ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ: ΚΑΘΕ ΧΤΥΠΗΜΑ ΜΕ ΜΑΣΤΙΓΙΟ ΣΤΟ RAIF BADAWI ΑΨΗΦΑ ΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΚΑΙΟ
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Κάθε ένα από τα εναπομείναντα 950 χτυπήματα με μαστίγιο που οι αρχές της Σαουδικής Αραβίας σχεδιάζουν να δώσουν στον αντιφρονούντα μπλόγκερ Raif Badawi θα πλήξει την ελευθερία της έκφρασης, εμπαίζοντας παράλληλα τις διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας αναφορικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα, προειδοποίησε η Διεθνής Αμνηστία εν μέσω φόβων ότι το δημόσιο μαστίγωμα του θα μπορούσε να ξεκινήσει ξανά ακόμη και αύριο.
Αυτοί οι φόβοι ενισχύθηκαν όταν το Ανώτατο Δικαστήριο της Σαουδικής Αραβίας ανακοίνωσε στα μέσα ενημέρωσης, στις 6 Ιουνίου, ότι επικύρωσε την ποινή που καταδικάζει το Raif Badawi σε 10 χρόνια φυλάκισης και 1.000 χτυπήματα με μαστίγιο, χωρίς να του αφήνει το περιθώριο να ασκήσει έφεση.
«Έχοντας περάσει πέντε μήνες στην φυλακή, από το τελευταίο δημόσια μαστίγωμα του και έπειτα, η διαφαινόμενη απειλή επανάληψης αυτής της σκληρής και απάνθρωπης τιμωρίας πλανάται πάνω από το Raif Badawi. Το Ανώτατο Δικαστήριο της Σαουδικής Αραβίας, υπερασπιζόμενο αυτή τη φρικιαστική ποινή του, αψηφά κατάφωρα τη διεθνή απαγόρευση των βασανιστηρίων και άλλων μορφών κακομεταχείρισης. Επιπλέον, η απόφαση αυτή δείχνει ότι οι αρχές δεν επιζητούν δικαιοσύνη, αλλά την παραδειγματική τιμωρία του Raif και την αφαίρεση της ελευθερίας της έκφρασης», δήλωσε ο Said Boumedouha, Αναπληρωτής Διευθυντής Προγράμματος στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική της Διεθνούς Αμνηστίας.
«Εκατομμύρια υποστηρικτές της Διεθνούς Αμνηστίας και άλλοι ακτιβιστές και ακτιβίστριες, δημοσιογράφοι και πολιτικοί ηγέτες σε όλο τον κόσμο έχουν δηλώσει ανοιχτά και με σαφήνεια: ο Raif Badawi είναι κρατούμενος συνείδησης και πρέπει να απελευθερωθεί άμεσα και χωρίς όρους. Αυτή η εξωφρενικά σκληρή τιμωρία πρέπει να σταματήσει και οι αρχές πρέπει να ακυρώσουν την καταδίκη και την ποινή του Raif.»
Ο Raif Badawi αρχικά καταδικάστηκε τον Μάιο του 2014 για τη δημιουργία ενός διαδικτυακού φόρουμ για δημόσια συζήτηση καθώς και για «προσβολή του Ισλάμ». Τα πρώτα 50 χτυπήματα με μαστίγιο του δόθηκαν σε μια δημόσια πλατεία στην Jedda, στις 9 Ιανουαρίου, αλλά τα υπόλοιπα μαστιγώματα καθυστέρησαν, αρχικά λόγω ανησυχιών εκ μέρους των γιατρών και στη συνέχεια για άγνωστους λόγους.
Η Ensaf Haidar, σύζυγος του μπλόγκερ και τα τρία τους παιδιά βρίσκονται με προσφυγικό καθεστώς στον Καναδά, απ’ όπου και αγωνίζονται με επιμονή για την απελευθέρωσή του.
«Αρχίζει σε λίγο ο ιερός μας μήνας, το Ραμαζάνι, όπου υπήρχε παραδοσιακά μια ευκαιρία για την απελευθέρωση κρατουμένων. Ως εκ τούτου, καλούμε τον βασιλιά Salman να αξιοποιήσει αυτή την ευκαιρία για να απελευθερώσει τον Raif Badawi και να τον επανενώσει με την οικογένειά του, η οποία έχει επίσης βιώσει κάθε κτηνώδες στάδιο της άδικης δίκης και τιμωρίας του», δήλωσε ο Said Boumedouha.
