ΕΛΛΑΔΑ: ΟΙ ΚΑΤΑΔΙΚΕΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΡΑΤΣΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΩΝ ΡΟΜΑ «ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΒΗΜΑ ΠΡΟΣ ΤΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ»
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Ελλάδα: Οι καταδίκες μετά από ρατσιστική επίθεση εναντίον των Ρομά «το πρώτο βήμα προς τη δικαιοσύνη»
Η χθεσινή καταδίκη των τριών ανδρών, μετά από μια βίαιη ρατσιστική επίθεση σε μια γυναίκα Ρομά και στον ανιψιό της, είναι ένα «πρώτο βήμα προς τη δικαιοσύνη», δήλωσε η Διεθνής Αμνηστία και το Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι, το οποίο παρείχε την νομική εκπροσώπηση των θυμάτων αμισθί.
Δικαστήριο στο Μεσολόγγι καταδίκασε χθες σε οκτώ μήνες φυλάκιση, με τριετή αναστολή, τους τρεις άνδρες για την επίθεση κατά της Παρασκευής Κοκόνη και του ανιψιού της Κώστα Θεοδωρόπουλο τον Οκτώβριο του 2012.
«Αυτές οι καταδίκες είναι το πρώτο βήμα προς τη δικαιοσύνη. Εξίσου σημαντικό, είναι να αναγνωρίσει το δικαστήριο τώρα το ρατσιστικό κίνητρο πίσω από αυτό το έγκλημα», είπε ο Γιώργος Κοσμόπουλος, εμπειρογνώμονας της Διεθνούς Αμνηστίας για την Ελλάδα, ο οποίος ήταν παρατηρητής στη δίκη.
Η Παρασκευή Κοκόνη και ο ανιψιός της γρονθοκοπήθηκαν και χτυπήθηκαν με ξύλα από μια τοπική ομάδα ανδρών, ενώ έκανε τα ψώνια της στο Αιτωλικό στη Δυτική Ελλάδα.
Η Παρασκευή είπε στη Διεθνή Αμνηστία ότι την ξεχώρισαν λόγω της συγγένειάς της με ένα τοπικό Ρομά ηγέτη.
Η επίθεση έλαβε χώρα εν μέσω σειράς βίαιων ρατσιστικών επιδρομών σε οικογένειες Ρομά από ομάδες, οι οποίες φώναζαν αντί-Ρομά συνθήματα και απειλές, στο Αιτωλικό μεταξύ του Αυγούστου 2012 και Ιανουαρίου 2013.
Σε μια διαφορετική υπόθεση τον προηγούμενο μήνα, οι συγκεκριμένες επιθέσεις αποδόθηκαν σε μέλη και υποστηρικτές της Χρυσής Αυγής στο Αιτωλικό. Ο εισαγγελέας σε εκείνη την υπόθεση ζήτησε την παραπομπή των βουλευτών του κόμματος και διαφόρων μελών της οργάνωσης για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση.
«Αυτή είναι μια ιστορική απόφαση, καθώς είναι η πρώτη καταδίκη στην Ελλάδα για τη βία κατά των Ρομά, από άτομα που όπως αναφέρεται έχουν διασυνδέσεις με τη Χρυσή Αυγή, ιδιαίτερα επειδή εκδόθηκε από ένα περιφερειακό δικαστήριο», δήλωσε ο Παναγιώτης Δημητράς, εκπρόσωπος του Ελληνικού Παρατηρητηρίου των Συμφωνιών του Ελσίνκι.
Δεν είναι σαφές από τη προφορική αιτιολόγηση του δικαστηρίου αν έχουν ληφθεί υπόψη τα στοιχεία για το ρατσιστικό κίνητρο στην επιβολή των ποινών των τριών αντρών χθες, για την πρόκληση σοβαρών σωματικών βλαβών. Αυτό θα αποκαλυφθεί όταν δημοσιευθεί η γραπτή απόφαση.
«Σε περίπτωση που το δικαστήριο, στη γραπτή του απόφαση, δεν αναγνωρίσει αυτή την ρατσιστική επίθεση για αυτό που είναι, ο αντίκτυπος της συγκεκριμένης απόφασης για τα θύματα των εγκλημάτων μίσους στην Ελλάδα θα μειωθεί σημαντικά», ανέφερε ο Γιώργος Κοσμόπουλος.
Οι νομικές διατάξεις που αποσκοπούν στην καταπολέμηση των εγκλημάτων μίσους έχουν τεθεί σε εφαρμογή στην Ελλάδα εδώ και χρόνια. Ωστόσο, οι ερευνητές συχνά αποτυγχάνουν να εξετάσουν τα πιθανά ρατσιστικά κίνητρα και οι εισαγγελείς σπάνια παρουσιάζουν τέτοια αποδεικτικά στοιχεία στο δικαστήριο.