ΠΑΝΩ ΑΠΟ 150.000 ΥΠΟΓΡΑΦΕΣ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ

Δημοσιεύθηκε στις 17 Μαΐου 2016, 14:21Εκτύπωση

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ενάντια στην Ομοφοβία, την Αμφιφοβία και την Τρανσφοβία (17 Μαΐου), εκπρόσωποι της Διεθνούς Αμνηστίας συναντήθηκαν σήμερα με τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για να παραδοθούν αρμοδίως περισσότερες από 150.000 υπογραφές και δράσεις που κινητοποίησε - μέσω εκστρατείας της διεθνούς οργάνωσης σε διεθνές και εγχώριο επίπεδο - η γνωστή υπόθεση ομοφοβικού και ρατσιστικού εγκλήματος μίσους εναντίον του Κώστα. 

Τον Γενικό Γραμματέα Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, κ. Κωστή Παπαϊωάννου, συνάντησαν ο Διευθυντής του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας, κ. Ηρακλής-Σπυρίδων Ακτύπης, ο Διευθυντής Εκστρατειών για την Ευρώπη στη Διεθνή Γραμματεία της Διεθνούς Αμνηστίας, κ. Φώτης Φιλίππου και ο ίδιος ο Κώστας που τον Αύγουστο του 2014, μαζί με τον τότε σύντροφο του πρόσφυγα, χτυπήθηκαν άσχημα από μια ομάδα ανδρών σε μια βίαιη επίθεση στην πλατεία Βαρνάβα στην Αθήνα. Το πόδι του ήταν σπασμένο σε τρία σημεία καθώς τον χτύπησαν και τον κλώτσησαν επανειλημμένα. Μέχρι και σήμερα, κανένας ύποπτος δεν έχει ταυτοποιηθεί και προφανώς κανένας δεν έχει τιμωρηθεί.

Ο τρόπος με τον οποίο μια πολιτεία μεταχειρίζεται τις μειονότητες δείχνει πόσο πραγματικά δημοκρατική είναι. Είναι υποχρέωση της πολιτείας να μας αντιμετωπίσει ισότιμα και απαιτούμε να μας προστατεύσει

Κώστας, θύμα ομοφοβικού και ρατσιστικού εγκλήματος μίσους

«Ήταν πραγματικά σπουδαίο για μένα να νιώσω - μέσα στη φρίκη που βίωσα - ότι υπάρχουν Άνθρωποι σαν εσάς (σ.σ. μέλη – υποστηρικτές της Διεθνούς Αμνηστίας) που παλεύουν με το σωστό τρόπο ώστε να μην περάσει άλλος συνάνθρωπος μας παρόμοιες καταστάσεις!» δήλωσε ο Κώστας.

Οι εκπρόσωποι της Διεθνούς Αμνηστίας συζήτησαν με τον Γ.Γ. Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για τον σχεδιασμό του Υπουργείου ως προς την καταπολέμηση των εγκλημάτων μίσους και άλλων παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των μελών της ΛΟΑΤΙ κοινότητας (λεσβίες, ομοφυλόφιλοι, αμφιφυλόφυλοι/ες, τρανς, ίντερσεξ), των οποίων οι καταγγελίες αυξάνονται κάθε χρόνο στην Ελλάδα.

Αναμένουμε από την πολιτεία να εκπληρώνει απαρέγκλιτα το καθήκον της σε κάθε περιστατικό ομοφοβικής, τρανσφοβικής ή ρατσιστικής βίας:  να διενεργεί ανεξάρτητη έρευνα, να αναζητά ενεργά τους δράστες και να τους φέρνει ενώπιον της δικαιοσύνης λαμβάνοντας υπόψιν το κίνητρο μίσους

Ηρακλής-Σπυρίδων Ακτύπης, Διευθυντής του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας

« Δυστυχώς, η πολιτεία δεν έχει πράξει ακόμη αυτά τα αυτονόητα στην περίπτωση του Κώστα», δήλωσε ο Ηρακλής-Σπυρίδων Ακτύπης, Διευθυντής του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.

Σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία, παρά τις θετικές εξελίξεις στη νομοθεσία, οι ελληνικές αρχές δεν έχουν λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να εμποδίσουν την κλιμακούμενη βία που υποκινείται από το μίσος και αποτυγχάνουν να αναγνωρίσουν το κίνητρο των επιθέσεων και να προστατεύσουν τα θύματα.

«Χιλιάδες άνθρωποι από όλο τον κόσμο στέλνουν σήμερα ένα ηχηρό και ξεκάθαρο κάλεσμα στις ελληνικές αρχές: να διασφαλίσουν ότι όλα τα ΛΟΑΤΙ άτομα, οι πρόσφυγες και οι μετανάστες, οι άνθρωποι κάθε χρώματος και άλλοι στόχοι εγκλημάτων μίσους στην Ελλάδα θα μπορούν να ζουν ελεύθεροι από οποιαδήποτε μορφή παρενόχλησης και βίας» δήλωσε ο Φώτης Φιλίππου, Διευθυντής Εκστρατειών για την Ευρώπη στη Διεθνή Γραμματεία της Διεθνούς Αμνηστίας.  

Επιπλέον, η Διεθνής Αμνηστία καλεί τις ελληνικές αρχές να υλοποιήσουν τις δεσμεύσεις τους ως προς τη  νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου. «Κάθε άτομο θα πρέπει να μπορεί να έχει τη δυνατότητα νομικής αναγνώρισης της ταυτότητας του φύλου του ακολουθώντας μια γρήγορη, προσιτή και διαφανή διαδικασία, χωρίς ιατρικές ή άλλες προϋποθέσεις», συμπλήρωσε ο Ηρακλής-Σπυρίδων Ακτύπης, Διευθυντής του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.

Σημείωση για συντάκτες:

  1. Η υπόθεση του Κώστα αποτέλεσε για το Ελληνικό Τμήμα της Διεθνούς Αμνηστίας μία από τις κύριες δράσεις – εκκλήσεις της οργάνωσης για την καταπολέμηση των εγκλημάτων μίσους, αποτελώντας επιπλέον μία από τις εμβληματικές υποθέσεις που προβλήθηκαν σε διεθνές επίπεδο μέσω της εκστρατείας Παγκόσμιος Μαραθώνιος Γραμμάτων και οδήγησαν στη συλλογή περισσοτέρων των 150.000 υπογραφών, επιστολών διαμαρτυρίας προς τις ελληνικές αρχές και γραμμάτων συμπαράστασης προς τον ίδιο τον Κώστα και τον σύντροφό του.
  2. Δείτε εδώ την έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας με τίτλο «Το κράτος αποφασίζει ποιος είμαι: έλλειψη νομικής αναγνώρισης του φύλου για τα τρανς άτομα στην Ευρώπη».
  3. Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του Δικτύου Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας, η αύξηση των καταγραφών σε άτομα ΛΟΑΤΙ αποδίδεται κυρίως στην ενίσχυση της δυνατότητας των μελών του Δικτύου να καταγράφουν τέτοιες επιθέσεις, ενώ παλαιότερα ανάλογα περιστατικά δεν γίνονταν γνωστά. Από τα περιστατικά αυτά, είναι εμφανής η διάδοση της βίας στην ελληνική κοινωνία κατά ατόμων λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού, ταυτότητας ή έκφρασης φύλου. Τα άτομα ΛΟΑΤΙ δύνανται να στοχοποιηθούν από την στιγμή που φανερώνουν τον σεξουαλικό τους προσανατολισμό ή την ταυτότητα φύλου ακόμα κι εντός της οικογένειας ή του περιβάλλοντός τους. Οι επιθέσεις που δέχονται είναι βίαιες και χαρακτηρίζονται από έντονη περιφρόνηση προς το θύμα. Το 2015 καταγράφηκαν περιστατικό πυροβολισμών, καθώς και περιστατικό «διορθωτικού» βιασμού. Για λόγους που σχετίζονται με τον σεβασμό της ιδιωτικής τους ζωής, την απουσία νομικής αναγνώρισης της ταυτότητας φύλου, αλλά και την έλλειψη εμπιστοσύνης στις αρχές με την ευρεία έννοια, μεγάλο μέρος των θυμάτων δεν θέλει να προβεί σε καταγγελία. 
ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.