ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΠΙΔΑ ΣΤΟΝ ΤΡΟΜΟ: 5 ΧΡΟΝΙΑ ΚΡΙΣΗΣ ΣΤΗ ΣΥΡΙΑ

Δημοσιεύθηκε στις 15 Μαρτίου 2016, 17:02Εκτύπωση

Μια ανατριχιαστική λίστα παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένων των εγκλημάτων πολέμου και εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας έχουν καταβάλει τη Συρία τα τελευταία πέντε χρόνια προκαλώντας ανθρώπινη οδύνη μεγάλης κλίμακας.

Σηματοδοτώντας την επέτειο των πέντε χρόνων από την αρχή των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων στη χώρα, στις 15 Μαρτίου του 2011, ο Shalil Shetty , Γενικός Γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας, δήλωσε  «Από τη στιγμή που οι Συριακές κυβερνητικές δυνάμεις άνοιξαν πυρ εναντίων ειρηνικών διαδηλωτών, η βιαιότητα και η δυστυχία αποτελούν τα χαρακτηριστικά στοιχεία αυτής της κρίσης».

Τα πέντε χρόνια από την έναρξη της εξέγερσης στη Συρία έχουν στιγματιστεί από τρόμο και αιματοχυσία σε κολοσσιαία κλίμακα

Shalil Shetty , Γενικός Γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας

 «Οι κυβερνητικές δυνάμεις έχουν ασυστόλως διαπράξει εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας μέσω εφαρμογής φρικτών στρατηγικών όπως αδιάκοπες βομβιστικές επιθέσεις σε περιοχές αμάχων, μια εκστρατεία μαζικών εξαφανίσεων, και συστηματικά  βασανιστήρια. Ορισμένες ένοπλες ομάδες , συγκεκριμένα το ΙΚ , έχουν εκμεταλλευτεί τα φώτα των διεθνών μέσων μαζικής ενημέρωσης προκειμένου να προβάλουν με κυνισμό τα εγκλήματα πολέμου που οι ίδιοι διαπράττουν , όπως η απαγωγή και η μαζική δολοφονία Σύριων και ξένων πολιτών». 

Ακολουθεί μια σύντομη αναδρομή στα  πέντε σημαντικά γεγονότα που σταδιακά επιδείνωσαν την κρίση στη Συρία τα τελευταία πέντε χρόνια:

-Στις 18 Μαρτίου 2011, τρεις μέρες μετά την έναρξη της εξέγερσης, Συριακές κυβερνητικές δυνάμεις άνοιξαν πυρ έναντι ειρηνικών διαδηλωτών στην πόλη του νότου Dera’a χρησιμοποιώντας αληθινά πυρομαχικά κατά των διαδηλωτών που απαιτούσαν την απελευθέρωση αγοριών που είχαν συλληφθεί και βασανιστεί για αντικυβερνητικά γκράφιτι. Αυτό το γεγονός σηματοδότησε ένα αιματηρό σημείο καμπής και αποτέλεσε πρόδρομο της ευρείας χρήσης θανάσιμης βίας από τις κυβερνητικές δυνάμεις για την καταστολή ειρηνικών διαδηλωτών, που τελικά εξελίχτηκε σε μια πλήρως ανεπτυγμένη ένοπλη σύγκρουση.

-Ένα βίντεο που δείχνει αμάχους να υποφέρουν από την επίδραση μίας επίθεσης χημικών όπλων στην Ανατολική Ghouta, ανατολικά της Δαμασκού τον Αύγουστο του 2013 προκάλεσε σοκ σε όλο τον κόσμο, ενεργώντας ως αφύπνιση για την φρικιαστική και απάνθρωπη φύση των παραβιάσεων που διαπράττονται στη Συρία. Δυστυχώς αυτή ήταν μόνο η κορυφή του παγόβουνου καθώς ανά την Συρία, πολίτες εξακολούθησαν να σκοτώνονται σε καθημερινή βάση , και συχνά πολύ μεγαλύτεροι αριθμοί ατόμων από επιθέσεις τόσο με απαγορευμένα όπλα όπως πυρομαχικά διασποράς όσο και απλές βόμβες, πυραύλους και όλμους. Ωστόσο, για χρόνια το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ χρονοτριβούσε με τα κράτη μέλη να αποτυγχάνουν να ενωθούν για να παραπέμψουν την υπόθεση της Συρίας στον Εισαγγελέα του Ποινικού Δικαστηρίου και συγκεκριμένα η Ρωσία και η Κίνα εμπόδιζαν την εφαρμογή αρκετών ψηφισμάτων για την ασφάλεια των πολιτών ασκώντας βέτο.

