ΕΛΛΑΔΑ: ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΤΕ ΑΜΕΣΑ ΤΟ ΟΜΟΦΟΒΙΚΟ ΚΑΙ ΡΑΤΣΙΣΤΙΚΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΜΙΣΟΥΣ

Δημοσιεύθηκε στις 24 Νοεμβρίου 2015, 17:17Εκτύπωση
Η έκκληση έχει ολοκληρωθεί. Ευχαριστούμε όλους όσοι υπέγραψαν.

Τον Αύγουστο του 2014, ο Κώστας και ο σύντροφος του, ο οποίος είναι πρόσφυγας, χτυπήθηκαν άσχημα από μια ομάδα κακοποιών σε μια βίαιη επίθεση στην Αθήνα.

"Νομίζω πως κατάλαβαν πως είμαστε ζευγάρι και εξαιτίας αυτού, μας στοχοποίησαν καθώς και εξαιτίας του χρώματος του δέρματος του συντρόφου μου", είπε ο Κώστας. Το πόδι του ήταν σπασμένο σε τρία σημεία καθώς τον χτύπησαν και τον κλωτσούσαν επανειλημμένα. Περισσότερο από ένα χρόνο μετά, κανένας ύποπτος δεν ταυτοποιήθηκε, πόσο μάλλον να τιμωρηθεί.

Μεταξύ του 2014 και 2015, ο αριθμός των καταγγελιών για επιθέσεις εναντίον γκέι, λεσβιών, αμφιφυλόφυλων, τρανς και ίντερσεξ (ΛΟΑΤΙ) ατόμων στην Ελλάδα έχει περισσότερο από διπλασιαστεί, καθώς οι ρατσιστικές επιθέσεις παραμένουν στην επικαιρότητα.

Οι ελληνικές αρχές έχουν επανειλημμένα αποτύχει να διερευνήσουν διεξοδικά το όποιο ρατσιστικό κίνητρο πίσω από τις επιθέσεις και να προστατεύσουν όλους και όλες που κινδυνεύουν. «Όταν έφτασε η αστυνομία, μου φέρθηκαν σαν να έχω κάποια μεταδοτική ασθένεια», είπε ο Κώστας. Τόσο ο ίδιος όσο και ο σύντροφος του ζουν με το συνεχή φόβο για την ασφάλειά τους. Τον Μάρτιο του 2015, επιτέθηκαν και πάλι στο σύντροφο του Κώστα.

Η απουσία νομικής αναγνώρισης των ομόφυλων σχέσεων και της ταυτότητας φύλου κάνει τη ΛΟΑΤΙ κοινότητα να αισθάνεται ακόμα πιο ευάλωτη. "Είναι σαν να συναινεί στις επιθέσεις η κυβέρνηση με το να μην αναγνωρίζει πως είμαστε μια πραγματικότητα", μας είπε ο Κώστας. "Είναι σαν να μην υπάρχουμε".

Καλέστε την ελληνική κυβέρνηση να διατάξει μια πλήρη έρευνα για αυτό το έγκλημα μίσους και να οδηγήσει τους δράστες στη δικαιοσύνη.


 

Προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Τον Αύγουστο του 2014, ο Κώστας και ο πρόσφυγας σύντροφος του ξυλοκοπήθηκαν άγρια σε μια ομοφοβική και ρατσιστική επίθεση στο κέντρο της Αθήνας. Κανένας ύποπτος δεν ταυτοποιήθηκε ή τιμωρήθηκε.

Το 2015, ο αριθμός των καταγεγραμμένων επιθέσεων εναντίον λεσβίων, γκέι, αμφιφυλόφιλων, τρανς και ιντερσεξ (ΛΟΑΤΙ) ατόμων έχει περισσότερο από διπλασιαστεί σε σχέση με το 2014. Οι ρατσιστικές επιθέσεις παραμένουν ένα επίκαιρο ζήτημα.

Παρά τις θετικές εξελίξεις στη νομοθεσία, οι ελληνικές αρχές δεν έχουν κάνει αρκετά για να εμποδίσουν την κλιμακούμενη βία που υποκινείται από το μίσος και μονίμως αποτυγχάνουν να αναγνωρίσουν το ρατσιστικό κίνητρο πίσω από τις επιθέσεις και να προστατεύσουν όσους και όσες εμπλέκονται. Επιπλέον, η απουσία νομικής αναγνώρισης των ομόφυλων ζευγαριών και της ταυτότητας φύλου κάνει την κοινότητα των ΛΟΑΤΙ να νιώθει ακόμα πιο ευάλωτη.

Υπουργέ, σας ζητώ:

  • Να διασφαλίσετε προσωπικά την άμεση, ανεξάρτητη και αμερόληπτη διερεύνηση αυτού του εγκλήματος μίσους και ότι ο Κώστας και ο σύντροφός του θα λάβουν αποζημίωση για τα σωματικά και ψυχολογικά τους τραύματα.
  • Να βρείτε και να τιμωρήσετε τους υπεύθυνους επιβάλλοντας ποινή που αναγνωρίζει πλήρως το ρατσιστικό κίνητρο πίσω από αυτό το έγκλημα.
  • Να λάβετε όλα τα απαραίτητα μέτρα που να διασφαλίζουν ότι τα ΛΟΑΤΙ άτομα, οι πρόσφυγες και οι μετανάστες, όλες οι εθνικότητες και άλλες κατηγορίες-στόχοι εγκλημάτων μίσους στην Ελλάδα μπορούν να ζουν ελεύθερα χωρίς να υφίστανται παρενόχληση και βία.
  • ​Να διασφαλίσετε τη νομική αναγνώριση των σχέσεων όλων των ομόφυλων σχέσεων και της ταυτότητας φύλου.

​Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ενάντια στην Ομοφοβία, την Αμφιφοβία και την Τρανσφοβία (17 Μαΐου), εκπρόσωποι της Διεθνούς Αμνηστίας παρέδωσαν στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων τις περισσότερες από 150.000 υπογραφές και δράσεις που κινητοποίησε - μέσω εκστρατείας της διεθνούς οργάνωσης σε διεθνές και εγχώριο επίπεδο - η γνωστή υπόθεση ομοφοβικού και ρατσιστικού εγκλήματος μίσους εναντίον του Κώστα.