Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΗΣ ΙΡΛΑΝΔΙΑΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΕΞΑΓΕΙ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΜΒΛΩΣΗ

Δημοσιεύθηκε στις 9 Ιουλίου 2015, 11:50Εκτύπωση

Η πλειοψηφία των δύο τρίτων στην Ιρλανδία θέλει να αποποινικοποιηθεί η άμβλωση

Η ιρλανδική κυβέρνηση βρίσκεται υπό αυξανόμενη πίεση να μεταρρυθμίσει τη νομοθεσία κατά των αμβλώσεων, η οποία είναι μια από τις πιο περιοριστικές, δήλωσε η Διεθνής Αμνηστία σήμερα, δίνοντας στη δημοσιότητα τα αποτελέσματα μιας δημοσκόπησης για τη δημόσια αντίληψη σχετικά με την άμβλωση στην Ιρλανδία.

Η δημοσκόπηση, η οποία διενεργήθηκε για τη Διεθνή Αμνηστία από την εταιρία  RED C Research and Marketing C, δείχνει ότι η πλειοψηφία των ανθρώπων στην Ιρλανδία δεν γνωρίζουν ότι η άμβλωση συνιστά ποινικό αδίκημα. Η συντριπτική πλειοψηφία διαφωνεί με τις τρέχουσες ποινικές κυρώσεις εναντίον των γυναικών γυναίκες που κάνουν έκτρωση, ή εναντίον των γιατρών που τις παρέχουν.

Ερωτώμενοι εάν η ιρλανδική κυβέρνηση θα πρέπει να αποποινικοποιήσει την άμβλωση, το 67% συμφώνησε και το 25% διαφώνησε. Το 81% των ερωτηθέντων είναι υπέρ του να διευρυνθεί σημαντικά το πεδίο πρόσβασης σε νόμιμες αμβλώσεις στην Ιρλανδία.

«Είναι σαφές ότι οι απόψεις των Ιρλανδών σχετικά με την άμβλωση έχουν μετασχηματιστεί ριζικά. Οι άνθρωποι στην Ιρλανδία σήμερα, στο σύνολό τους, δείχνουν περισσότερη κατανόηση σχετικά με τις καταστάσεις που βιώνουν οι γυναίκες και πιστεύουν ακράδαντα ότι δεν πρέπει να ποινικοποιούνται όταν προβαίνουν σε άμβλωση», δήλωσε ο Colm O'Gorman, Διευθυντής της Διεθνούς Αμνηστίας Ιρλανδίας

«Η δημοσκόπηση αυτή δείχνει ότι οι πολίτες της Ιρλανδίας είναι πολύ πιο μπροστά από τους κυβερνητικούς αρχηγούς τους σε σχέση με το θέμα της άμβλωσης. Η συζήτηση που χρειαζόμαστε επειγόντως στην Ιρλανδία σχετικά με την άμβλωση είναι μια πρόκληση, αλλά πρέπει να γίνει.»

«Η ιρλανδική κυβέρνηση θα πρέπει να θέσει το θέμα αυτό στους ανθρώπους ως προτεραιότητα. Η αποποινικοποίηση της άμβλωσης δεν είναι μόνο υποχρέωση απέναντι στα ανθρώπινα δικαιώματα – αλλά και αυτό που οι άνθρωποι στην Ιρλανδία θέλουν. Και αυτό σημαίνει ανάκληση της 8ης Τροπολογίας», δήλωσε ο Colm O'Gorman.
Τα επίσημα στοιχεία έχουν ως εξής:

-  Το 64% των ανθρώπων δεν γνώριζαν ότι το να κάνει μια γυναίκα έκτρωση στην Ιρλανδία, όταν δεν κινδυνεύει η ζωή της, συνιστά έγκλημα.

· Λιγότεροι από ένας στους 10 (9%) γνώριζαν ότι η ποινή για κάποια που κάνει παράνομα έκτρωση στην Ιρλανδία είναι έως και 14 χρόνια φυλάκισης.

·  Μόνο το 7% συμφώνησε ότι οι γυναίκες θα πρέπει να φυλακίζονται για έως και 14 χρόνια για το γεγονός ότι προέβησαν σε  παράνομη έκτρωση.

· Μόνο το 13% των πολιτών συμφωνεί ότι οι γιατροί θα πρέπει να φυλακίζονται για έως και 14 χρόνια για την εκτέλεση παράνομης άμβλωσης.

· Το 71% συμφώνησε ότι η κατάταξη της άμβλωσης ως έγκλημα συμβάλλει στην αγωνία και το στίγμα που αισθάνονται οι γυναίκες που έχουν κάνει εκτρώσεις.

· Το 65% των ερωτηθέντων συμφώνησε ότι η απαγόρευση των αμβλώσεων στην Ιρλανδία αναγκάζει τις γυναίκες να προβαίνουν σε μη ασφαλείς αμβλώσεις.

