ΣΟΥΔΑΝ: Η ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΜΝΗΣΤΙΑ ΑΠΕΥΘΥΝΕΙ ΕΚΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΛΛΗΨΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΑΛ ΜΠΑΣΙΡ
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Αθήνα,5 Μαρτίου 2009
Σε συνέχεια της σημερινής απόφασης του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου να εκδώσει ένταλμα για τη σύλληψη του Σουδανού Προέδρου Ομάρ Αλ Μπασίρ με την κατηγορία ότι ευθύνεται για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και εγκλήματα πολέμου, η Διεθνής Αμνηστία δήλωσε ότι ο Πρόεδρος Αλ Μπασίρ πρέπει να παραδοθεί αμέσως, προκειμένου να δικαστεί.
«Ο νόμος είναι σαφής. Ο Πρόεδρος Αλ Μπασίρ πρέπει να παρουσιαστεί στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για να υπερασπιστεί τον εαυτό του. Αν αρνηθεί να το πράξει, οι αρχές του Σουδάν πρέπει να διασφαλίσουν την άμεση σύλληψη και παράδοσή του στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο», δήλωσε η Αϊρίν Χαν, Γ. Γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας.
Το σημερινό ένταλμα σύλληψης για τον Σουδανό αρχηγό κράτους είναι μια χωρίς προηγούμενο κίνηση στην ιστορία μιας σύγκρουσης, η οποία έχει αριθμήσει περισσότερους από 300.000 νεκρούς, χιλιάδες θύματα βιασμού και εκατομμύρια βίαια εκτοπισμένους.
«Η ανακοίνωση αυτή είναι ένα σημαντικό μήνυμα -τόσο για το Νταρφούρ όσο και για τον υπόλοιπο κόσμο- ότι οι ύποπτοι για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων θα αντιμετωπίσουν τη δικαιοσύνη, ανεξάρτητα από το πόσο ισχυροί είναι», τόνισε η Άϊρίν Χαν.
Το Σύνταγμα του Σουδάν προς το παρόν παρέχει στον αρχηγό κράτους ασυλία από ποινική δίωξη, ενόσω διατηρεί το αξίωμά του. Ωστόσο, κανένα διεθνές όργανο δεν έχει ποτέ αναγνωρίσει οποιαδήποτε ασυλία για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και εγκλήματα πολέμου.
Οι αρχές του Σουδάν έχουν νομική υποχρέωση να συλλάβουν οποιονδήποτε κατονομάζεται σε ένταλμα σύλληψης του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, σύμφωνα με την απόφαση 1593 (2005) του Συμβουλίου Ασφαλείας, η οποία επιβάλλει στο Σουδάν να συνεργάζεται με το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο.
Η Διεθνής Αμνηστία δήλωσε ότι, αν ο Πρόεδρος Αλ Μπασίρ εγκαταλείψει το Σουδάν, η κυβέρνηση οποιασδήποτε χώρας στην οποία θα βρεθεί έχει υποχρέωση να του αρνηθεί την παροχή ασφαλούς καταφυγίου, συλλαμβάνοντάς τον αμέσως ως φυγόδικο και παραδίδοντάς τον στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο.
«Κανείς δεν είναι υπεράνω του νόμου. Αν κατηγορείσαι για κάποιο έγκλημα, πρέπει να παρουσιαστείς και να αντιμετωπίσεις τις κατηγορίες σε δικαστήριο. Ο Πρόεδρος Αλ Μπασίρ θα έχει την ευκαιρία να το πράξει αυτό στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο», δήλωσε η Αϊρίν Χαν.
Σημειώσεις για τους συντάκτες:
Πέρα από την υπόθεση κατά του Προέδρου Αλ Μπασίρ, το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο εξετάζει άλλες δυο υποθέσεις σχετικές με την κατάσταση στο Νταρφούρ.
- Τον Απρίλιο του 2007, το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο εξέδωσε διεθνή εντάλματα σύλληψης εναντίον του Σουδανού υπουργού Αχμάντ Χαρούν (Ahmad Harun) και του ηγέτη της πολιτοφυλακής Τζαντζαγουίντ, Αλί Κουσαΐμπ (Ali Kushayb), υπόπτων για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και εγκλήματα πολέμου. Η σουδανική κυβέρνηση μέχρι στιγμής έχει αρνηθεί να τους συλλάβει και να τους παραδώσει στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο.
- Στις 20 Νοεμβρίου 2008, ο Εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου αιτήθηκε την έκδοση ενταλμάτων σύλληψης εναντίον τριών διοικητών ένοπλων αντικυβερνητικών ομάδων που δρουν στο Νταρφούρ. Ο εισαγγελέας δεν αποκάλυψε τα ονόματά τους. Οι διοικητές κατηγορούνται για εγκλήματα πολέμου έπειτα από επίθεση εναντίον της Αποστολής της Αφρικανικής Ένωσης (AMIS) το Δεκέμβριο του 2007, κατά την οποία σκοτώθηκαν 12 μέλη των ειρηνευτικών δυνάμεων.