρεσίες και θα αντιμετωπίζονται με συμπόνια και αξιοπρέπεια».

Ιστορικό

Η Διεθνής Αμνηστία της Ιρλανδίας αγωνίζεται για ένα νόμο περί εκτρώσεων στην Ιρλανδία σύμφωνο με τα ανθρώπινα δικαιώματα από το 2014, μέσω της παγκόσμιας εκστρατείας «My Body My Rights». Μια θετική ψήφος στο δημοψήφισμα και η κατάργηση της 8ης Τροποποίησης στο Σύνταγμα της Ιρλανδίας, που ισχύει εδώ και 35 χρόνια, είναι ζωτικής σημασίας για την επίτευξη αυτού του στόχου.

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.