50 ΧΡΟΝΙΑ ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΜΝΗΣΤΙΑ: ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΚΑΛΕΣΜΑ ΓΙΑ ΔΡΑΣΗ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΠΙΕΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΔΙΚΙΑ

Δημοσιεύθηκε στις 26 Μαΐου 2011, 14:37Εκτύπωση

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
26 Μαΐου 2011
50 Χρόνια Διεθνής Αμνηστία: Παγκόσμιο Κάλεσμα για Δράση ενάντια στην Καταπίεση και την Αδικία

Η 50η επέτειος της Διεθνούς Αμνηστίας σηματοδοτείται από την έναρξη ενός Παγκόσμιου Καλέσματος για Δράση, που σχεδιάστηκε για να συμβάλει στην πάταξη της καταπίεσης και της τυραννίας, με εκδηλώσεις σε σχεδόν 60 χώρες, από άκρη σε άκρη της γης.[caption id="attachment_7179" align="alignright" width="250" caption="Robert Godden: Η Διεθνής Αμνηστία γιορτάζει τα 50 της Χρόνια"][/caption]

Η επέτειος γιορτάζεται σε ένα σκηνικό που αλλάζει ως προς τα ανθρώπινα δικαιώματα, καθώς οι λαοί από τη Μέση Ανατολή έως τη Βόρεια Αφρική αντιμετωπίζουν με θάρρος την καταπίεση, την τυραννία και τη διαφθορά -συχνά αντιμέτωποι με τις αιματοχυσίες και την κρατική βία.

Ενόσω οι διαμαρτυρίες αυτές δείχνουν ξεκάθαρα την ανάγκη για διεθνή αλληλεγγύη όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα, το Παγκόσμιο Κάλεσμα για Δράση της Διεθνούς Αμνηστίας περιλαμβάνει ένα ψηφιακό «Κερί της Γης» (“Earth Candle”), μια σημαντική διαδικτυακή καινοτομία, που, για πρώτη φορά, επιτρέπει στους ακτιβιστές να δουν το σύνολο των παγκοσμίων εκστρατειών της οργάνωσης, αλλά και τον τρόπο με τον οποίο οι ίδιες τους οι ενέργειες δίνουν την ώθηση για αλλαγή.

Αυτό συνοδεύεται και από τη νέα προτροπή «Γίνε ένας ακόμα, φέρε έναν ακόμα, δράσε μια φορά ακόμα», στόχος της οποίας είναι να επιτύχει τον μέγιστο συλλογικό αντίκτυπο σε παγκόσμιο επίπεδο. Ζητείται από όλους, μεταξύ άλλων, και από τα τρία εκατομμύρια μέλη και υποστηρικτές της Διεθνούς Αμνηστίας, σε περισσότερες από 150 χώρες και περιοχές, να ενθαρρύνουν τουλάχιστον άλλο ένα άτομο να αναλάβει δράση για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Κατά την έναρξη της παγκόσμιας πρωτοβουλίας, δεκάδες χώρες, από την Αργεντινή έως τη Γκάνα, την Τουρκία και τη Νέα Ζηλανδία, θα κάνουν μια συμβολική πρόποση στην ελευθερία. Η παγκόσμια εκδήλωση είναι φόρος τιμής στην ιστορία των δύο πορτογάλων φοιτητών που φυλακίστηκαν, επειδή ύψωσαν τα ποτήρια τους στην ελευθερία  -μια αδικία που εξόργισε τόσο το βρετανό δικηγόρο Peter Benenson, ώστε δημιούργησε τη Διεθνή Αμνηστία στις 28 Μαΐου 1961.

«Από τότε που το κερί της Διεθνούς Αμνηστίας έριξε πρώτη φορά φως στα κολαστήρια του κόσμου, ξεκίνησε μια επανάσταση για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Η έκκληση για ελευθερία, δικαιοσύνη και αξιοπρέπεια έφυγε από το περιθώριο για να αποτελέσει ένα πραγματικά παγκόσμιο αίτημα», δήλωσε ο Salil Shetty, Γενικός Γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας.

Όμως, παρά την πρόοδο, οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων βρίσκονται στο επίκεντρο των βασικών προκλήσεων που αντιμετωπίζει ο κόσμος σήμερα.

Οι κυβερνήσεις αποτυγχάνουν να τηρήσουν τις υποσχέσεις της Οικουμενικής Διακήρυξης των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και πυροδοτούν ή αγνοούν τις παραβιάσεις. Σχεδόν τα δύο τρίτα της ανθρωπότητας δεν έχουν πρόσβαση στη δικαιοσύνη. Οι κακοποιήσεις οδηγούν στη φτώχεια και την κάνουν ακόμα πιο βαθιά. Οι διακρίσεις κατά των γυναικών κυριαρχούν. Και μόνο το περασμένο έτος, η Διεθνής Αμνηστία τεκμηρίωσε βασανιστήρια και κακομεταχείριση σε τουλάχιστον 98 χώρες.

