ΜΙΑΝΜΑΡ: Η ΤΑΚΤΙΚΗ ΤΗΣ ΚΑΜΕΝΗΣ ΓΗΣ ΠΥΡΟΔΟΤΕΙ ΤΗΝ ΕΘΝΟΚΑΘΑΡΣΗ ΤΩΝ ΡΟΧΙΝΓΚΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΡΑΚΙΝ

Δημοσιεύθηκε στις 14 Σεπτεμβρίου 2017, 16:21Εκτύπωση
  • Περισσότερα από 80 σημεία έχουν πυρποληθεί σε ενορχηστρωμένη εκστρατεία από τις 25 Αυγούστου
  • Περισσότεροι από 370.000 Ροχίνγκια έχουν διαφύγει εκτός συνόρων σε λιγότερο από τρεις εβδομάδες
  • Μαρτυρίες δείχνουν ότι οι επιθέσεις ήταν σχεδιασμένες, εσκεμμένες και συστηματικές

Η Διεθνής Αμνηστία αποκαλύπτει νέα στοιχεία που δείχνουν μία μαζικής κλίμακας τακτική καμένης γης στη βόρεια πολιτεία Ρακίν, όπου οι δυνάμεις ασφαλείας της Μιανμάρ και εξεγερμένες ομάδες πολιτών καίνε ολόκληρα χωριά Ροχίνγκια και πυροβολούν τυχαία ανθρώπους που προσπαθούν να διαφύγουν.

Η ανάλυση από την οργάνωση δεδομένων ανίχνευσης ενεργών πυρκαγιών, δορυφορικών εικόνων, φωτογραφιών και βίντεο από το έδαφος, όπως και συνεντεύξεων από δεκάδες αυτόπτες μάρτυρες στη Μιανμάρ και πέρα από τα σύνορα στο Μπαγκλαντές, δείχνει πως μια συντονισμένη εκστρατεία συστηματικών πυρπολήσεων έχει στοχεύσει τα χωριά των Ροχίνγκια σε όλη τη βόρεια πολιτεία Ρακίν για σχεδόν τρεις εβδομάδες.

Τα στοιχεία είναι αδιάψευστα- οι δυνάμεις ασφαλείας της Μιανμάρ βάζουν φωτιά στη βόρεια πολιτεία Ρακίν σε μια στοχευμένη εκστρατεία με σκοπό να διώξει τους Ροχίνγκια έξω της Μιανμάρ. Δεν υπάρχει αμφιβολία: είναι εθνοκάθαρση

— Tirana Hassan, Διευθύντρια Αντιμετώπισης Κρίσεων της Διεθνούς Αμνηστίας

«Υπάρχει ένα ξεκάθαρο και συστηματικό μοτίβο κακοποίησης εκεί έξω. Οι δυνάμεις ασφαλείας περικυκλώνουν ένα χωριό, πυροβολούν τους πανικόβλητους ανθρώπους που προσπαθούν να διαφύγουν και μετά καίουν ολοσχερώς τα σπίτια τους. Σε νομικούς όρους, αυτά είναι εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας- συστηματικές επιθέσεις και βίαιη εκτόπιση πολιτών», είπε η Tirana Hassan.

Ευρείας κλίμακας στοχευμένες πυρκαγιές

Η Διεθνής Αμνηστία έχει εντοπίσει τουλάχιστον 80 ευρείας κλίμακας φωτιές σε κατοικημένες περιοχές στη βόρεια πολιτεία Ρακίν από τις 25 Αυγούστου, οπότε ο στρατός της Μιανμάρ ξεκίνησε μια στρατιωτική επιχείρηση, ακολούθως των επιθέσεων σε αστυνομικά φυλάκια από ένοπλες ομάδες του Στρατού Σωτηρίας Arakan Rohingya (Arakan Rohingya Salvation Army-ARSA). Δορυφορικοί ανιχνευτές κατά τη διάρκεια της ίδιας περιόδου του ενός μήνα τα περασμένα τέσσερα χρόνια δεν εντόπισαν καμία φωτιά αυτού του μεγέθους σε κανένα σημείο της πολιτείας.