· Το 68% συμφωνεί ότι η απαγόρευση των αμβλώσεων στην Ιρλανδία δεν σταματά τις περισσότερες γυναίκες που θέλουν να κάνουν έκτρωση από το να την πραγματοποιήσουν.

Η δημοσκόπηση διαπίστωσε επίσης ότι το 70% των ερωτηθέντων συμφωνεί ότι η άμβλωση είναι διεθνές ανθρώπινο δικαίωμα των γυναικών, σε περιπτώσεις που η εγκυμοσύνη τους είναι αποτέλεσμα βιασμού ή αιμομιξίας, όταν η ζωή ή η υγεία τους είναι σε κίνδυνο, ή σε εκείνες που το έμβρυο έχει υποστεί θανατηφόρα βλάβη. Στις 24 Ιουνίου 2015, η Επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών για τα Οικονομικά, Κοινωνικά και Πολιτιστικά Δικαιώματα επανέλαβε αυτό το δικαίωμα, όταν ζήτησε από την Ιρλανδία να αναθεωρήσει τη νομοθεσία της περί άμβλωσης για να την ευθυγραμμίσει με τα διεθνή πρότυπα για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

«Το 81% των ανθρώπων ήταν υπέρ της πρόσβασης στην έκτρωση πέρα από την τρέχουσα Ιρλανδική έννομη θέση. Αυτό περιλαμβάνει το 36% που πιστεύουν ότι θα πρέπει να επιτρέπεται η άμβλωση, όταν η ζωή της γυναίκας βρίσκεται σε κίνδυνο, η εγκυμοσύνη είναι αποτέλεσμα βιασμού ή αιμομιξίας, η υγεία της γυναίκας βρίσκεται σε κίνδυνο, ή όταν υπάρχει θανατηφόρα εμβρυϊκή ανωμαλία, καθώς και το 45% που θα προχωρούσαν περαιτέρω επιτρέποντας στις γυναίκες να έχουν πρόσβαση σε άμβλωση επειδή απλά το επιλέγουν. Το 9% ήταν υπέρ της πρόσβασης μόνο όταν η ζωή της γυναίκας βρίσκεται σε κίνδυνο, που αποτελεί και την τρέχουσα νομική θέση», δήλωσε ο Bryan Cox, διευθυντής της εταιρίας Έρευνας και Μάρκετινγκ, Red C.

«Αυτό που επίσης μας έκανε εντύπωση είναι το πόσοι λίγοι εκ των ερωτηθέντων αρνήθηκαν να απαντήσουν στις ερωτήσεις ή δεν είχαν γνώμη. Είναι σαφές ότι οι άνθρωποι έχουν απόψεις που θέλουν να εκφράσουν.»

 

Σημειώσεις προς του Συντάκτες:

Η δημοσκόπηση διεξήχθη από την Red C τον Μάιο με στόχο την βαθύτερη κατανόηση της αντίληψης του κοινού απέναντι στη νομοθεσία της Ιρλανδίας σχετικά με την άμβλωση. Είναι μέρος της εκστρατείας της Διεθνούς Αμνηστίας με στόχο ένα συμβατό με τα ανθρώπινα δικαιώματα νομικό πλαίσιο για την άμβλωση στην Ιρλανδία. Στην δημοσκόπηση, οι ερωτηθέντες κατέθεσαν επίσης τις προσωπικές τους απόψεις σχετικά με το πότε θα πρέπει να παρέχεται πρόσβαση στην άμβλωση στην Ιρλανδία. Τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης στη συνέχεια ελέγχθηκαν διατμηματικά ανάμεσα στις ομάδες των ερωτηθέντων.

Η Red C διενήργησε περισσότερες από 1.000 τηλεφωνικές συνεντεύξεις σε ένα εθνικά αντιπροσωπευτικό δείγμα του ενήλικου πληθυσμού μεταξύ 11 έως 14 Μαΐου 2015. Το μέγεθος του δείγματος ήταν ελεγχόμενο από τις ποσοστώσεις της ηλικίας, του φύλου, της κοινωνικο-οικονομικής κατάστασης και της περιοχής.

Στις 9 Ιουνίου 2015, η Διεθνής Αμνηστία εξέδωσε μια έκθεση που δείχνει ότι οι νόμοι περί άμβλωσης στην  Ιρλανδία παραβιάζουν το δίκαιο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η οποία είχε τίτλο «Δεν είναι εγκληματίας: Ο αντίκτυπος του Νόμου της Ιρλανδίας για την Άμβλωση». Από τότε, ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών έχει επίσης δηλώσει ότι η Ιρλανδία πρέπει να αλλάξει τους περιοριστικούς νόμους της.

Η Διεθνής Αμνηστία ανέθεσε αυτήν την δημοσκόπηση πριν δημοσιεύσει την έκθεση της, για να εκτιμήσει την κοινή γνώμη στην Ιρλανδία πριν αυτή επηρεαστεί από την έκθεση ή τη δημόσια συζήτηση που ακολούθησε.

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.