Ο Salil Shetty δήλωσε ότι ο ακτιβισμός είναι μια τεράστια δύναμη για αλλαγή, όπως φαίνεται από τους γενναίους διαδηλωτές της Αραβικής Άνοιξης.

«Μπορούμε να προσφέρουμε κάτι το οποίο οι δυνάμεις καταστολής ποτέ δεν μπορούν να περιορίσουν ή να φιμώσουν: Τους ανθρώπους ενωμένους σε κοινή δράση. Την έντονη και δυναμική κινητοποίηση της κοινής γνώμης. Το κερί που, ανάβοντας κάθε φορά, θα πολλαπλασιαστεί σε εκατομμύρια, που θα αποκαλύπτουν την αδικία και θα ασκούν πίεση για αλλαγή», δήλωσε.

Φέτος, η Διεθνής Αμνηστία θα εστιάσει σε έξι τομείς όπου η δύναμη των ανθρώπων μπορεί να φέρει σημαντικές βελτιώσεις: στην ελευθερία της έκφρασης, την κατάργηση της θανατικής ποινής, τα αναπαραγωγικά δικαιώματα των γυναικών και των κοριτσιών στη Νικαράγουα, τη διασφάλιση της διεθνούς δικαιοσύνης στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, την εταιρική λογοδοσία στο Δέλτα του Νίγηρα και το τέλος της αδικίας και της καταπίεσης στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική.

Εδώ και μισό αιώνα, η Διεθνής Αμνηστία -η μεγαλύτερη οργάνωση για τα ανθρώπινα δικαιώματα στον κόσμο- έχει δώσει στοιχεία για κακοποιήσεις και φρικαλεότητες, έχει προσφέρει ελπίδα στους καταπιεσμένους και τους ξεχασμένους, και έχει οργανώσει εκστρατείες με νέες ιδέες και με αποφασιστικότητα για δικαιοσύνη.

Η Διεθνής Αμνηστία έχει διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στη διεθνή επικήρυξη των βασανιστών ως εγκληματιών, στον τερματισμό του απυρόβλητου για ηγέτες που έχουν κατηγορηθεί για εγκλήματα κατά των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, στη δημιουργία του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, και στη δημιουργία μιας ασυγκράτητης ορμής προς έναν κόσμο απαλλαγμένο από τη θανατική ποινή.

Το 1977 η Διεθνής Αμνηστία βραβεύθηκε με το Νόμπελ Ειρήνης.

Κατά τη διάρκεια της ιστορίας της, η Διεθνής Αμνηστία έχει εξελιχθεί και έχει προσαρμοστεί προκειμένου να αντιμετωπίζει τις προκλήσεις ενός κόσμου που αλλάζει ταχύτατα. Συνεχίζει το έργο της για τους κρατούμενους συνείδησης -δεκάδες χιλιάδες από αυτούς έχουν απελευθερωθεί από το 1961- που τώρα συνοδεύεται από δράση για να στηριχθεί το πλήρες φάσμα των δικαιωμάτων που κατοχυρώνονται από την Οικουμενική Διακήρυξη για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

«Σήμερα οι άνθρωποι παγκοσμίως εκφράζουν ολοένα και περισσότερο την επιθυμία τους για πολιτικά και οικονομικά δικαιώματα, δείχνοντας ότι -παρά τους ισχυρισμούς κάποιων κυβερνήσεων- τα δικαιώματα δεν μπορεί ούτε να ιεραρχούνται, ούτε να αποτελούν αντικείμενο συναλλαγής. Όλα τα δικαιώματα -είτε κοινωνικοοικονομικά, είτε πολιτικά- πρέπει γίνονται σεβαστά ως σύνολο, εάν θέλουμε να απελευθερωθούμε από το φόβο και την ανέχεια», δήλωσε ο Salil Shetty.

Η πιο σημαντική πρόκληση παραμένει να οδηγούμε τα κράτη -τα οποία φέρουν τη βασική ευθύνη για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων- στη λογοδοσία. Αλλά και οι εταιρείες και οι ένοπλες ομάδες πρέπει να σέβονται πλήρως τα ανθρώπινα δικαιώματα και να λογοδοτούν για τις πράξεις τους.

«50 χρόνια αντίστασης στην τυραννία και την αδικία δείχνουν ότι η αλλαγή είναι δυνατή και ότι άνθρωποι από διαφορετικές χώρες και με διαφορετικές πεποιθήσεις,  ενωμένοι για κοινό σκοπό, μπορούν να επιτύχουν απίστευτα πράγματα. Κάθε άτομο ξεχωριστά μπορεί να φέρει τη διαφορά, αλλά εκατομμύρια μαζί, ενωμένα ενάντια στην αδικία, μπορούν να αλλάξουν τον κόσμο», δήλωσε ο Salil Shetty.

Γραφείο Τύπου και Προβολής

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.