Οι κυβερνητικές δυνάμεις και οι μη-κυβερνητικές ένοπλες ομάδες συμπεριλαμβανομένης εκείνης που αυτοαποκαλείται Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ), έχουν επιδείξει μια άσπλαχνη αδιαφορία απέναντι στα ανθρώπινα δικαιώματα. 

- Οι εξωπραγματικές εικόνες πλήθους πολιορκημένων αμάχων που κάνουν ουρές για να παραλάβουν δέματα βοηθείας στην Yarmouk στα περίχωρα της Δαμασκού τον Ιανουάριο του 2014 έφεραν στη ζωή την τραγική πραγματικότητα χιλιάδων ανθρώπων που βρίσκονται παγιδευμένοι σε κατάσταση πολιορκίας σε όλη την Συρία, οι οποίοι πέθαιναν από έλλειψη φαγητού και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. Πέρα από την περίπτωση της Yarmouk , η λιμοκτονία έχει χρησιμοποιηθεί ως όπλο πολέμου τόσο από κυβερνητικές δυνάμεις όσο και από ένοπλες ομάδες σε περιοχές όπως η Moadamiya, η Eastern Ghouta, η Madaya και η al-Fouaa. Σήμερα περισσότεροι από 400,000 άνθρωποι βρίσκονται υπό πολιορκία σε 15 περιοχές της Συρίας. Παρά τις περιορισμένες αποστολές βοήθειας στις πολιορκημένες περιοχές, οι οποίες αποτελούν μέρος της συμφωνίας για κατάπαυση πυρός που πραγματοποιήθηκε τις τελευταίες εβδομάδες,  οι πολίτες ακόμα κινδυνεύουν να πεθάνουν από την πείνα και βρίσκονται σε απελπιστική ανάγκη για ανεμπόδιστη ανθρωπιστική βοήθεια.

Φρικτές φωτογραφίες που απεικονίζουν πτώματα ανθρώπων οι οποίοι βασανίστηκαν, πέθαναν από την πείνα ή και καήκαν,  γνωστές ως φωτογραφίες βασανιστηρίων του «Καίσαρα», εξήχθησαν λαθραία από την Συρία από έναν αποστάτη του στρατού και δημοσιεύτηκαν τον Ιανουάριο του 2014. Αυτές παρέχουν τις μέχρι στιγμής ισχυρότερες αποδείξεις συστηματικών βασανιστηρίων και εξωδικαστικών εκτελέσεων που λαμβάνουν χώρα στο εσωτερικό των κυβερνητικών κέντρων κράτησης, ανοίγοντας τα μάτια του κόσμου στις αδίστακτες τακτικές που χρησιμοποιούνται για να τιμωρηθούν όσοι τολμούν να αντιτίθενται στην κυβέρνηση του προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ. Δεκάδες χιλιάδες εξακολουθούν να αγνοούνται μετά τη σύλληψή τους από μία από τις πολλές δυνάμεις ασφαλείας και πληροφοριών της Συρίας.

Ρωσία ξεκίνησε τις πρώτες αεροπορικές επιθέσεις στο πλευρό της Συριακής κυβέρνησης τον Σεπτέμβριο του 2015, στοχεύοντας φαινομενικά το ΙΚ αλλά χτυπώντας στην πραγματικότητα περιοχές που βρίσκονται υπό την κατοχή οπλισμένων ομάδων της αντιπολίτευσης. Η είσοδος της Ρωσίας στη συμπλοκή οδήγησε σε εντατικούς εναέριους βομβαρδισμούς, ιδιαίτερα στην βόρεια Συρία, οι οποίες σε συνδυασμό με επιθέσεις που φαίνεται να αποτελούν εγκλήματα πολέμου, οδήγησαν στο θάνατο εκατοντάδων πολιτών. Πιο πρόσφατα σε μια επίθεση στην συνοικία του Aleppo και ως μέρος μιας στρατιωτικής στρατηγικής, Ρωσικά και Συριακά μαχητικά αεροπλάνα βομβάρδισαν νοσοκομεία παραβιάζοντας κατάφωρα το διεθνές δίκαιο.

 

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.