ΚΑΝΑΔΑΣ: ΚΑΛΩΣΟΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΩΝ ΔΙΕΜΦΥΛΙΚΩΝ

Δημοσιεύθηκε στις 20 Μαΐου 2016, 17:53Εκτύπωση

Η Διεθνής Αμνηστία καλωσορίζει τον πρόσφατο Νόμο C-16 που κατατέθηκε από την κυβέρνηση του Καναδά με σκοπό να κατοχυρώσει τα δικαιώματα της ισότητας των διεμφυλικών ατόμων στην Καναδική νομοθεσία και να τους προστατεύσει από εγκλήματα μίσους. 

Αυτή η τόσο σημαντική νομοθετική πρωτοβουλία θα στηρίξει τα ανθρώπινα δικαιώματα των ατόμων που είναι ευάλωτα σε ιδιαιτέρως υψηλά επίπεδα διακρίσεων και βίας, τόσο στον Καναδά όσο και στον υπόλοιπο κόσμο. Εν προκειμένω, ο νόμος C-16 θα προσθέσει την ταυτότητα φύλου και την έκφραση φύλου στη λίστα με τις απαγορευμένες αιτίες διακρίσεων σύμφωνα με την Καναδική Πράξη Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, εναρμονίζοντας την ομοσπονδιακή νομοθεσία με τη νομοθεσία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε οκτώ περιφέρειες και περιοχές. Θα προσθέσει επίσης την ταυτότητα φύλου και την έκφραση φύλου στις διατάξεις περί καταδίκης για τα εγκλήματα μίσους στον Καναδικό Ποινικό Κώδικα, παρέχοντας ισχυρότερη προστασία στα διεμφυλικά άτομα απέναντι στη σκόπιμη στοχοποίηση τους από βίαιες πράξεις.     

«Αυτός ο Νόμος αποτελεί ένα μεγάλο και απολύτως αναγκαίο βήμα προόδου αναφορικά με την προστασία των δικαιωμάτων μιας από τις πιο ευάλωτες ομάδες της Καναδικής κοινωνίας και με αυτόν τον τρόπο ενισχύει την προστασία των δικαιωμάτων ευρύτερα στη χώρα» δήλωσε ο Alex Neve, Γενικός Διευθυντής του Αγγλικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας στον Καναδά.

Αυτές οι μεταρρυθμίσεις θα καταστήσουν σαφές ότι δεν είναι ποτέ αποδεκτό να κάνει κανείς διακρίσεις εναντίον κάποιων ατόμων ή να τους στοχοποιεί βίαια λόγω της ταυτότητάς τους ή του τρόπου έκφρασης του φύλου τους. Αυτό βρίσκεται στο επίκεντρο του τι σημαίνει στην ουσία να έχει κανείς ανθρώπινα δικαιώματα

Alex Neve, Γενικός Διευθυντής του Αγγλικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας στον Καναδά

Η Διεθνής Αμνηστία απευθύνει έκκληση σε όλα τα μέλη του Κοινοβουλίου να στηρίξουν τον εν λόγω Νόμο ώστε να τον υιοθετήσει άμεσα η Βουλή των Κοινοτήτων και παρομοίως προτρέπει τους Γερουσιαστές να εγγυηθούν ότι θα περάσει ομαλά από τη Γερουσία και θα μπορέσει να εφαρμοστεί το συντομότερο δυνατόν.    

«Τα διεμφυλικά άτομα σε ολόκληρο τον Καναδά περιμένουν εδώ και πολλά χρόνια την ομοσπονδιακή κυβέρνηση να υπερασπιστεί τα δικαιώματά τους, ένα πολύ σημαντικό βήμα προόδου που συνεχώς ματαιωνόταν από προηγούμενες διαβουλεύσεις του Κοινοβουλίου» δήλωσε η Béatrice Vaugrante, Διευθύντρια της Διεθνούς Αμνηστίας στο Γαλλόφωνο Τμήμα του Καναδά.

