ΤΟΥΡΚΙΑ: Η ΦΥΛΑΚΙΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΑΜΝΗΣΤΙΑΣ TΟΥΡΚΙΑΣ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΜΙΑ ΣΟΒΑΡΗ ΑΔΙΚΙΑ

Δημοσιεύθηκε στις 9 Ιουνίου 2017, 12:11Εκτύπωση

Η απόφαση των τουρκικών αρχών να κατηγορήσουν τον Taner Kiliç, Πρόεδρο της Διεθνούς Αμνηστίας Τουρκίας, για "συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση" αποτελεί μια παρωδία της δικαιοσύνης, και επισημαίνει τις καταστροφικές επιπτώσεις της καταστολής στην Τουρκία ως επακόλουθο της αποτυχημένης απόπειρας πραξικοπήματος πέρσι τον Ιούλιο, δήλωσε σήμερα η Διεθνής Αμνηστία.

Ο Taner Kiliç έγινε το τελευταίο θύμα των σαρωτικών εκκαθαρίσεων της κυβέρνησης όταν συνελήφθη τις πρωινές ώρες της Τρίτης 6 Ιουνίου με την υποψία της συμμετοχής στο κίνημα του Fethullah Gülen, μαζί με άλλους 22 άλλους δικηγόρους με έδρα τη Σμύρνη. Κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας του σήμερα στη Σμύρνη, κατηγορήθηκε για συμμετοχή στην «Τρομοκρατική Οργάνωση Fethullah Gülen» και οδηγήθηκε σε προδικαστική κράτηση. Η Διεθνής Αμνηστία απαιτεί την άμεση και άνευ όρων απελευθέρωσή του.

«Ο Taner Kiliç είναι ένας αξιόπιστος και ένθερμος υπερασπιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Οι κατηγορίες που εγείρονται εναντίον του σήμερα είναι χωρίς καμία βάση και δείχνουν πόσο αυθαίρετο και πόσο σαρωτικό έχει γίνει το μανιώδες κυνήγι που πραγματοποιεί η τουρκική κυβέρνηση προς όλους αυτούς που θεωρεί εχθρούς και κριτικούς της. Ο Taner θα πρέπει να απελευθερωθεί άμεσα και να αποσυρθούν όλες οι κατηγορίες εναντίον του», δήλωσε ο Salil Shetty, Γενικός Γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας.

Η σύλληψη του Taner υπογραμμίζει όχι μόνο την αδιαφορία προς τα ανθρώπινα δικαιώματα, αλλά και μια επιθυμία να στοχοποιηθούν αυτοί που τα υποστηρίζουν. Καλούμε όλους αυτούς στην Τουρκία, αλλά και σε όλο τον κόσμο, που ενδιαφέρονται για τα ανθρώπινα δικαιώματα να μιλήσουν ανοιχτά για αυτόν τον θαρραλέο αγωνιστή που έχει αφιερώσει τη ζωή του, και τώρα θυσίασε την ελευθερία του, για τον σκοπό αυτό.

— Salil Shetty

Χθές, οχτώ δικηγόροι της υπόθεσης οδηγήθηκαν σε προδικαστική κράτηση. Ένας αποφυλακίστηκε με εγγύηση. Οι υπόλοιποι επτά δικηγόροι οδηγήθηκαν στο δικαστήριο την ίδια ώρα με τον Taner Kilic, αλλά περιμέναν ακόμα την απόφαση σχετικά με τις υποθέσεις τους. Οι επιπρόσθετοι έξι παρέμειναν υπό αστυνομική κράτηση.

Ο μόνος ισχυρισμός που παρουσιάστηκε από τις αρχές που φαινομενικά συνέδεε τον Taner Kiliç με το κίνημα Gülen ήταν το Bylock, μια εφαρμογή ασφαλούς ανταλλαγής μηνυμάτων στο κινητό, όπου οι αρχές υποστηρίζουν ότι χρησιμοποιείται από τα μέλη της «Τρομοκρατικής Οργάνωσης Fethullahist», και ανακαλύφθηκε ότι η εφαρμογή αυτή υπήρχε στο κινητό του τον Αύγουστο του 2014.

