ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΤΩΝ ΘΥΜΑΤΩΝ ΒΑΣΑΝΙΣΤΗΡΙΩΝ

Δημοσιεύθηκε στις 26 Ιουνίου 2015, 12:44Εκτύπωση

Στοιχεία και αριθμοί

Η Διεθνής Αμνηστία ξεκίνησε την εκστρατεία Stop Torture στις 13 Μαΐου 2014  προκειμένου να εκθέσει μια παγκόσμια κρίση σχετικά με τα βασανιστήρια. Η εκστρατεία επιδιώκει μεγαλύτερη προστασία από τα βασανιστήρια μέσα από την υιοθέτηση ενός ευρέος φάσματος μέτρων - όπως ανεξάρτητοι έλεγχοι σε κέντρα κράτησης, άμεση πρόσβαση σε δικηγόρους και δικαστήρια και ανεξάρτητες έρευνες σχετικά με ισχυρισμούς για βασανιστήρια - μέχρι τα βασανιστήρια να εξαλειφθούν εντελώς.

Βασανιστήρια - μια παγκόσμια κρίση:

Ενώ πολλές χώρες έχουν σημειώσει σημαντική πρόοδο όσον αφορά την καταπολέμηση των βασανιστηρίων, οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο εξακολουθούν να χρησιμοποιούν βασανιστήρια για να αποσπάσουν πληροφορίες, να εκβιάσουν εξομολογήσεις, να φιμώσουν την διαφωνία ή απλά ως μια σκληρή μορφή τιμωρίας.

157 - ο αριθμός των χωρών που έχουν επικυρώσει τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών ενάντια στα Βασανιστήρια.

141 - ο αριθμός των χωρών στις οποίες η Αμνηστία έχει καταγράψει βασανιστήρια ή άλλες μορφές κακομεταχείρισης κατά τα τελευταία πέντε χρόνια. Σε ορισμένες χώρες είναι κάτι σπάνιο, σε άλλες είναι ευρέως διαδεδομένα. Ακόμα και μια περίπτωση όμως δεν γίνεται αποδεκτή.

82% - βασανιστήρια ή άλλες μορφές κακομεταχείρισης αναφέρθηκαν στα τέσσερα πέμπτα των χωρών που καλύπτονται από την ετήσια έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας για το 2014.

Τα βασανιστήρια σε αριθμούς:

Από την έναρξη της εκστρατείας Stop Torture τον Μάιο του 2014, η Διεθνής Αμνηστία εξέδωσε εκθέσεις σχετικά με τα βασανιστήρια στο Μεξικό, το Μαρόκο, τη Νιγηρία, τις Φιλιππίνες και το Ουζμπεκιστάν. Οι εκθέσεις δείχνουν ότι τα βασανιστήρια είναι ένα συχνό συμβάν σε αυτές τις χώρες, ενώ οι δράστες των βασανιστηρίων συνεχίζουν να απολαμβάνουν ατιμωρησία για τα εγκλήματά τους.

1505 - Ο αριθμός των καταγεγραμμένων καταγγελιών για βασανιστήρια και άλλες μορφές κακομεταχείρισης στο Μεξικό το 2013, 600% περισσότερες από ό, τι το 2003.

50% των ανθρώπων στη Νιγηρία δεν θα αισθανόταν ασφαλείς από τα βασανιστήρια εάν βρισκόταν υπό κράτηση.

21 - ο αριθμός των επιζώντων που βασανίστηκαν όταν ήταν παιδιά στις Φιλιππίνες που μίλησαν στη Διεθνή Αμνηστία, από τους συνολικά 55 επιζώντες από βασανιστήρια από τους οποίους πήρε συνέντευξη.

13 - ο αριθμός αιτήσεων που εκκρεμούν από εμπειρογνώμονες των Ηνωμένων Εθνών για τα ανθρώπινα δικαιώματα, προκειμένου να επισκεφθούν το Ουζμπεκιστάν για την αξιολόγηση της κατάστασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα από το 2002.

8 - ο αριθμός των ατόμων που διώκονται επειδή διαμαρτύρονται ή κάνουν αναφορά  για βασανιστήρια  στο Μαρόκο από το Μάιο του 2014 με κατηγορίες που περιλαμβάνουν «συκοφαντική καταγγελία», «διασπορά ψευδών ειδήσεων», «δημόσια εξύβριση» και «δυσφήμηση».

7 - ο αριθμός των καταδικαστικών αποφάσεων για βασανιστήρια  που έχουν επιτευχθεί σε ομοσπονδιακό επίπεδο στο Μεξικό από το 1991, όταν τα βασανιστήρια  ποινικοποιήθηκαν. Χιλιάδες καταγγελίες γίνονται κάθε χρόνο.

0 - ο αριθμός των καταδικαστικών αποφάσεων για βασανιστήρια που εξασφαλίστηκαν στο πλαίσιο του Νόμου Κατά των Βασανιστηρίων στις Φιλιππίνες από τότε που εκδόθηκε, το 2009.

Μέθοδοι βασανιστηρίων σε όλο τον κόσμο

Τα πιο κοινά εργαλεία βασανιστηρίων είναι βασικά και βίαια - το χέρι, η μπότα και το γκλομπ - κάτι που μπορεί να προκαλέσει πληγές ή να σπάσει κόκαλα.

Αυτές είναι μερικές από τις πιο «προηγμένες» μεθόδους που η έρευνα της Διεθνούς Αμνηστίας τεκμηρίωσε :

Μεξικό: “Tehuacanazo”- ανθρακούχο νερό  ρίχνεται βίαια στα ρουθούνια του κρατουμένου.

Μαρόκο: «ψητό κοτόπουλο" - Ανάποδη αιώρηση σε θέση στρες, όπου τα θύματα κρεμιούνται από μία ράβδο με τα γόνατα και τους καρπούς τους σε θέση οκλαδόν, ασκώντας έτσι μεγάλη πίεση στα γόνατα και τους ώμους.

Νιγηρία: "Tabay" - όταν οι αστυνομικοί δένουν τους αγκώνες κρατουμένων πίσω από την πλάτη τους και τους κρεμάνε.

Φιλιππίνες: «Τροχός Βασανιστηρίων» - οι αστυνομικοί γυρίζουν τον Τροχό των Βασανιστηρίων για να αποφασίσουν πώς θα βασανίσουν τους κρατούμενους. Τα διαφορετικά τμήματα στον τροχό περιλαμβάνουν: «30 δευτερόλεπτα σε θέση νυχτερίδα», όπου ο κρατούμενος είναι κρεμασμένος ανάποδα (όπως οι νυχτερίδες) και «20 δευτερόλεπτα Manny Pacquaio» , που πήρε το όνομά του από τον διάσημο μπόξερ της χώρας, όπου ο κρατούμενος γρονθοκοπείται ασταμάτητα για 20 δευτερόλεπτα.

Ουζμπεκιστάν: Ξυλοδαρμοί, ενώ οι κρατούμενοι κρέμονται από γάντζους οροφής από τα χέρια τους, συχνά με τα όπλα τους να είναι δεμένα πίσω από την πλάτη τους, ή ενώ είναι δεμένοι με χειροπέδες στο καλοριφέρ ή σε μεταλλικές ράβδους που βρίσκονται στερεωμένες στους τοίχους.

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.