Αυτή είναι η πρώτη φορά που η ίδια η κυβέρνηση ανοίγει τον δρόμο και είναι χρέος όλων των μελών του Κοινοβουλίου να διασφαλίσουν την εφαρμογή αυτών των κρίσιμων αλλαγών χωρίς καθυστερήσεις

Béatrice Vaugrante, Διευθύντρια της Διεθνούς Αμνηστίας στο Γαλλόφωνο Τμήμα του Καναδά

ΥΠΟΒΑΘΡΟ

Ο Νόμος C-16 κάνει την εμφάνισή του μετά από 7 προηγούμενες απόπειρες να προωθηθούν οι συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις μέσω νομοθεσίας τα τελευταία 11 χρόνια, συμπεριλαμβανομένου του πιο πρόσφατου Νόμου C-279 που είχε υποστηριχθεί από τον βουλευτή Randall Garrison και είχε προχωρήσει μέχρι τα τελευταία στάδια στη Γερουσία τον Ιούνιο του 2015 πριν από τις πιο πρόσφατες εκλογές. Ο Νόμος είχε δεχτεί τροποποιήσεις στην Επιτροπή των Γερουσιαστών της προηγούμενης κυβέρνησης και, εάν περνούσε, θα εξαιρούσε την προστασία της ισότητας στις τουαλέτες, τα δοκιμαστήρια και άλλους αντίστοιχους χώρους, προσθέτοντας ένα ακόμα ανησυχητικό στοιχείο διάκρισης σε έναν νόμο που υποτίθεται ότι είχε σκοπό να αντιμετωπίσει αυτές τις διακρίσεις. 

Το Κόμμα των Φιλελεύθερων υποσχέθηκε τις αλλαγές ως μέρος της πρόσφατης εκλογικής ατζέντας του, μια δέσμευση που είχε συμπεριληφθεί στην εντολή προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης και Γενικό Εισαγγελέα Jody Wilson-Raybould. Η ανάγκη για τη συγκεκριμένη νομοθεσία ήρθε στο προσκήνιο νωρίτερα αυτόν το μήνα με ένα περιστατικό εμπρησμού που συνέβη στις 2 Μαΐου στο Centre Métropolitain de Chirurgie στο Μόντρεαλ, μια από τις ελάχιστες κλινικές στον Καναδά που πραγματοποιεί επεμβάσεις επαναπροσδιορισμού φύλου. Η ψήφιση του Νόμου απαιτεί περαιτέρω δράση από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση στην τροποποίηση και αναθεώρηση άλλων νόμων και πολιτικών σε μια πληθώρα διαφορετικών πεδίων στις οποίες είναι εμφανείς οι διακρίσεις εναντίον των διεμφυλικών ατόμων. 

Η Διεθνής Αμνηστία απευθύνεται τώρα στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση ώστε να ασκήσει πίεση στις κυβερνήσεις της British Columbia, του Quebec, του  New Brunswick, των Βορειοδυτικών Περιοχών και του Nunavut να ακολουθήσουν το παράδειγμα και να τροποποιήσουν αναλόγως την περιφερειακή και τοπική τους νομοθεσία περί ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Θα υπάρξουν εφεξής τεράστιες δυνατότητες ώστε ο Καναδάς να θέσει στη διεθνή σκηνή τη δέσμευση αναφορικά με τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των διεμφυλικών ατόμων. Ανά τον κόσμο τα διεμφυλικά άτομα βιώνουν εξαιρετικά υψηλά επίπεδα βίας, διακρίσεων και άλλων σοβαρών παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους. Οι περισσότερες κυβερνήσεις αποτυγχάνουν να λάβουν δράση και να υπερασπιστούν τα δικαιώματα τους ενώ ελάχιστα κράτη εφαρμόζουν μια νομοθεσία που θα εγγυάται ισότητα και προστασία για διεμφυλικά άτομα. 

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.