action camp

ΛΕΣΒΟΣ: ΑΚΤΙΒΙΣΤΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΝΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΑΙΤΗΣΟΥΝ ΑΝΑΛΗΨΗ ΔΡΑΣΗΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΗΓΕΤΕΣ ΤΗΣ Ε.Ε.

Δημοσιεύθηκε στις 14 Ιουλίου 2017, 14:42Εκτύπωση

Ενώ χιλιάδες πρόσφυγες παραμένουν παγιδευμένοι στη Λέσβο και συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν άσχημες συνθήκες και αβεβαιότητα σχετικά με το μέλλον τους, οι τοπικοί και διεθνείς ακτιβιστές θα συναντήσουν ακτιβιστές-πρόσφυγες σε μία εβδομάδα εκδηλώσεων και σεμιναρίων από 15-23 Ιουλίου για να απαιτήσουν ανάληψη δράσης από την Ε.Ε..

Η «κατασκήνωση δράσης», η οποία διοργανώνεται από τη Διεθνή Αμνηστία και την Αλληλεγγύη Λέσβου, φέρνει ακτιβιστές από οκτώ ευρωπαϊκές χώρες μαζί με περισσότερους από δέκα τοπικούς υπεύθυνους δράσης και ακτιβιστές-πρόσφυγες και θα περιλαμβάνει μία δημόσια δράση στις 21 Ιουλίου στη Μυτιλήνη.

"Αυτή η κατασκήνωση στοχεύει να φέρει στο προσκήνιο την κακή κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι πρόσφυγες που έχουν παγιδευτεί στη Λέσβο λόγω της Συμφωνίας Ε.Ε.-Τουρκίας. Η αύξηση του αριθμού των αφίξεων και η αβεβαιότητα για το μέλλον τους συνοδεύτηκε από κινδύνους σχετικά με την αδυναμία χρηματοδότησης και από κακές συνθήκες υποδοχής", είπε ο Daniel Valls, υπεύθυνος εκστρατειών της Διεθνούς Αμνηστίας.

Ενωμένοι αποδεικνύουμε ότι οι κάτοικοι της Λέσβου, καθώς και άνθρωποι από όλη την Ευρώπη, είναι πρόθυμοι να υποδεχτούν τους πρόσφυγες και να μην αισθάνονται ότι εκπροσωπούνται από την απάνθρωπη πολιτική της Ε.Ε.

— Έφη  Λατσούδη, συνιδρύτρια της Αλληλεγγύης Λέσβου

ΥΠΟΒΑΘΡΟ

Η κατασκήνωση δράσης θα πραγματοποιηθεί πριν από την 31η Ιουλίου και όταν θα έχει σχεδόν ολοκληρωθεί το σύνολο της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης έκτακτης ανάγκης που παρέχεται άμεσα σε ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στα ελληνικά νησιά. Η ελληνική κυβέρνηση θα αναλάβει την παροχή υπηρεσιών με χρηματοδοτήσεις της Ε.Ε., αλλά δεν έχει ανακοινωθεί κανένα σχέδιο για το πώς θα εφαρμοστεί αυτό. Χιλιάδες άνθρωποι αποκλείστηκαν στη Λέσβο εν αναμονή της απόφασης του Ελληνικού Διοικητικού Δικαστηρίου για την επιστροφή δύο Σύρων αιτούντων άσυλο στην Τουρκία.

Οι ερευνητές της Διεθνούς Αμνηστίας θα περάσουν χρόνο με τον Noori, ένα νέο Σύρο πρόσφυγα, ο οποίος προς το παρόν βρίσκεται υπό κράτηση στη Μόρια, ύστερα από επτά μήνες κράτησης στο αστυνομικό τμήμα της Μυτιλήνης, υπό άθλιες συνθήκες. Ο Noori κινδυνεύει να γίνει ο πρώτος αιτών άσυλο που επιστρέφεται επισήμως από την Ελλάδα με βάση το γεγονός ότι η Τουρκία θεωρείται «ασφαλής χώρα» στο πλαίσιο της συμφωνίας Ε.Ε.-Τουρκίας.

Τον Ιούνιο του 2017, 940 μετανάστες και πρόσφυγες έφθασαν στη Λέσβο, ένα ρεκόρ για το 2017. Περισσότεροι από 400 πρόσφυγες έφθασαν τις δύο πρώτες εβδομάδες του Ιουλίου.

Εργαστήρια, παρουσιάσεις και συζητήσεις θα πραγματοποιηθούν καθ 'όλη τη διάρκεια της εβδομάδας στην κατασκήνωση  Αλληλεγγύης-ΠΙΚΠΑ  Λέσβου, μία ανοιχτή κατασκήνωση προσφύγων που φιλοξενεί τους πιο ευάλωτους πρόσφυγες στο νησί και σε άλλες περιοχές στη Μυτιλήνη. Οι δραστηριότητες περιλαμβάνουν:

- Κυριακή 16 Ιουλίου: παρουσιάσεις σχετικά με την κατάσταση στη Λέσβο από τοπικούς παράγοντες, πρόσφυγες στη Μοριά. Βραδινή προβολή του «On the Bride's Side» στο κέντρο της πόλης

- Δευτέρα 17 Ιουλίου: World Café με εμπνευσμένες ιστορίες ακτιβιστών και προσφύγων στο Κέντρο Υποστήριξης Mosaik

- Παρασκευή 21 Ιουλίου: Η εβδομάδα δράσης κορυφώνεται με μια δημόσια δράση, ο χρόνος και ο τόπος της οποίας θα ανακοινωθεί

- Σάββατο 22 Ιουλίου: Συναυλία στο Mousiko Café

Για περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το πρόγραμμα, παρακαλούμε επικοινωνήστε με την Carmen Dupont στη Λέσβο Αλληλεγγύη στο communicationspikpa@gmail.com, 0030 6934727091

Ακολουθήστε το #ActionLesvos στο Twitter.

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.