ΥΛΙΚΟ ΒΙΝΤΕΟ ΔΕΙΧΝΕΙ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟΥΣ ΑΙΓΥΠΤΙΑΚΗΣ ΦΥΛΑΚΗΣ ΝΑ ΒΑΣΑΝΙΖΟΝΤΑΙ ΕΜΦΑΝΩΣ ΚΑΙ ΝΑ ΘΑΝΑΤΩΝΟΝΤΑΙ
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Υλικό βίντεο δείχνει κρατούμενους αιγυπτιακής φυλακής να βασανίζονται εμφανώς και να θανατώνονται
8 Μαρτίου 2011
Η Διεθνής Αμνηστία έχει ζητήσει κατεπείγουσα έρευνα από τις αιγυπτιακές αρχές μετά τη λήψη υλικού βίντεο μέσα από νεκροτομείο, που δείχνει τα πτώματα δεκάδων κρατουμένων, ορισμένοι εκ των οποίων είχαν εμφανώς βασανιστεί πριν να θανατωθούν.
Τα τρία βίντεο των νεκρών κρατουμένων από τη φυλακή Αλ Φαγιούμ τραβήχτηκαν στο νεκροτομείο Zenhoum του Καΐρου στις 8 Φεβρουαρίου 2011 από έναν άνδρα που μετέβη στο νεκροτομείο, όταν η οικογένεια ενός άλλου κρατούμενου τού είπε ότι βρισκόταν εκεί το πτώμα του αδερφού του.
«Πρόκειται για θλιβερές εικόνες που δείχνουν μεγάλο αριθμό κρατουμένων οι οποίοι φαίνεται να έχουν φονευθεί σε φρικτές συνθήκες», δήλωσε ο Μάλκομ Σμαρτ, Διευθυντής της Διεθνούς Αμνηστίας για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική.
«Οι αιγυπτιακές αρχές έχουν ευθύνη να φροντίζουν όλους τους κρατούμενους των φυλακών τους και πρέπει αμέσως να διερευνήσουν τον τρόπο θανάτου αυτών των κρατουμένων και να οδηγήσουν στη δικαιοσύνη οποιονδήποτε θεωρηθεί υπεύθυνος για την εκτέλεση παράνομων φόνων, βασανιστηρίων ή άλλης κακομεταχείρισης».
Ο Malek Tamer βρήκε το όνομα του αδερφού του, Tamer Tawfiq Tamer, κρατούμενου στην Αλ Φαγιούμ, μια από τις μεγάλες φυλακές της Αιγύπτου, σε μια λίστα 68 ανδρών κρατουμένων στο μητρώο του νεκροτομείου.
Είπε ότι ένας μεγάλος αριθμός πτωμάτων, που ήταν όλα αριθμημένα με κομμάτια χαρτιού προσαρτημένα στα μέτωπά τους, έφεραν τραύματα σε περιοχές που περιλάμβαναν το κεφάλι, το στόμα και τα μάτια, πράγμα που υποδηλώνει ότι βασανίστηκαν πριν το θάνατό τους.
Τα τραύματα περιλαμβάνουν πληγές από σφαίρες, σημάδια από εγκαύματα, μελανιές και αφαιρεμένα δάχτυλα και νύχια ποδιών, δήλωσε ο Malek Tamer.
Συνοδευόταν από ένα φίλο του, τον Mohamed Ibrahim Eldesouky, του οποίου ο αδερφός Reda Ibrahim Eldesouky ήταν επίσης κρατούμενος στην Αλ Φαγιούμ και η σορός του συγκαταλεγόταν μεταξύ εκείνων στο νεκροτομείο.
Το ζευγάρι είδε για τελευταία φορά τους δύο κρατούμενους ζωντανούς το πρωί της 30ής Ιανουαρίου 2011, όταν ήταν υπό τη φρούρηση στρατιωτικού προσωπικού με άλλους κρατούμενους στον αυτοκινητόδρομο Αλ Φαγιούμ - Καΐρου, νοτιοδυτικά του Καΐρου, αφότου είχαν εγκαταλείψει τη φυλακή Αλ Φαγιούμ στις 28 Ιανουαρίου.
Το στρατιωτικό προσωπικό τούς είπε ότι μπορούσαν να ρωτήσουν για τα αδέρφια τους τις σωφρονιστικές αρχές στο Κάιρο, υπό το υπουργείο Εσωτερικών, εντός δύο ημερών, διαφορετικά το σημείο κράτησής τους θα ανακοινωνόταν σε 10 ημέρες.
Μία εβδομάδα αργότερα, ο Mohamed Ibrahim Eldesouky μετέβη στο νεκροτομείο Zenhoum, όταν κάποιοι άνδρες με πολιτικά ρούχα που δεν γνωστοποίησαν την ταυτότητά τους του είπαν ότι βρισκόταν εκεί η σορός του αδερφού του Reda.
Έχοντας ανακαλύψει το όνομα του Tamer μεταξύ εκείνων των 68 ανδρών στο μητρώο του νεκροτομείου, ενημέρωσε τον Malek Tamer, ο οποίος στη συνέχεια επισκέφθηκε το νεκροτομείο με την κάμερά του.
Το πιστοποιητικό θανάτου του Tamer Tawfiq Tamer ανέφερε ότι είχε πεθάνει στη φυλακή Αλ Φαγιούμ στις 3 Φεβρουαρίου από «υποψία ασφυξίας και απότομη πτώση αρτηριακής πίεσης».
Ο Malek Tamer περιέγραψε ότι το πτώμα του αδερφού του ήταν μπλε από το κεφάλι έως το θώρακα χαμηλά και είπε ότι μελανιές και θρομβωμένο αίμα ήταν εμφανώς ορατά στο κεφάλι, τη μύτη και τα μάτια του.
Το πιστοποιητικό θανάτου του Reda Ibrahim Eldesouky ανέφερε ότι επίσης είχε πεθάνει στις 3 Φεβρουαρίου, αλλά δεν έδινε κανένα λόγο για το θάνατό του, αναφέροντας μόνο: «Έγινε ιατροδικαστική εξέταση και η υπόθεση μελετάται».
Ο Mohamed Ibrahim Eldesouky δήλωσε ότι είδε παρόμοια τραύματα στο πτώμα του αδερφού του, καθώς και σημάδια από εγκαύματα.
Οι αιγυπτιακές αρχές δεν έχουν εκδώσει εκθέσεις ιατρικής ή ιατροδικαστικής εξέτασης για κανέναν από τους δύο κρατουμένους.
Ο Malek Tamer και ο Mohamed Ibrahim Eldesouky δεν έχουν λάβει ακόμα καμία απάντηση από το γραφείο της Εισαγγελίας του Καΐρου μετά την υποβολή του υλικού βίντεο και μιας καταγγελίας με υποστήριξη από το Αιγυπτιακό Κέντρο για την Ανάπτυξη και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.
Έχει αναφερθεί ότι περίπου 21.600 κρατούμενοι έχουν αφεθεί ή έχουν δραπετεύσει από τις φυλακές της Αιγύπτου υπό ασαφείς περιστάσεις, όταν η ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών, που είναι υπεύθυνο για τη λειτουργία των φυλακών, παραιτήθηκε στις 28 Ιανουαρίου μετά τις διαμαρτυρίες της «Ημέρας Οργής» εκείνης της Παρασκευής.
Περισσότεροι από τους μισούς εξ αυτών συλλήφθηκαν ξανά ή παραδόθηκαν αργότερα στις αρχές.