ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΕ ΑΜΑΧΟΥΣ ΣΤΟ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟ ALEPPO

Δημοσιεύθηκε στις 20 Οκτωβρίου 2016, 12:48Εκτύπωση

Συρία: O Ο.Η.Ε πρέπει να δράσει για να σταματήσει την επίθεση που στοχεύει στην εκκένωση του ανατολικού Aleppo από τους αμάχους

Η Γενική Συνέλευση του Ο.Η.Ε (UNGA) θα πρέπει να παρέμβει για να καλύψει το κενό που άφησε η παταγώδης αποτυχία των μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ» για να παύσουν οι αμείλικτες επιθέσεις που στοχεύουν στον άμαχο πληθυσμό στην ανατολική πόλη Aleppo, δήλωσε η Διεθνής Αμνηστία εν όψει της συνεδρίασης της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ αργότερα σήμερα.

Η οργάνωση έχει κυκλοφορήσει νέες δορυφορικές εικόνες που απεικονίζουν το μέγεθος της καταστροφής, καθώς και μαρτυρίες από άμαχους παγιδευμένους στην πόλη, παρέχοντας ενδείξεις ότι οι συριακές κυβερνητικές δυνάμεις, με την υποστήριξη της Ρωσίας, έχουν επιτεθεί σκληρά σε κατοικίες, ιατρικές εγκαταστάσεις, σχολεία, αγορές και τζαμί ως μέρος μιας εσκεμμένης στρατιωτικής στρατηγικής για να αδειάσει η πόλη από τους κατοίκους της και για να αποκτηθεί ο έλεγχος. Σε ορισμένες περιπτώσεις, υπάρχουν ενδείξεις ότι βόμβες διασποράς, ρωσικής κατασκευής, χρησιμοποιήθηκαν σε επιθέσεις.

Η αδράνεια του κόσμου μπροστά στη συνεχιζόμενη σφαγή και στις κατάφωρες παραβιάσεις στην πόλη Aleppo πρέπει να σταματήσει. Η Γενική Συνέλευση του Ο.Η.Ε πρέπει να δείξει ότι μπορεί να δράσει εκεί όπου το Συμβούλιο Ασφαλείας έχει παταγωδώς αποτύχει - η αξιοπιστία του ΟΗΕ είναι σε κίνδυνο

Lynn Maalouf, Αναπληρωτής Διευθυντής Έρευνας στο περιφερειακό γραφείο της Διεθνούς Αμνηστίας στη Βηρυτό

«Το μέγεθος της αιματοχυσίας και της καταστροφής που προκλήθηκε στην ανατολική πόλη Aleppo τον περασμένο μήνα είναι τραγικό. Συριακές κυβερνητικές δυνάμεις, με την υποστήριξη της Ρωσίας, έχουν ξεκινήσει αμείλικτες επιθέσεις που έχουν κατάφωρα αμελήσει θεμελιώδεις κανόνες του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου».

Η θλιβερά ανεπαρκής οκτάωρη προσωρινή εκεχειρία που ανακοινώθηκε από τη Ρωσία δεν υποκαθιστά την απρόσκοπτη πρόσβαση σε αμερόληπτη ανθρωπιστική βοήθεια και το τέλος των παράνομων επιθέσεων. Τα κράτη μέλη πρέπει να χρησιμοποιήσουν τη σημερινή συνεδρίαση ώστε να απαιτήσουν την άρση της πολιορκίας και το τέλος των παράνομων επιθέσεων, και να πιέσουν για συγκεκριμένα μέτρα ώστε να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι ενώπιον της δικαιοσύνης».

Πολλοί από τους εναπομείναντες αμάχους του Aleppo, ζούνε υπό το διαρκή φόβο των καθημερινών επιθέσεων. Η Soha, τοπική ακτιβίστρια, περιέγραψε στη Διεθνή Αμνηστία πως παίρνει μαζί της οπουδήποτε πηγαίνει το εφτά μηνών μωρό της , καθώς είναι τρομοκρατημένη μήπως το χάσει.

«Κάθε φορά που βλέπω μια γυναίκα ή ένα παιδί τραυματισμένο, πιστεύω ότι θα μπορούσα να είμαι εγώ ή ο γιος μου. Κανένα μέρος δεν είναι ασφαλές στην πόλη Aleppo, καθένας από εμάς είναι στόχος», δήλωσε.