Οι φωτιές έχουν εντοπιστεί σε μεγάλες εκτάσεις που κατοικούν κυρίως Ροχίνγκια μέσα στην πολιτεία Ρακίν. Παρόλο που ο βαθμός της καταστροφής δεν μπορεί να διαπιστωθεί ανεξάρτητα από το σημείο, λόγω περιορισμών στην πρόσβαση από την κυβέρνηση της Μιανμάρ, είναι πιθανό να έχουν κάψει ολοσχερώς ολόκληρα χωριά, εξαναγκάζοντας δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους να διαφύγουν με τρόμο. Η Διεθνής Αμνηστία έχει ταιριάξει δορυφορικές εικόνες των πυρκαγιών με  αναφορές αυτοπτών μαρτύρων και εικόνες σπιτιών που έχουν πυρποληθεί. 

Ο αληθινός αριθμός των πυρκαγιών και το μέγεθος καταστροφής περιουσιών είναι πιθανό να είναι πολύ μεγαλύτερος, καθώς η κάλυψη από σύννεφα κατά την εποχή των μουσώνων καθιστά δύσκολο για τους δορυφόρους να εντοπίσουν όλες τις πυρκαγιές. Επιπρόσθετα, μικρές πυρκαγιές περνούν απαρατήρητες από περιβαλλοντικούς ανιχνευτές δορυφόρων.

Δορυφορικές εικόνες από την έκταση του χωριού Inn Din, μια μεικτή εθνική περιοχή στο νότιο Maungdaw, δείχνουν ξεκάθαρα πως μια περιοχή με σπίτια Ροχίνγκια έχει γίνει στάχτη, ενώ περιοχές χωρίς Ροχίνγκια δίπλα σε αυτά έχουν μείνει ανέπαφες.

Η Διεθνής Αμνηστία μίλησε με έναν άντρα 27 χρόνων από το Inn Din που περιέγραψε πως στις 25 Αυγούστου ο στρατός, συνοδευόμενος από μια μικρή ομάδα περιφρούρησης, περικύκλωσε το χωριό και πυροβόλησε στον αέρα, πριν εισέλθει και πυροβολήσει τυχαία κατοίκους Ροχίνγκια καθώς διέφευγαν. Ο ίδιος είπε πως κρύφτηκε σε ένα κοντινό δάσος και παρακολουθούσε καθώς ο στρατός έμεινε για τρεις μέρες στο χωριό λεηλατώντας και καίγοντας σπίτια.

Το ίδιο ισχύει και για αστικές περιοχές, καθώς οι δορυφορικές εικόνες δείχνουν πώς οι πλειοψηφικές σε Ροχίνγκια γειτονιές στην πόλη Maungdaw έχουν καεί πλήρως ενώ άλλες περιοχές της πόλης παραμένουν άθικτες.

Συστηματικές και συντονισμένες επιθέσεις

Αυτόπτες μάρτυρες Ροχίνγκια μέσα στην πολιτεία Ρακίν και πρόσφυγες στο Μπαγκλαντές περιγράφουν έναν ανατριχιαστικό μοτίβο δράσης των δυνάμεων ασφαλείας. Στρατιώτες, αστυνομία και αυτόκλητες ομάδες περιφρούρησης μερικές φορές περικυκλώνουν ένα χωριό και πυροβολούν στον αέρα πριν εισέλθουν, αλλά συχνά εισβάλουν σαν σίφουνες και αρχίζουν να πυροβολούν προς όλες τις κατευθύνσεις, με τους ανθρώπους να διαφεύγουν πανικόβλητοι.

Καθώς οι επιζήσαντες χωρικοί απεγνωσμένα προσπαθούν να διαφύγουν από την περιοχή, οι δυνάμεις ασφαλείας πυρπολούν σπίτια χρησιμοποιώντας πετρέλαιο ή φορητούς εκτοξευτές ρουκετών.

Ένας άντρας 48 χρονών είπε πως παρακολουθούσε το στρατό και την αστυνομία να εισβάλουν στο χωριό του, Yae Twin Kyun, στη βόρεια κοινότητα Maungdaw στις 8 Σεπτεμβρίου: « Όταν ήρθε ο στρατός, άρχισαν να πυροβολούν τους ανθρώπους, οι οποίοι φοβήθηκαν πολύ και άρχισαν να τρέχουν. Είδα το στρατό να πυροβολεί πολλούς ανθρώπους και να σκοτώνει δύο νεαρά αγόρια. Χρησιμοποίησαν όπλα για να κάψουν τα σπίτια μας. Υπήρχαν 900 σπίτια στο χωριό μας, τώρα έχουν απομείνει 80. Δεν έχει απομείνει κανείς ούτε για να θάψει τα πτώματα».

