H ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΤΩΝ ΑΜΒΛΩΣΕΩΝ ΣΤΗΝ ΙΡΛΑΝΔΙΑ ΠΑΡΑΒΙΑΖΕΙ ΤΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ - ΡΗΞΙΚΕΛΕΥΘΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΟΗΕ

Δημοσιεύθηκε στις 13 Ιουνίου 2016, 16:05Εκτύπωση

Η ρηξικέλευθη απόφαση της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ κατά την οποία ο ιρλανδικός νόμος που απαγορεύει και ποινικοποιεί την άμβλωση παραβίασε τα ανθρώπινα δικαιώματα μιας γυναίκας που είχε διαγνωστεί με θανατηφόρο εμβρυική δυσλειτουργία, θα ενισχύσει τα δικαιώματα της γυναίκας στην Ιρλανδία αλλά και όχι μόνο, επισήμανε σήμερα η Διεθνής Αμνηστία. 

Η πρόσφατη απόφαση της Επιτροπής του ΟΗΕ (9 Ιουνίου) έκρινε ότι η ιρλανδική νομοθεσία που απαγορεύει τις αμβλώσεις παραβίασε τα δικαιώματα της Amanda Mellet, κατόχου διπλής υπηκοότητας της Ιρλανδίας και των Ηνωμένων Πολιτειών, καθώς της απαγόρευσε να προβεί σε άμβλωση παρά τη διάγνωση που έλαβε το 2011 για θανατηφόρα εμβρυική ανωμαλία. Το Κέντρο για τα Δικαιώματα Αναπαραγωγής υπέβαλε την αναφορά στην Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ το Νοέμβριο του 2013, εκ μέρους τη κυρίας Mellet. 

Αυτή είναι η πρώτη φορά που ένα διεθνές όργανο ανθρωπίνων δικαιωμάτων διαπιστώνει ότι μια χώρα δεν συμμορφώνεται προς  τις υποχρεώσεις της αναφορικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα, εξαιτίας της ποινικοποίησης και απαγόρευσης των αμβλώσεων. 

Η σημερινή απόφαση της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ είναι ρηξικέλευθη για την Ιρλανδία και έχει εκτεταμένες συνέπειες διεθνώς

John Dalhuisen, Διευθυντής της Διεθνούς Αμνηστίας για την Ευρώπη και την Κεντρική Ασία

«Η απαγόρευση και συνεπώς η ποινικοποίηση των αμβλώσεων κρίθηκε ότι παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα. Προκαλεί διακρίσεις και υποβάλλει τις γυναίκες σε σκληρή, απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση. H Ιρλανδία πρέπει να μεριμνήσει για αυτό», δήλωσε ο John Dalhuisen, Διευθυντής της Διεθνούς Αμνηστίας για την Ευρώπη και την Κεντρική Ασία.

Η Επιτροπή του ΟΗΕ έκρινε ότι η ιρλανδική νομοθεσία για τις αμβλώσεις υπέβαλε την Amanda Mellet σε σκληρή, απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση καθώς και σε διάκριση, παραβιάζοντας τα Άρθρα 7 και 26 του Διεθνούς Σύμφωνου για τα Ατομικά και Πολιτικά Δικαιώματα. Επίσης, έκρινε πως υπήρξε παραβίαση του άρθρου 17, αναφορικά με το δικαίωμα στην ιδιωτική ζωή. Η Επιτροπή θεώρησε ότι η Ιρλανδία υπέβαλε την κ. Mellet σε «έντονους φυσικούς και ψυχικούς πόνους». Επιπρόσθετα, κάλεσε την Ιρλανδία «να τροποποιήσει το νόμο για τον εθελούσιο τερματισμό της εγκυμοσύνης, ακόμη και – αν κριθεί απαραίτητο – το ίδιο το Σύνταγμα, ώστε να εξασφαλίσει την εναρμόνιση με το Σύμφωνο, συμπεριλαμβάνοντας αποτελεσματικές, έγκαιρες και προσβάσιμες διαδικασίες για τον τερματισμό της εγκυμοσύνης στην Ιρλανδία, καθώς και να λάβει μέτρα ώστε να εξασφαλίσει  ότι οι πάροχοι ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης είναι σε θέση να προσφέρουν πλήρη πληροφόρηση για τις ασφαλείς υπηρεσίες αμβλώσεων, χωρίς να έχουν το φόβο ότι θα αντιμετωπίσουν ποινικές κυρώσεις».