Δεν υπάρχει ασφαλές μέρος στο Aleppo, κάθε ένας από εμάς είναι στόχος

Soha, κάτοικος του Ανατολικού Aleppo

Η Siham, της οποίας η τεσσάρων χρονών κόρη της σκοτώθηκε σε πρόσφατο βομβαρδισμό, περιέγραψε στη Διεθνή Αμνηστία τον πόνο της απώλειά της. Ο σύζυγός της είχε συλληφθεί από κυβερνητικές δυνάμεις το 2012 πριν γεννηθεί η κόρη τους.

«Έχω ζήσει όλη μου τη ζωή στην πόλη Aleppo… Έχασα (την κόρη μου) πριν από 6 ημέρες. Μία βόμβα έπεσε μπροστά από το κτήριο όπου έπαιζε. Δεν μπορώ να θυμηθώ τις τελευταίες λέξεις που μου είπε… Την έχασα έτσι απλά για το τίποτα… το απολύτως τίποτα. Εύχομαι να είχα πεθάνει μαζί της».

Το διπλωματικό αδιέξοδο φαίνεται να έχει παραλύσει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, καθώς ο αριθμός των νεκρών αμάχων στο Aleppo, αυξάνεται μέρα με τη μέρα.

Η Ρωσία, με την υποστήριξη της Κίνας, έχει επανειλημμένα ασκήσει βέτο για να εμποδίσει οποιαδήποτε ενέργεια που θα έφερνε την κυβέρνηση της Συρίας υπόλογη για σοβαρές παραβιάσεις, συμπεριλαμβανομένων των εγκλημάτων πολέμου. Λιγότερο από δύο εβδομάδες πριν, ένα γαλλικό σχέδιο ψηφίσματος στον Ο.Η.Ε το οποίο ζητούσε να τεθεί τέλος στις επιθέσεις εναντίον αμάχων στο Aleppo, απέτυχε έπειτα από ρωσικό βέτο.

Εβδομήντα χώρες ζητούν από τη συνάντηση να σταλεί ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι η αδράνεια του Συμβουλίου Ασφαλείας πρέπει να αντιμετωπιστεί. Τα κράτη μέλη πρέπει να στηρίξουν πρωτοβουλίες στη Γενική Συνέλευση του Ο.Η.Ε (UNGA) ώστε να παύσει ένας κύκλος εγκλημάτων πολέμου στη Συρία. Η επιβολή στοχευμένων κυρώσεων σε Σύριους αξιωματούχους και ένα ολοκληρωμένο εμπάργκο όπλων είναι δύο μέτρα που θα μπορούσαν επίσης να βοηθήσουν ώστε να πιεστεί η κυβέρνηση της Συρίας για να σταματήσει τις παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου.

Επιθέσεις χωρίς έλεος σε αμάχους και σε αντικείμενα αμάχων

Οι δορυφορικές εικόνες που αναλύθηκαν από τη Διεθνή Αμνηστία αποκαλύπτουν ότι σε μόλις μια εβδομάδα, 90 τοποθεσίες υπέστησαν ζημιές ή καταστράφηκαν ολοσχερώς σε μια περιοχή περίπου στο μέγεθος του Manhattan, στη Νέα Υόρκη. Συνολικά περισσότερες από 110 τοποθεσίες υπέστησαν ζημιές στο χρονικό διάστημα μεταξύ 18 Σεπτεμβρίου και 1 Οκτωβρίου 2016.

Σε μια περιοχή 65χλμ μεταξύ 18 Σεπτεμβρίου και 1 Οκτωβρίου περισσότερες από 110 περιοχές που είχαν υποστεί ζημιές εντοπίστηκαν στα ανατολικά της πόλης Aleppo. Μέσα σε διάστημα μόλις μιας εβδομάδας μεταξύ 18 Σεπτεμβρίου και 25 Σεπτεμβρίου 90 τοποθεσίες καταστράφηκαν. ©Digital Globe 2016

 

Η Διεθνής Αμνηστία τεκμηρίωσε μια σειρά επιθέσεων κατά τις τελευταίες τρεις εβδομάδες που φαίνεται να στοχεύουν στον αποδεκατισμό των αμάχων της πόλης Aleppo. Ερευνητές από την οργάνωση μίλησαν με τους κατοίκους, το ιατρικό προσωπικό και τους ακτιβιστές που είναι παγιδευμένοι και οι οποίοι περιέγραψαν μια δραστική επιδείνωση της ανθρωπιστικής κατάστασης, εν μέσω καθημερινών αεροπορικών επιδρομών που στοχεύουν στις κατοικίες των αμάχων και τις υποδομές, συμπεριλαμβανομένων των ιατρικών εγκαταστάσεων, μιας αγοράς, ενός σχολείου, μιας εταιρείας ηλεκτρικού ρεύματος και νερού. Οι περιοχές που πλήττονται βρίσκονται όλες μακριά από στρατιωτικούς στόχους, όπως είναι η πρώτη γραμμή της μάχης, στρατιωτικά σημεία ελέγχου ή οχήματα.

