ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ: Ο RAIF BADAWI ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΣΤΗΝ ΦΥΛΑΚΗ ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΔΙΚΗ ΤΟΥ ΣΕ 1000 ΧΤΥΠΗΜΑΤΑ ΜΕ ΜΑΣΤΙΓΙΟ.

Δημοσιεύθηκε στις 7 Μαΐου 2015, 15:39Εκτύπωση

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ένα χρόνο μετά την δικαστική απόφαση που καταδίκασε τον μπλόγκερ Raif Badawi από την Σαουδική Αραβία σε 1.000 χτυπήματα με μαστίγιο και 10 χρόνια στη φυλακή, η Διεθνής Αμνηστία ενώνει τις δυνάμεις της με τη σύζυγό του, ανανεώνοντας την έκκληση για την άμεση και άνευ όρων απελευθέρωσή του.

"Είναι πραγματικά τραγικό το γεγονός ότι έχει περάσει ένας ολόκληρος χρόνος από τότε που Raif Badawi έλαβε αυτή την σκληρή και άδικη ποινή. Είναι φανερό πως τιμωρείται επειδή τόλμησε να ασκήσει το δικαίωμά του στην ελευθερία της έκφρασης ", δήλωσε ο Said Boumedouha, Αναπληρωτής Διευθυντής της Διεθνούς Αμνηστίας για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική.

«Δεν είναι αρκετό για τις αρχές της Σαουδικής Αραβίας να αναστείλουν τα δημόσια μαστιγώματα στην προσπάθεια τους να ξεφύγουν από τη διεθνή κριτική και να «θάψουν» την υπόθεση του  Raif Badawi. Εφ 'όσον η ποινή βρίσκεται εν ισχύ σημαίνει ότι παραμένει άδικα φυλακισμένος και με κίνδυνο να μαστιγωθεί, δημιουργώντας άλλη μια πληγή στον ήδη πληγμένο τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Σαουδική Αραβία. Είναι καιρός η ποινή του αυτή να ακυρωθεί και οι αρχές να τον απελευθερώσουν αμέσως και άνευ όρων. "

Η σύζυγός του Raif Badawi, η Ensaf Haidar, η οποία έχει αγωνιστεί ακούραστα για λογαριασμό του συζύγου της δημοσιεύει μια δραματική έκκληση προς τις αρχές της Σαουδικής Αραβίας για την απελευθέρωσή του.

"Πριν από ένα χρόνο καταδικάσατε τον σύζυγό μου σε 10 χρόνια φυλάκιση και 1.000 χτυπήματα με μαστίγιο. Πριν από τέσσερις μήνες τον υποβάλατε σε  δημόσιο μαστίγωμα σαν να ήταν ένας αδίστακτoς εγκληματίας. Το να εκφράζει κανείς την άποψή του δεν είναι έγκλημα, καλώ τον Βασιλιά Salman bin Abdul Aziz Al Saud να απελευθερώσει αμέσως τον άντρα μου ώστε να σταματήσει να υποφέρει", δήλωσε η Ensaf Haidar.

"Είμαι εξαιρετικά ευγνωμονούσα για τη διεθνή υποστήριξη στην υπόθεση του συζύγου μου, η οποία πιστεύω ότι έχει βοηθήσει στο να αποτραπούν περαιτέρω μαστιγώματα, αλλά η αλήθεια είναι ότι αυτό το επίτευγμα από μόνο του δεν είναι αρκετό. Ο Raif μαραζώνει ακόμη στη φυλακή, κάθε μέρα μη γνωρίζοντας τι θα φέρει το αύριο. Ήρθε η ώρα να απελευθερωθεί και να επανενωθεί με την οικογένειά του. "

Η Διεθνής Αμνηστία απαιτεί από την διεθνή κοινότητα και ιδιαίτερα από τους δυτικούς συμμάχους της Σαουδικής Αραβίας να πιέσουν τις αρχές ωστε να απελευθερώσουν το Raif Badawi και δεκάδες άλλους κρατούμενους συνείδησης που παραμένουν άδικα στις φυλακές του βασιλείου.
Στις 9 Ιανουαρίου 2015, ο Raif Badawi έλαβε 50 χτυπήματα με μαστίγιο, μετά την προσευχή της Παρασκευής σε μια δημόσια πλατεία στην Τζέντα, προκαλώντας τη διεθνή κατακραυγή. Για τις δύο ακόλουθες εβδομάδες το μαστίγωμα του ματαιώθηκε ακολουθώντας τις ιατρικές συμβουλές. Έκτοτε δεν έχει μαστιγωθεί και οι αρχές δεν έχουν αποκαλύψει τους λόγους για την απόφαση αυτή. Η ζωή του παραμένει σε κίνδυνο.

Ο Raif Badawi καταδικάστηκε σε 10 χρόνια φυλάκιση, 1000 χτυπήματα με μαστίγιο και ένα πρόστιμο ύψους 1.000.000 riyals από ποινικό δικαστήριο της Τζέντα στις 7 Μαΐου 2014, για τη δημιουργία ενός online forum για δημόσια συζήτηση. Είναι ένας κρατούμενος συνείδησης υπό την προστασία της Διεθνούς Αμνηστίας η οποία έχει ξεκινήσει μια παγκόσμια εκστρατεία απαιτώντας την απελευθέρωσή του και συγκεντρώνοντας την υποστήριξη δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο.

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.