Η ιρλανδική κυβέρνηση πρέπει να πάψει να εθελοτυφλεί και να παραδεχθεί ότι είναι αναγκαίο να αντιμετωπίσει αυτό το ζήτημα

Colm O’Gorman, Επικεφαλής της Διεθνούς Αμνηστίας της Ιρλανδίας

«Ο ιρλανδικός λαός επιθυμεί αλλαγή. Μια πρόσφατη δημοσκόπηση αποκάλυψε ότι το 87% των πολιτών επιθυμούν διευρυμένη πρόσβαση στην άμβλωση.  Σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση, η συντριπτική πλειοψηφία θεωρεί τη σχεδόν απόλυτη απαγόρευση των αμβλώσεων στην Ιρλανδία ένα μέτρο σκληρό και απάνθρωπο που προκαλεί διακρίσεις. Η σημερινή απόφαση δείχνει ότι έχουν δίκιο»,δήλωσε ο Colm O’Gorman, Επικεφαλής της Διεθνούς Αμνηστίας της Ιρλανδίας.

Η Επιτροπή έκρινε ότι η ποινικοποίηση της άμβλωσης στην Ιρλανδία προκάλεσε στην κυρία Mellet αισθήματα ντροπής και στιγματισμό, καθώς και ότι  το μαρτύριο της επιδεινώθηκε από τα εμπόδια που αντιμετώπισε στην προσπάθεια της να λάβει πληροφορίες αναφορικά με τις κατάλληλες ιατρικές επιλογές της. 

Η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ μπορεί να εξετάσει υποθέσεις που υποβάλλονται από ιδιώτες ενάντια στις κυβερνήσεις τους ώστε να καθορίσει αν οι εθνικές νομοθεσίες παραβιάζουν το Διεθνές Σύμφωνο για τα Ατομικά και Πολιτικά Δικαιώματα, μια κομβική διεθνής σύμβαση για τα ανθρώπινα δικαιώματα. 

Σημείωση για τους συντάκτες

Το Κέντρο για τα Δικαιώματα  Αναπαραγωγής υπέβαλε την αναφορά στην Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ  το Νοέμβριο του 2013 εκ μέρους της κ. Mellet. Στις 9 Ιουνίου, το Κέντρο, μαζί με τη Διεθνή Αμνηστία Ιρλανδίας, την ιρλανδική Ένωση Οικογενειακού Προγραμματισμού, το Εθνικό Συμβούλιο Γυναικών της Ιρλανδίας, τον Συνασπισμό για την Κατάργηση της 8ης Τροποποίησης, και τον Τερματισμό για Ιατρικούς Λόγους διοργάνωσαν μια από κοινού συνέντευξη τύπου στο Δουβλίνο ώστε να παροτρύνουν την ιρλανδική κυβέρνηση να συμμορφωθεί προς την απόφαση της Επιτροπής δίχως καθυστέρηση.  

Η έρευνα αγοράς της Διεθνούς Αμνηστίας και του Ερυθρού Σταυρού αναφορικά με τις αντιλήψεις που επικρατούν στην Ιρλανδία για την άμβλωση διεξήχθη τον Φεβρουάριο του 2016. Τα συγκεντρωτικά της αποτελέσματα είναι διαθέσιμα εδώ.

Το υπόβαθρο της υπόθεσης

Το 2011, κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης της, η Amanda Mellet ανακάλυψε ότι το έμβρυο έπασχε από μια θανατηφόρα εμβρυική δυσλειτουργία. Γνώριζε ότι δεν μπορούσε να συνεχίσει την εγκυμοσύνη και ζήτησε από τους γιατρούς της να υποβληθεί σε άμβλωση. Ωστόσο, επειδή η Ιρλανδία απαγορεύει την άμβλωση υπό σχεδόν όλες τις συνθήκες, υποχρεώθηκε να ταξιδέψει στο Ηνωμένο Βασίλειο για να τερματίσει την εγκυμοσύνη της. 

 

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.