ΒΡΑΖΙΛΙΑ: ΟΙ ΣΥΝΕΧΙΖΟΜΕΝΕΣ ΔΟΛΟΦΟΝΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΚΑΤΕΣΤΡΕΨΑΝ ΤΗΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ ΤΟΥ ΡΙΟ

Δημοσιεύθηκε στις 31 Αυγούστου 2016, 12:59Εκτύπωση

Η κληρονομιά των Ολυμπιακών του Ρίο 2016 καταστράφηκε καθώς τουλάχιστον οκτώ ανθρώποι έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια των Αγώνων, στο πλαίσιο αστυνομικών επιχειρήσεων στην πόλη, ενώ πολλές ήταν και οι ειρηνικές διαμαρτυρίες που σε μεγάλο βαθμό καταστάλθηκαν, δήλωσε η Διεθνής Αμνηστία.

Οι αρχές της Βραζιλίας έχασαν μια χρυσή ευκαιρία να ακολουθήσουν την υπόσχεσή τους να εφαρμόσουν πολιτικές για τη δημόσια ασφάλεια για να κάνουν το Ρίο μια ασφαλή πόλη για όλους. Ο μόνος τρόπος για να αναιρέσουν κάποια από τα πολλά λάθη που σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια των Αγώνων είναι να εγγυηθούν ότι όλες οι δολοφονίες και άλλες παραβιάσεις των ανθρώπινων δικαιωμάτων από την αστυνομία διερευνώνται αποτελεσματικά και ότι οι υπεύθυνοι θα παραπεμφθούν στη δικαιοσύνη.

Η Βραζιλία έχασε το πιο σημαντικό μετάλλιο στο παιχνίδι κατά τη διάρκεια του Ρίο 2016: την ευκαιρία να γίνει πρωταθλήτρια στα ανθρώπινα δικαιώματα

Atila Roque, Εκτελεστική Διευθύντρια της Διεθνούς Αμνηστίας της Βραζιλίας

Αύξηση των δολοφονιών από την αστυνομία

Το 2016, οι δολοφονίες από την αστυνομία στο Ρίο αυξήθηκαν μήνα με το μήνα καθώς η πόλη ετοιμαζόταν να υποδεχθεί τον κόσμο.

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο για την Δημόσια Ασφάλεια της Πολιτείας του Ρίο ντε Τζανέιρο, η αστυνομία στην πόλη σκότωσε 35 ανθρώπους τον Απρίλιο του 2016, 40 τον Μάιο και 49 τον Ιούνιο, δηλαδή, κατά μέσο όρο περισσότερους από έναν ανθρώπους κάθε μέρα.

Βίαιες αστυνομικές επιχειρήσεις έλαβαν χώρα σε όλη τη διάρκεια των Αγώνων (5-21 Αυγούστου) σε αρκετές περιοχές του Ρίο ντε Τζανέιρο, συμπεριλαμβανομένων των Acari, Cidade de Deus, Borel, Manguinhos, Alemão, Maré, Del Castilho and Cantagalo. Αυτοί σκότωσαν τουλάχιστον οκτώ ανθρώπους (τρεις στο Del Castilho, τέσσερις στο Maré και έναν στο Cantagalo). Ο αριθμός των νεκρών ενδέχεται να αυξηθεί – πληροφορίες για θανάτους έχουν ακόμη επιβεβαιωθεί σε δύο άλλες φαβέλες, στο Acari και στο Manguinhos.

Άνθρωποι που ζουν σε αυτές τις περιοχές έχουν αναφέρει επίσης κι άλλες παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως εισβολές σε σπίτια, άμεσες απειλές και σωματικές και λεκτικές επιθέσεις από την αστυνομία.

Ο «πόλεμος κατά των ναρκωτικών» και η βαριά οπλισμένη προσέγγιση στις επιχειρήσεις ασφαλείας της Βραζιλίας έθεσαν επίσης σε κίνδυνο την αστυνομία. Τουλάχιστον δύο αστυνομικοί σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια των δύο πρώτων ημερών των Αγώνων.

Την πρώτη εβδομάδα των Ολυμπιακών Αγώνων (5-12 Αυγούστου) 59 ανταλλαγές πυροβολισμών καταγράφηκαν στη μητροπολιτική περιοχή του Ρίο ντε Τζανέιρο, ένας τρομακτικός μέσος όρος των 8,4 την ημέρα (σχεδόν διπλάσιο την προηγούμενη εβδομάδα, η οποία είδε 32 ανταλλαγές πυροβολισμών – ένας ημερήσιος μέσος όρος των 4,5).

Την ίδια περίοδο, τουλάχιστον 14 άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 32 τραυματίστηκαν εξαιτίας της ένοπλης βίας, σύμφωνα με τα δεδομένα που συλλέχθηκαν από το Cross-Fire, μια εφαρμογή που ξεκίνησε από τη Διεθνή Αμνηστία τον Ιούλιο για την παρακολούθηση της ένοπλης βίας στις φαβέλες.

Καταστολή των διαδηλώσεων

Οι διαδηλωτές έχουν κατασταλεί σκληρά από την αστυνομία, τόσο μέσα όσο και έξω από τις αθλητικές εγκαταστάσεις. Ειρηνικές διαδηλώσεις που έλαβαν μέρος στο Ρίο ντε Τζανέιρο στις 5 και στις 12 Αυγούστου ήρθαν αντιμέτωπες με την αστυνομική βία, συμπεριλαμβανομένης και της χρήσης λιγότερο θανατηφόρων όπλων, όπως δακρυγόνων και χειροβομβίδων κρότου λάμψης. Πολλά άτομα συνελήφθησαν. Αρκετοί άλλοι απομακρύνθηκαν από τις περιοχές του διαγωνισμού επειδή κρατούσαν πανό ή φορούσαν μπλούζες με μηνύματα διαμαρτυρίας.

Στο São Paulo, η αστυνομία κατέστειλε βαριά μια διαδήλωση στις 5 Αυγούστου, που είχε ως αποτέλεσμα περισσότερες από 100 κρατήσεις, συμπεριλαμβανομένων και τουλάχιστον 15 παιδιών.

«Ολοκληρώσαμε τους Ολυμπιακούς Αγώνες με ακόμα πιο στρατιωτικοποιημένες πολιτικές δημόσιας ασφάλειας, επικεντρωμένες σε μια πολύ επιλεκτική καταστολή. Το αποτέλεσμα ήταν σαφές – ένας αυξανόμενος αριθμός δολοφονιών από την αστυνομία και άλλων παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των κατοίκων, κυρίως νέων μαύρων ανδρών», λέει η Atila Roque.

Άλλη μια φορά, η κληρονομιά ενός σημαντικού αθλητικού γεγονότος στη Βραζιλία στιγματίστηκε από τις αστυνομικές δολοφονίες και κακομεταχειρίσεις εναντίον των ειρηνικών διαδηλωτών.

 Atila Roque

«Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή και άλλοι φορείς των αθλητικών διοργανώσεων δεν πρέπει να επιτρέψουν αυτά τα γεγονότα να πραγματοποιούνται σε βάρος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» συμπλήρωσε η Atila Roque.

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.