Υπόβαθρο
Η Σαουδική Αραβία, η οποία είναι συμβαλλόμενο μέρος στη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών κατά των Βασανιστηρίων, δεσμεύεται νομικά από την απόλυτη απαγόρευση των βασανιστηρίων και άλλων τρόπων σκληρής, απάνθρωπης και ταπεινωτικής τιμωρίας, όπως η μαστίγωση. Η απαγόρευση των βασανιστηρίων αποτελεί αυστηρή επιταγή του διεθνούς δικαίου, δεσμεύοντας όλα τα κράτη.
Ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα δήλωσε ότι το μαστίγωμα είναι «τουλάχιστον, μια μορφή σκληρής και απάνθρωπης τιμωρίας ... απαγορεύεται από το διεθνές δίκαιο για τα ανθρώπινα δικαιώματα, ιδίως με τη Σύμβαση κατά των Βασανιστηρίων, την οποία η Σαουδική Αραβία έχει επικυρώσει».
Οι πολιτικοί ηγέτες στις ΗΠΑ, ένας στρατηγικός σύμμαχος της Σαουδικής Αραβίας, αποκάλεσαν την τιμωρία του Raif Badawi «απάνθρωπη», ενώ οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν δεσμευτεί να πιέσουν τους ηγέτες του Βασιλείου του Κόλπου ώστε να διασφαλίσουν ότι η ελευθερία της έκφρασης είναι σεβαστή για όλους.
Σε μια επίσημη δήλωση που δημοσιεύτηκε στις 7 Μαρτίου του 2015, το Υπουργείο Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας, εξέφρασε «έκπληξη και απογοήτευση» για την διεθνή εκστρατεία που ζητά την απελευθέρωσή του Raif Badawi. Πρόσθεσε ότι «το βασίλειο απορρίπτει κατηγορηματικά οποιαδήποτε επίθεση με το πρόσχημα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».
Η κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας έχει συστηματικά αφανίσει όλα τα κινήματα ακτιβισμού για τα ανθρώπινα δικαιώματα στη χώρα τα τελευταία τρία χρόνια, κάποια από αυτά στο όνομα της νομοθεσίας για την «αντιτρομοκρατία» που βρίσκεται σε ισχύ από τον Φεβρουάριο του 2014. Ο δικηγόρος του Raif Badawi, Waleed Abu al-Khair, ήταν ο πρώτος υπερασπιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που καταδικάστηκε με βάση αυτό το νόμο.
Οι αρχές της Σαουδικής Αραβίας συνεχίζουν να χρησιμοποιούν το νόμο ως πρόσχημα για την καταστολή του ακτιβισμού για τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ελευθερία της έκφρασης, ενώ οι δυτικές κυβερνήσεις βροντοφωνάζουν την ισχυρή συμμαχία τους με τη Σαουδική Αραβία για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, συμπεριλαμβανομένης της ένοπλης ομάδας η οποία αυτοαποκαλείται Ισλαμικό Κράτος.
Στην Jedda, στις 3-4 Ιουνίου, η Σαουδική Αραβία φιλοξένησε την πέμπτη σύνοδο της Διαδικασίας της Κωνσταντινούπολης, ενός φόρουμ που έχει συσταθεί για να προτείνει συγκεκριμένα μέτρα για την καταπολέμηση της θρησκευτικής μισαλλοδοξίας. Μια από τις βασικές αρχές της διαδικασίας αυτής είναι η σημασία της διασφάλισης της ελευθερίας της γνώμης και της έκφρασης σαν κλειδί για την άσκηση του δικαιώματος στην ελευθερία της θρησκείας.
Κατά ειρωνικό τρόπο, μόλις μερικές εκατοντάδες μέτρα μακριά από αυτή τη συνάντηση, ο Raif Badawi βρισκόταν σε ένα κελί φυλακής και το Ανώτατο Δικαστήριο της Σαουδικής Αραβίας εξέδιδε την απόφασή για την προάσπιση της ποινής του επειδή άσκησε ειρηνικά το δικαίωμά του στην ελευθερία της έκφρασης.