Η Διεθνής Αμνηστία μπόρεσε να επιβεβαιώσει την πυρκαγιά αναλύοντας φωτογραφίες που τραβήχτηκαν κατά μήκος του ποταμού Naf στο Μπαγκλαντές, που δείχνουν τεράστιες στήλες καπνού να ορθώνονται μέσα στη Μιανμάρ.

Ένας άντρας Ροχίνγκια που διέφυγε από το σπίτι του στο Myo Thu Gyi στην κοινότητα Maungdaw, στις 26 Αυγούστου είπε:

« Ο στρατός επιτέθηκε στη 11 π.μ. αρχίσαν να πυροβολούν τα σπίτια και τους ανθρώπους, διήρκησε περίπου μια ώρα. Αφού σταμάτησε είδα τον φίλο μου νεκρό στο δρόμο. Αργότερα, στις 4 μ.μ., ο στρατός άρχισε να πυροβολεί ξανά. Όταν οι άνθρωποι διέφυγαν, έκαψαν τα σπίτια τους με πετρέλαιο και εκτοξευτές ρουκετών. Η πυρκαγιά συνεχίστηκε για τρεις μέρες. Τώρα δεν υπάρχουν καθόλου σπίτια στην περιοχή – έχουν καεί ολοσχερώς».

Χρησιμοποιώντας δορυφορικά εντοπισμένα στοιχεία για τις φωτιές, η Διεθνής Αμνηστία μπόρεσε να επιβεβαιώσει ευρείας κλίμακας φωτιές στο Myo Thu Gyi στις 28 Αυγούστου.

Ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι σε μερικές περιοχές οι τοπικές αρχές φαίνεται να είχαν προειδοποιήσει τα τοπικά χωριά ότι τα σπίτια τους θα καίγονταν, μια ξεκάθαρη ένδειξη ότι οι επιθέσεις ήταν και σκόπιμες και σχεδιασμένες.

Στο Kyein Chaung, στην κοινότητα Maungdaw, ένας άντρας 47 χρονών είπε ότι ο διοικητής του χωριού συγκέντρωσε τους χωρικούς Ροχίνγκια και τους ενημέρωσε ότι ο στρατός μπορεί άμεσα να κάψει τα σπίτια τους και τους προέτρεψε να αναζητήσουν καταφύγιο εκτός του χωριού κοντά στη γειτονική όχθη του ποταμού.

Την επόμενη μέρα, 50 στρατιώτες πέρασαν από το χωριό από δύο μεριές, πλησίασαν τους Ροχίνγκια στην όχθη του ποταμού και άρχισαν να πυροβολούν τυχαία καθώς οι άνθρωποι πανικοβλήθηκαν και έτρεχαν, παρόλο που υπήρχαν λίγες επιλογές διαφυγής για αυτούς που δεν μπορούσαν να κολυμπήσουν στην άλλη πλευρά του ποταμού. Οι στρατιώτες άρχισαν να στοχεύουν τους άντρες της ομάδας, πυροβολώντας από κοντινή απόσταση και μαχαιρώνοντας όσους δεν είχαν καταφέρει να διαφύγουν.

Ένας αυτόπτης μάρτυρας από το χωριό Pan Kyiang στην κοινότητα Rathedaung περιέγραψε πως νωρίς το πρωί στις 4 Σεπτεμβρίου ο στρατός ήρθε με τον Διοικητή του χωριού: «Είπε πως μέχρι τις 10 π.μ. σήμερα καλά θα κάναμε να έχουμε φύγει, μιας και τα πάντα θα καίγονταν».

Καθώς η οικογένειά του μάζευε τα υπάρχοντά της είδε αυτό που περιέγραψε ως «μπάλα φωτιάς» να χτυπάει το σπίτι του και στο σημείο αυτό διέφυγαν μέσα σε πανικό. Χωρικοί που κρύβονταν σε κοντινό χωράφι έγιναν μάρτυρες στρατιωτών που έκαιγαν σπίτια, χρησιμοποιώντας κάτι που φαίνεται να ήταν εκτοξευτές ρουκετών.