«Ο Taner Kiliç δεν είναι ούτε υποστηρικτής ούτε ακόλουθος του κινήματος Fethullah Gülen και στην πραγματικότητα έχει υπάρξει επικριτικός σχετικά με τον ρόλο αυτού του κινήματος στην Τουρκία. Το μόνο αποδεικτικό στοιχείο που εμφανίστηκε εναντίον του είναι η υποτιθέμενη παρουσία αυτής της ασφαλούς πλατφόρμας επικοινωνίας στο κινητό του που, ακόμα και εάν ήταν αληθινό, δεν αποτελεί αποδεικτικό στοιχείο εγκληματικής πράξης. Δεν θα πρέπει να δικαστεί βάσει αυτών των σαθρών και των ανεπαρκών ισχυρισμών», δήλωσε ο Salil Shetty.

«Η Διεθνής Αμνηστία θα αγωνιστεί αδιάκοπα για την απελευθέρωση του Taner, και θα συνεχίσει απτόητη το έργο της στην Τουρκία».

Κανένα αποδεικτικό στοιχείο δεν έχει παρουσιαστεί για να υποστηρίξει αυτόν τον ισχυρισμό, και ο Taner Kiliç δηλώνει ότι δεν είχε ποτέ κατεβάσει ή χρησιμοποιήσει το Bylock, ούτε το είχε ακούσει, μέχρι που η εικαζόμενη χρήση του έλαβε ευρεία δημοσιότητα σε σχέση με τις πρόσφατες κρατήσεις και κατηγορίες.

Η αστυνομία κατέφθασε στο σπίτι του Taner Kiliç στη Σμύρνη, ο οποίος συμμετείχε στο διοικητικό συμβούλιο της Διεθνούς Αμνηστίας στην Τουρκία για διάφορες περιόδους από το 2002, το πρωί της Τρίτης, ερευνώντας το σπίτι του και αργότερα και το γραφείο του. Ένα ένταλμα σύλληψης εκδόθηκε εναντίον του, καθώς και σε άλλους 22 δικηγόρους,σε σχέση με μια έρευνα για ύποπτα μέλη της «Tρομοκρατικής Oργάνωσης Fethullah Gülen»

Η σύλληψη του Taner Kiliç οδήγησε σε μια ευρεία παγκόσμια καταδίκη, από το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ, την Ε.Ε., τον Επίτροπο των Ανθρώπινων Δικαιωμάτων της Γερμανίας και τον Υπουργό Εξωτερικών της Δανίας, αλλά και από διεθνείς και εγχώριους οργανισμούς ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Υπόβαθρο

Η κράτηση του Taner Kiliç πραγματοποιείται στο πλαίσιο μιας κλιμακούμενης καταστολής των ανθρώπινων δικαιωμάτων από τις τουρκικές αρχές, ως επακόλουθο της αποτυχημένης απόπειρας πραξικοπήματος στις 15 Ιουλίου του 2016. Δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι στο δημόσιο τομέα απολύθηκαν και εκατοντάδες δημοσιογράφοι και εργαζόμενοι στα μέσα μαζικής ενημέρωσης φυλακίστηκαν. Εκατοντάδες μέσα ενημέρωσης και ΜΚΟ έχουν κλείσει.

Η τουρκική κυβέρνηση κατηγορεί για την απόπειρα πραξικοπήματος τον Fethullah Gülen, έναν κληρικό που βρίσκεται στις ΗΠΑ, και από τότε χαρακτήρισε το κίνημά του ως τρομοκρατική οργάνωση. Αυτό το γεγονός άνοιξε το δρόμο ώστε χιλιάδες άνθρωποι χωρίς την παραμικρή ανάμειξη στην απόπειρα του πραξικοπήματος να φυλακίζονται αυθαίρετα.

 

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.