«Οι κυβερνητικές δυνάμεις της Συρίας ισχυρίζονται ότι επιτίθενται σε μη κρατικές ένοπλες ομάδες, αλλά ο πραγματικός στόχος είναι σαφής: να υποφέρει σοβαρά ο άμαχος πληθυσμός, προκειμένου να διωχθεί. Ο κόσμος συνεχίζει να περιμένει, ενώ αυτό το μοτίβο επαναλαμβάνεται ξανά και ξανά σε όλη τη Συρία», δήλωσε ο Lynn Maalouf.

Σύμφωνα με τη Syrian American Medical Society, 14 ιατρικές εγκαταστάσεις έχουν χτυπηθεί από αεροπορικές επιδρομές από τις 21 Σεπτεμβρίου, από τις οποίες εγκαταστάσεις, πολλές τέθηκαν εκτός λειτουργίας. Οι γιατροί αγωνίζονται να αντιμετωπίσουν την εισροή μεγάλου αριθμού θυμάτων που χρήζουν επείγουσας ιατρικής περίθαλψης – κάποια χρονική στιγμή καταγράφηκαν σε μία εβδομάδα 800 τραυματίες ασθενείς που χρειαζόντουσαν φροντίδα.

Ένας αυτόπτης μάρτυρας περιέγραψε στη Διεθνή Αμνηστία μια επίθεση στο νοσοκομείο al- Sakhour στις 3 Οκτωβρίου. Μία βόμβα έπεσε στην είσοδο του νοσοκομείου αφήνοντας πίσω έναν μεγάλο κρατήρα και καταστρέφοντας μερικώς ένα κοντινό νοσοκομείο. Ήταν η τρίτη επίθεση που έγινε στο νοσοκομείο εκείνη την ημέρα, είπε:

«Έφτασα στο νοσοκομείο του al-Sakhour τρεις ώρες αφότου συνέβη η επίθεση… Είδα 10 τραυματισμένους και τέσσερις σκοτωμένους… Στους τραυματισμένους συμπεριλαμβάνονταν και δύο από το ιατρικό προσωπικό του νοσοκομείου… Το κοντινότερο πολεμικό μέτωπο βρίσκεται περίπου στα 300 μέτρα πιο μακριά».

Ένας γιατρός στην πόλη Aleppo δήλωσε στη Διεθνή Αμνηστία ότι οι προμήθειες, ο εξοπλισμός και τα καύσιμα εξαντλούνται γρήγορα εξαιτίας της πολιορκίας.

«Στην πόλη Aleppo, οι κάτοικοι φοβούνται να μείνουν ή να βρίσκονται μέσα ή γύρω από κάποιο νοσοκομείο, γιατί έχουμε γίνει στόχος του καθεστώτος», δήλωσε.

«Οι εσκεμμένες επιθέσεις κατά των αμάχων και των αντικείμενών τους, είναι σοβαρές παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου και συνιστούν εγκλήματα πολέμου. Ο χαρακτήρας των επιθέσεων που έχει ως στόχο τον άμαχο πληθυσμό, τα κτίρια και τις υποδομές της ανατολικής Aleppo, καταδεικνύει σαφώς ότι κάτι τέτοιο αποτελεί κομμάτι μιας υπολογισμένης στρατιωτικής στρατηγικής ώστε να γίνει ανυπόφορη η ζωή των αμάχων και  να αδειάσει η πόλη δια της βίας ", δήλωσε ο Lynn Maalouf

Ισχυρισμοί για επιθέσεις με βόμβες διασποράς

Αρκετοί κάτοικοι δήλωσαν επίσης στη Διεθνή Αμνηστία ότι υπήρξαν μάρτυρες των επιθέσεων, όπου χρησιμοποιήθηκαν οι διεθνώς απαγορευμένες βόμβες διασποράς, βόμβες δηλαδή που διασκορπίζουν δεκάδες βόμβες σε μια ευρεία περιοχή, αποτελώντας σημαντική απειλή για τους αμάχους.

