Η ΔΑΝΙΑ ΛΑΜΒΑΝΕΙ ΚΑΘΟΡΙΣΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΝΑ ΘΕΣΕΙ ΤΕΡΜΑ ΣΤΟΝ ΣΤΙΓΜΑΤΙΣΜΟ ΤΩΝ ΔΙΕΜΦΥΛΙΚΩΝ ΑΤΟΜΩΝ

Δημοσιεύθηκε στις 31 Μαΐου 2016, 18:46Εκτύπωση

Η  έκδοση της απόφασης του Κοινοβουλίου της Δανίας να μην στιγματίζονται πλέον οι ταυτότητες των διεμφυλικών ως ψυχικές διαταραχές,  σηματοδοτεί μια ιστορική νίκη στον αγώνα για τα δικαιώματα των διεμφυλικών ατόμων, δήλωσε σήμερα η  Διεθνής Αμνηστία.  

«Αυτή η πολύ ενθαρρυντική κίνηση εκ μέρους της Δανίας αποτελεί ένα ισχυρό παράδειγμα σε διεθνές επίπεδο προς την κατεύθυνση του αποστιγματισμού των διεμφυλικών ατόμων και ανοίγει τον δρόμο σε ταχείες και διαφανείς διαδικασίες ως προς τη νομική αναγνώριση του φύλου», δήλωσε η Leda Avgousti, Σύμβουλος της Διεθνούς Αμνηστίας σε θέματα Σεξουαλικού Προσανατολισμού και Ταυτότητας Φύλου. 

Είναι απαράδεκτο ότι σε παγκόσμιο επίπεδο ο κανόνας είναι να κατατάσσονται τα διεμφυλικά άτομα  στην κατηγορία των ατόμων με ψυχική διαταραχή εξαιτίας της ταυτότητας του φύλου τους

Leda Avgousti, Σύμβουλος της Διεθνούς Αμνηστίας σε θέματα Σεξουαλικού Προσανατολισμού και Ταυτότητας Φύλου

«Είναι απαράδεκτο ότι σε παγκόσμιο επίπεδο ο κανόνας είναι να κατατάσσονται τα διεμφυλικά άτομα  στην κατηγορία των ατόμων με ψυχική διαταραχή εξαιτίας της ταυτότητας του φύλου τους. Αυτή η ετικέτα σημαίνει πως τα διεμφυλικά άτομα εξαναγκάζονται να υποβληθούν σε τραυματικές και εξευτελιστικές ψυχιατρικές εξετάσεις για να μπορέσουν να αλλάξουν νομικά το φύλο τους ή ακόμα και για να μπορέσουν να έχουν πρόσβαση σε θεραπεία αλλαγής φύλου».

Η σημερινή κίνηση αναγάγει τη Δανία σε πρωτοπόρο για τη βελτίωση των δικαιωμάτων των διεμφυλικών ατόμων σε παγκόσμιο επίπεδο, τη στιγμή που η πίεση προς τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας  (WHO) αυξάνεται ώστε να παύσει να κατατάσσει την ταυτότητα των διεμφυλικών ατόμων ως ψυχική διαταραχή στη Διεθνή Ταξινόμηση Διαταραχών (ICD) του Οργανισμού. 

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναμένεται να αναθεωρήσει τη Διεθνή Ταξινόμηση Διαταραχών έως το 2018. Η αφαίρεση των διεμφυλικών ταυτοτήτων από αυτή την κατάταξη των ψυχικών διαταραχών θα μπορούσε να ενθαρρύνει και άλλες χώρες παγκοσμίως να πράξουν ανάλογα. 

Η απόφαση της Δανίας είναι απόρροια μιας μεγάλης εκστρατείας από τη Διεθνή Αμνηστία και άλλες οργανώσεις και ακτιβιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ΛΟΑΤΙ. 

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.