Οι αρχές της Μιανμάρ έχουν αρνηθεί ότι οι δυνάμεις ασφαλείας είναι υπεύθυνες για τις πυρκαγιές και έχουν κατά κάποιον απίστευτο τρόπο ισχυριστεί ότι οι Ροχίνγκια βάζουν φωτιά στα σπίτια τους. «Οι προσπάθειες της κυβέρνησης να μετατοπίσουν τις κατηγορίες στον πληθυσμό των Ροχίνγκια είναι  κραυγαλέα ψέματα. Οι έρευνές μας καθιστούν ξεκάθαρο ότι οι δικές τους δυνάμεις ασφαλείας, μαζί με αυτόκλητες ομάδες περιφρούρησης είναι υπεύθυνες για το κάψιμο των σπιτιών των Ροχίνγκια», είπε η Tirana Hassan.

Η Διεθνής Αμνηστία έχει επίσης λάβει αξιόπιστες αναφορές ότι μαχητές Ροχίνγκια καίνε τα σπίτια ατόμων από την εθνοτική ομάδα Ρακίν και άλλων μειονοτήτων ωστόσο, ο οργανισμός μέχρι στιγμής δεν είχε τη δυνατότητα να τις επαληθεύσει και να τις επιβεβαιώσει.

Εκατοντάδες χιλιάδες έχουν τραπεί σε φυγή

Τα Ηνωμένα Έθνη εκτιμούν ότι η βία και το κάψιμο των χωριών έχει αναγκάσει περισσότερους από 370.000 ανθρώπους να διαφύγουν από την πολιτεία Ρακίν της Μιανμάρ στο Μπαγκλαντές από τις 25 Αυγούστου και έπειτα. Δεκάδες χιλιάδες ακόμα είναι πιθανόν εκτοπισμένοι και υπό καταδίωξη εντός της πολιτείας. Τα νούμερα αυτά προστίθενται στους περίπου 87.000 ανθρώπους που εκτιμάται ότι διέφυγαν στα τέλη του 2016 και τις αρχές του 2017 κατά τη διάρκεια μιας ευρείας κλίμακας στρατιωτικής επιχείρησης στην πολιτεία.

 «Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους- δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι σχεδόν μισό εκατομμύριο Ροχίνγκια έχουν αναγκαστεί να φύγουν από τα σπίτια τους σε λιγότερο από ένα χρόνο. Τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν από τις δυνάμεις ασφαλείας πρέπει να διερευνηθούν και οι δράστες να τεθούν υπόλογοι. Τέλος, η Μιανμάρ πρέπει επίσης να σταματήσει τις συστηματικές διακρίσεις εναντίον των Ροχίνγκια που βρίσκονται στην καρδιά της τρέχουσας κρίσης», δήλωσε η Tirana Hassan.

«Είναι ώρα η διεθνής κοινότητα να ξυπνήσει και να ανταποκριθεί στον εφιάλτη που ζουν οι Ροχίνγκια.  Τα προκαταρτικά αποδεικτικά στοιχεία δείχνουν ότι αυτές οι επιθέσεις είναι υπολογισμένες και συντονισμένες σε πολλές κοινότητες. Πρέπει να ασκηθεί πολυ περισσότερη πίεση στην Aung San Suu Kyi και στην στρατιωτική ηγεσία της Μιανμάρ, που ακόμα διενεργούν κακοποιήσεις, ώστε να τερματιστεί αυτή η σφαγή». 

Σε μερικές μέρες η Μιανμάρ θα συζητηθεί στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Ο.Η.Ε. Αυτή είναι μια ευκαιρία για να δείξει ο κόσμος ότι έχει καταλάβει το εύρος της συνεχιζόμενης κρίσης και να υιοθετήσει ένα δυνατό ψήφισμα που να το αντικατοπτρίζει. Το συμβούλιο πρέπει επίσης να εξουσιοδοτήσει τη Διεθνή Αποστολή Εύρεσης Στοιχείων, στην οποία η Μιανμάρ πρέπει να προσφέρει την αμέριστη συνεργασία της».

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.