ΟΙ Η.Π.Α. ΕΚΤΕΛΟΥΝ ΤΟΝ TROY DAVIS

Δημοσιεύθηκε στις 22 Σεπτεμβρίου 2011, 14:17Εκτύπωση

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
22 Σεπτεμβρίου 2011

Οι Η.Π.Α. εκτελούν τον Troy Davis


Η Διεθνής Αμνηστία καταδικάζει την απόφαση των αρχών στην πολιτεία της Τζόρτζια να εκτελέσουν το θανατοποινίτη Troy Davis.

O Troy Davis, 42 ετών, θανατοποινίτης από το 1991, εκτελέστηκε με θανατηφόρο ένεση στη φυλακή της πολιτείας της Τζόρτζια, στο Jackson, την Τετάρτη, παρά τις σοβαρές αμφιβολίες που αφορούν την καταδίκη του.

Την ίδια ημέρα, το Ιράν απαγχόνισε δημοσίως το δεκαεπτάχρονο αγόρι που καταδικάστηκε για το φόνο δημοφιλούς αθλητή, παρά τις διεθνείς απαγορεύσεις εκτέλεσης ανηλίκων. Επίσης, η Κίνα εκτέλεσε έναν Πακιστανό, ο οποίος καταδικάστηκε για λαθρεμπόριο ναρκωτικών, παρόλο που, στο διεθνές δίκαιο, τα αδικήματα που σχετίζονται με ναρκωτικά δεν εντάσσονται στα «πιο σοβαρά» εγκλήματα.

«Είναι μια θλιβερή ημέρα για τα ανθρώπινα δικαιώματα παγκοσμίως. Η εκτέλεση των ανθρώπων αυτών δείχνει ότι οι συγκεκριμένες χώρες απομακρύνονται από την παγκόσμια τάση κατάργησης της θανατικής ποινής», δήλωσε η Guadalupe Marengo, Αναπληρώτρια Διευθύντρια της Διεθνούς Αμνηστίας για την Αμερικανική Ήπειρο.

«Χώρες που διατηρούν τη θανατική ποινή πολύ συχνά υπερασπίζονται αυτή τη θέση τους, ισχυριζόμενες ότι η χρήση της θανατικής ποινής εκ μέρους τους συνάδει με το διεθνές δίκαιο για τα ανθρώπινα δικαιώματα.  Οι χθεσινές τους πράξεις διαψεύδουν σκανδαλωδώς αυτούς τους ισχυρισμούς», δήλωσε.

Οι ακτιβιστές της Διεθνούς Αμνηστίας έχουν πραγματοποιήσει μεγάλες εκστρατείες εναντίον της θανατικής ποινής. Τις τελευταίες μέρες, παραδόθηκαν στις αρχές της Τζόρτζια σχεδόν ένα εκατομμύριο υπογραφές για την υπόθεση του Troy Davis, απευθύνοντας έκκληση να μετατραπεί η θανατική ποινή του: πραγματοποιήθηκαν ολονυχτίες και εκδηλώσεις σε περισσότερα από 300 μέρη σε όλον τον κόσμο.

Ο Troy Davis καταδικάστηκε σε θάνατο το 1991 για το θάνατο του αστυνομικού Mark Allen Macphai, στη Σαβάνα της Τζόρτζια.

Από τη δίκη του, το 1991, επτά από τους εννέα μάρτυρες ανακάλεσαν ή άλλαξαν την κατάθεσή τους, και κάποιοι από αυτούς ισχυρίστηκαν ότι είχαν αρχικά δεχτεί πιέσεις από την αστυνομία.

Ο ιρανός έφηβος Alireza Molla-Soltani απαγχονίστηκε την Τετάρτη το πρωί μπροστά σε ένα μεγάλο πλήθος, στην πόλη του Karaj.

Είχε καταδικαστεί σε θάνατο τον περασμένο μήνα, επειδή μαχαίρωσε το δημοφιλή αθλητή Ruhollah Dadashi, κατά τη διάρκεια μιας διένεξης στο δρόμο, στις 17 Ιουλίου. Σύμφωνα με αναφορές των τοπικών ΜΜΕ, ο δεκαεπτάχρονος δήλωσε ότι πανικοβλήθηκε και, αμυνόμενος, μαχαίρωσε τον Ruhollah Dadashi, όταν ο τελευταίος του επιτέθηκε στο σκοτάδι.

Ο Zahid Husain Shah, ο οποίος συνελήφθη το 2008 για λαθρεμπόριο ναρκωτικών, εκτελέστηκε την Τετάρτη στην Κίνα με θανατηφόρο ένεση.

Την ίδια ημέρα, ο Lawrence Brewer, εκτελέστηκε επίσης στο Huntsville, στο Τέξας. Είχε καταδικαστεί σε θάνατο για την εμπλοκή του στο φόνο του James Byrd, Jr. τον Ιούνιο του 1998.

Η Διεθνής Αμνηστία αντιτίθεται στη θανατική ποινή για όλες τις περιπτώσεις ανεξαιρέτως.

«Η θανατική ποινή αποτελεί το σύμπτωμα μιας κουλτούρας βίας, και όχι μια απάντηση στην κουλτούρα αυτή», δήλωσε η Guadalupe Marengo.

«Ευελπιστούμε ότι οι οδυνηρές εκτελέσεις θα κινητοποιήσουν τα μέλη της Διεθνούς Αμνηστίας και άλλους ακτιβιστές, ώστε να συνεχίσουν τον αγώνα ενάντια στη θανατική ποινή», προσέθεσε.

Εκτός από τις ΗΠΑ, την Κίνα και το Ιράν, η εκστρατεία της Διεθνούς Αμνηστίας για την κατάργηση της θανατικής ποινής εστιάζει επίσης και στη Λευκορωσία.

Η Διεθνής Αμνηστία συνεργάζεται με τη ΜΚΟ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Viasna, στη Λευκορωσία, καλώντας τον Πρόεδρο Λουκασένκα να αναστείλει αμέσως τις εκτελέσεις και να μετατρέψει τις ποινές όλων των θανατοποινιτών.

Περισσότερα από 400 άτομα ίσως έχουν εκτελεστεί στη Λευκορωσία, από τότε που η χώρα κέρδισε την ανεξαρτησία της, το 1991.

Μετά από μια χρονιά χωρίς εκτελέσεις, οι αρχές της Λευκορωσίας εκτέλεσαν 2 άνδρες μέσα στο 2010 και καταδίκασαν σε θάνατο τρία άτομα. Οι δύο άνδρες πιστεύεται ότι εκτελέστηκαν μεταξύ 14 και 19 Ιουλίου 2011, αν και οι θάνατοι αυτοί δεν έχουν επιβεβαιωθεί επισήμως.

Η Λευκορωσία είναι η τελευταία χώρα στην Ευρώπη και την πρώην Σοβιετική Ένωση που εξακολουθεί να διαπράττει εκτελέσεις.

«Είναι καιρός οι ΗΠΑ, η Κίνα, το Ιράν και η Λευκορωσία να αναγνωρίσουν πόσο απομονωμένες είναι στον κόσμο», δήλωσε η Guadalupe Marengo.

Γραφείο Τύπου και Προβολής

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.