Η Διεθνής Αμνηστία επανεξέτασε τις τελευταίες τρεις εβδομάδες εικόνες που δείχνουν απομεινάρια βομβών διασποράς και βόμβες σε στρατιωτικές περιοχές της ανατολικής Aleppo και συμβουλεύτηκε ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες όπλων, οι οποίοι ταυτοποίησαν τα παραπάνω ως, κατασκευασμένες στη Ρωσία, βόμβες AO-2.5RT ή ως τις παρόμοιες AO-2.5RTM, μαζί με υπολείμματα της βόμβας διασποράς RBK-500 από όπου και διασκορπίστηκαν.

Απομεινάρια βομβών διασποράς στα ανατολικά της πόλης Aleppo  ©Private
 

Ο Fadi, έμπαινε σ’ ένα αυτοκίνητο σε μια πολυσύχναστη αγορά στην περιοχή Zebdie μαζί με το φίλο της στις 25 Σεπτεμβρίου, όταν ένα πολεμικό αεροπλάνο έριξε δύο βόμβες διασποράς. Ο ίδιος και ο φίλος του χτυπήθηκαν και οι δύο από οβίδα. «Το μόνο που θυμάμαι μετά από αυτό ήταν το αίσθημα του αβάσταχτου πόνου στο πόδι και στο ισχίο μου. Άκουγα μικρές εκρήξεις ... Οι άνθρωποι ήταν ξαπλωμένοι στο έδαφος. Κάποιοι σέρνονταν και άλλοι δεν κινούνταν».

Ο Majed, ένα άλλος επιζών βρισκόταν στην ίδια αγορά στη Zebdie, που απέχει περίπου 500 μέτρα από το κοντινότερο πολεμικό μέτωπο, όταν η επίθεση έλαβε χώρα. Θυμάται να ακούει τον ήχο μικρών εκρήξεων προτού ξυπνήσει στο έδαφος σοκαρισμένος, καλυμμένος από αίμα και περιτριγυρισμένος από χτυπημένους ανθρώπους. Δύο κομμάτια από θραύσματα βομβών εισχώρησαν στο πόδι του.

Ο Οσάμα υπήρξε επίσης μάρτυρας σε επίθεση από βόμβα διασποράς την ίδια ημέρα, καθώς οδηγούσε για να μεταφέρει στο νοσοκομείο έναν τραυματισμένο φίλο από τη γειτονιά αλ-Mashhad.

«Άκουσα τον ήχο από ένα πολεμικό αεροπλάνο και στη συνέχεια το παράθυρο ( του αυτοκινήτου) συνετρίβη πάνω μας. Άκουσα μια σειρά από μικρές εκρήξεις που συνεχίστηκαν για σχεδόν ένα λεπτό ... Περισσότεροι από 40 άνθρωποι τραυματίστηκαν», δήλωσε.

«Η χρήση των βομβών διασποράς απαγορεύεται βάσει του διεθνούς δικαίου, επειδή συμβαίνει εγγενώς χωρίς διακρίσεις και λόγω του συνεχούς ρυθμού τους, δημιουργούν μια διαρκή απειλή για τους αμάχους. Η εμφανής χρήση τους στο ανατολικό Aleppo είναι απλώς μια επιπλέον απόδειξη του πόσο αποφασισμένες είναι οι συριακές κυβερνητικές δυνάμεις και οι Ρώσοι σύμμαχοί τους ώστε να δημιουργήσουν ένα εχθρικό και θανατηφόρο περιβάλλον στην πόλη, στοχεύοντας ξεκάθαρα στον εκτοπισμό των αμάχων με οποιοδήποτε κόστος », δήλωσε ο Lynn Maalouf.


Για περισσότερες πληροφορίες ή για να κανονίσετε μια συνέντευξη, παρακαλώ επικοινωνήστε με:

Sara Hashash, MENA Media Manager στο sara.hashash@amnesty.org ή +44 (0)20 7413 5511

Γραφείο Τύπου Διεθνούς Αμνηστίας στο Λονδίνο, UK, στο +44 (0)20 7413 5566 ή εκτός ωραρίου: +44 (0) 777 847 2126 email: press@amnesty.org twitter: @amnestypress

Διεθνής Γραμματέας, Διεθνής Αμνηστία, 1 Easton St., London WC1X 0DW, UK

 

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.