Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΦΗΣΕΙ ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΑΝΤΙΡΡΗΣΙΑ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΣ

Δημοσιεύθηκε στις 11 Ιανουαρίου 2010, 00:00Εκτύπωση

Είδηση
11 Ιανουαρίου 2010
Η Διεθνής Αμνηστία κάλεσε τις τουρκικές αρχές να αφήσουν ελεύθερο αντιρρησία συνείδησης ο οποίος συνελήφθη μετά την άρνησή του να υπηρετήσει στρατιωτική θητεία για θρησκευτικούς λόγους.

Ο Ενβέρ Αϊντεμίρ δηλώνει ότι υπέστη ξυλοδαρμό με γκλόμπ στη στρατιωτική φυλακή Μαλτέπε, όταν αρνήθηκε να φορέσει στρατιωτική στολή κατά την άφιξή του, στις 24 Δεκεμβρίου 2009. Το επόμενο πρωί, τον έντυσαν διά της βίας με στρατιωτικό ρουχισμό και υπέστη εκ νέου ξυλοδαρμό από το διοικητή της φυλακής.

Ξεκίνησε απεργία πείνας σε ένδειξη διαμαρτυρίας, αλλά μεταφέρθηκε στο νοσηλευτήριο της φυλακής, όπου, δια της βίας, του πέρασαν ορό.

"Ο Ενβέρ Αϊντεμίρ είναι κρατούμενος συνείδησης και πρέπει να απελευθερωθεί άμεσα και χωρίς όρους", δήλωσε η Διευθύντρια του Προγράμματος της Διεθνούς Αμνηστίας για την Ευρώπη και την Κεντρική Ασία, Χαλάια Γκοουάν.

"Οι τουρκικές αρχές θα πρέπει να διασφαλίσουν ότι δεν θα υποστεί βασανιστήρια ή άλλου είδους κακομεταχείριση και ότι θα ερευνήσουν τους ισχυρισμούς του για κακομεταχείριση, άμεσα και με ανεξάρτητες διαδικασίες."

Στις 28 Δεκεμβρίου, ο δικηγόρος του Ενβέρ Αϊντεμίρ κατέθεσε μήνυση στον εισαγγελέα σχετικά με την κακομεταχείρισή του και ζήτησε επείγουσα παροχή ιατρικής βοήθειας. Ο δικηγόρος είπε στη Διεθνή Αμνηστία ότι, αντ' αυτού, ο Ενβέρ Αϊντεμίρ εξαναγκάστηκε να περάσει από "ψυχιατρικό τεστ."

Μικρός αριθμός αντιρρησιών συνείδησης που έχουν υποβληθεί σε παρόμοιες εξετάσεις, έχουν πάρει ιατρική αναφορά ότι έχουν μια «προχωρημένη αντικοινωνική διαταραχή προσωπικότητας» και άρα είναι «ακατάλληλοι για στρατιωτική θητεία σε καιρό ειρήνης και πολέμου». Η Διεθνής Αμνηστία ανησυχεί ότι τέτοιες αναφορές εκδίδονται όχι εξαιτίας κάποιας ψυχολογικής κατάστασης, αλλά μόνο εξαιτίας της επιμονής τους στην ιδιότητά τους ως αντιρρησιών συνείδησης.

Η Τουρκία δεν αναγνωρίζει το δικαίωμα στην αντίρρηση συνείδησης κατά παράβαση των υποχρεώσεών της βάσει του Διεθνούς Συμφώνου για τα Ατομικά και Πολιτικά Δικαιώματα και δεν παρέχει κανενός είδους πολιτική εναλλακτική, στη στρατιωτική υπηρεσία.

Οι αντιρρησίες συνείδησης που έχουν δηλώσει δημόσια την άρνησή τους να υπηρετήσουν στρατιωτική θητεία αντιμετώπισαν ποινικές διώξεις και φυλακίσεις μέχρι και τρία χρόνια.

Κατά την αποφυλάκισή τους, συχνά λαμβάνουν εκ νέου κλήσεις στράτευσης και η διαδικασία επαναλαμβάνεται ξανά και ξανά, γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα αυτό που το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων περιγράφει ως τον "πολιτικό θάνατο" των αντιρρησιών συνείδησης, οι οποίοι διαρκώς διώκονται και καταδικάζονται για την άρνησή τους να υπηρετήσουν στρατιωτική θητεία.

Ο Ενβέρ Αϊντεμίρ αρχικά δήλωσε αντιρρησίας συνείδησης το 2007. Οδηγήθηκε παρά τη θέλησή του να υπηρετήσει τη στρατιωτική του θητεία και φυλακίστηκε μια εβδομάδα μετά στη στρατιωτική φυλακή Εσκισεχίρ.

Τον Οκτώβριο του ίδιου χρόνου, οδηγήθηκε σε στρατιωτικό δικαστήριο, όπου αφέθηκε ελεύθερος με τον όρο ότι θα παρουσιαζόταν αμέσως να υπηρετήσει τη στρατιωτική του θητεία

Αφότου αφέθηκε ελεύθερος δήλωσε και πάλι την άρνησή του να υπηρετήσει στρατιωτική θητεία, προβάλλοντας θρησκευτικούς λόγους, και δεν παρουσιάστηκε στη μονάδα του, γεγονός που οδήγησε στην έκδοση εντάλματος σύλληψης, βάσει του οποίου συνελήφθη τον προηγούμενο μήνα.

Ο Ενβέρ Αϊντεμίρ αυτή τη στιγμή περιμένει να δικαστεί στη στρατιωτική φυλακή Εσκισεχίρ. Η ακροαματική διαδικασία έχει οριστεί για τις 21 Ιανουαρίου όπου θα αντιμετωπίσει τις κατηγορίες της απείθειας και της λιποταξίας.

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.