ΒΡΑΖΙΛΙΑ: Η ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ ΣΕ ΚΙΝΔΥΝΟ

Δημοσιεύθηκε στις 2 Αυγούστου 2016, 19:55Εκτύπωση

Μια σοκαριστική αύξηση της τάξεως του 103% σε θανάτους προερχόμενους από αστυνομικούς στο Ρίο ντε Τζανέιρο, μεταξύ Απριλίου και Ιουνίου του 2016 και του 2015, έχει εξαφανίσει κάθε πιθανότητα μιας θετικής κληρονομιάς για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο ντε Τζανέιρο, δήλωσε η Διεθνής Αμνηστία τρεις ημέρες πριν από την τελετή έναρξης.

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Δημόσιας Ασφάλειας της πολιτείας του Ρίο ντε Τζανέιρο, η αστυνομία στην πόλη σκότωσε 49 άτομα τον Ιούνιο του 2016, 40 τον Μάιο και 35 τον Απρίλιο, περισσότερα από ένα ανά μέρα. Από το 2009, όταν το Rio κέρδισε το διαγωνισμό για τη φιλοξενία των Ολυμπιακών Αγώνων, η αστυνομία έχει σκοτώσει πάνω από 2.600 ανθρώπους στην πόλη.

«Ακριβώς τη στιγμή που σκεφτόμασταν ότι τα επίπεδα της αστυνομικής βαρβαρότητας δεν θα μπορούσαν να γίνουν πιο σοκαριστικά από ότι είναι αυτή τη στιγμή, γίνονται. Η Βραζιλία έχει χάσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες προτού καν αρχίσουν. Η φαινομενικά ασταμάτητη αύξηση των δολοφονιών από την αστυνομία έχει θέσει οποιαδήποτε πιθανότητα μιας θετικής Ολυμπιακής κληρονομιάς, όσον αφορά τη δημόσια ασφάλεια, σε σοβαρή αμφισβήτηση», δήλωσε ο Atila Roque, Διευθυντής της Διεθνούς Αμνηστία στη Βραζιλία.

Μια σκιά θανάτου έχει πέσει πάνω από το Ρίο ντε Τζανέιρο και οι αρχές φαίνεται να ενδιαφέρονται μόνο για το πόσο όμορφο δείχνει το Ολυμπιακό Πάρκο. Ο χρόνος για τις υποσχέσεις και τα κενά λόγια έχει τελειώσει. Οι αρχές της Βραζιλίας πρέπει να λάβουν επειγόντως σοβαρά μέτρα, ώστε να αποτρέψουν περαιτέρω παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και να φέρουν τους υπεύθυνους τόσου πόνου ενώπιον της δικαιοσύνης

Atila Roque, Διευθυντής της Διεθνούς Αμνηστία στη Βραζιλία

«Η έλλειψη σαφών πρωτόκολλων για τον έλεγχο της χρήσης θανατηφόρου βίας από την αστυνομία και μια εντελώς λανθασμένη προσέγγιση της δημόσιας ασφάλειας κάνουν τη Βραζιλία να επαναλαμβάνει τις αποτυχίες του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2014. Εν συνεχεία, οι αστυνομικές δολοφονίες αυξήθηκαν κατά 40% μόνο στη πόλη του Ρίο ντε Τζανέιρο και οι αρχές έχουν κάνει ελάχιστα για να αλλάξουν πορεία. Η ευθύνη πρέπει να ληφθεί από κοινού με το γραφείο της εισαγγελίας, το οποίο είναι υπεύθυνο για τον έλεγχο της δραστηριότητας της αστυνομίας και για την απαγγελία κατηγοριών για τις δολοφονίες που διαπράχθηκαν από την αστυνομία».

Η Διεθνής Αμνηστία κυκλοφόρησε σήμερα και την πρώτη μηνιαία έκθεση για τη συνεργατική εφαρμογή CrossFire. Η εφαρμογή, η οποία παρουσιάστηκε στις 5 Ιουλίου, συγκεντρώνει αναφορές από ανθρώπους που ζουν στην πόλη του Ρίο ντε Τζανέιρο για πυροβολισμούς με όπλα και ένοπλη βία.

Μόνο τον Ιούλιο, οι άνθρωποι ανέφεραν μέσω της ειδικής εφαρμογής 756 πυροβολισμούς εκ των οποίων 51 άτομα κατέληξαν. Οι ειδοποιήσεις εμφανίζονται στον συνεργατικό χάρτη http://fogocruzado.org.br/ με την εν λόγω εφαρμογή να έχει ήδη περισσότερα από 35.000 downloads. Από τότε που ξεκίνησε η εφαρμογή, σε ορισμένες φαβέλες, συμπεριλαμβανομένων των Complexo κάνει Alemao και Caxias (Baixada Φλουμινένσε), υπήρξαν σχεδόν καθημερινές αναφορές για πυροβολισμούς από εγκληματίες της περιοχής και την αστυνομία. Στο Complexo da Maré, υπήρξαν επίσης πολλές αναφορές ένοπλης βίας. Αυτές οι κοινότητες βρίσκονται μεταξύ του διεθνούς αεροδρομίου του Ρίο ντε Τζανέιρο και των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων.

«Η εφαρμογή CrossFire συγκεντρώνει σε ένα χάρτη, όλα όσα υφίστανται χιλιάδες άνθρωποι κάθε μέρα σε όλες τις κοινότητες του  Ρίο ντε Τζανέιρο. Είναι καιρός για τις αρχές της Βραζιλίας να αναλάβουν πραγματική δράση μετακινώντας το κέντρο βάρους από τις βαριά οπλισμένες αστυνομικές επιχειρήσεις στη προώθηση πολιτικών δημόσιας ασφάλειας που αποσκοπούν στην προστασία όλων», δήλωσε Ρενάτα Neder, Σύμβουλος της Διεθνούς Αμνηστίας για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου. «Φανερώνει επιπλέον ότι οι αρχές της Βραζιλίας, καθώς και οι διοργανωτές των Ολυμπιακών Αγώνων, αποτυγχάνουν σαφώς να παραδώσουν τη κληρονομιά της δημόσιας ασφάλειας και μιας ασφαλούς πόλης για όλους, όπως είχαν υποσχεθεί».

Στις αρχές του Ιουνίου, η Διεθνής Αμνηστία δημοσίευσε την έκθεση «Η βία δεν έχει θέση σε αυτούς τους Αγώνες», εξηγώντας λεπτομερώς το πώς ένα μεγάλο αθλητικό γεγονός, όπως οι Ολυμπιακοί Αγώνες, αυξάνει τους κινδύνους των παραβιάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η οργάνωση ξεκίνησε μια παγκόσμια έκκληση προς τους φορείς της Ολυμπιακής διοργάνωσης και τις αρχές της Βραζιλίας απαιτώντας προληπτικά μέτρα για την αποφυγή περαιτέρω παραβιάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τις δυνάμεις ασφαλείας. Την περασμένη εβδομάδα, περισσότερες από 120.000 υπογραφές από περισσότερες από 15 χώρες παραδόθηκαν στην Τοπική Οργανωτική Επιτροπή του Ρίο 2016 ζητώντας μια πολιτική δημόσιας ασφάλειας που θα σέβεται και θα προστατεύει τα ανθρώπινα δικαιώματα.

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.