Η ΙΤΑΛΙΑ ΚΑΛΕΙΤΑΙ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΕΙ ΤΗΝ «ΕΚΤΑΚΤΗ ΑΝΑΓΚΗ» ΤΩΝ ΤΥΝΗΣΙΩΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
16 Φεβρουαρίου, 2011
Η Ιταλία καλείται να αντιμετωπίσει την "έκτακτη ανάγκη" των τυνησίων μεταναστών
Η Διεθνής Αμνηστία έχει καλέσει τις ιταλικές αρχές να ανταποκριθούν στις ανθρωπιστικές ανάγκες των χιλιάδων μεταναστών και αιτούντων άσυλο που εγκαταλείπουν την Τυνησία, μετά τις πρόσφατες αναταραχές.
Περισσότεροι από 5,000 μετανάστες έχουν καταφθάσει στο ιταλικό νησί Λαμπεντούσα σύμφωνα με τις Αρχές, οι οποίες περιγράφουν την κατάσταση ως «ανθρωπιστική κρίση».
Ωστόσο, το υπουργείο εξωτερικών της χώρας έχει εισηγηθεί στην Ιταλία και στις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να «σταματήσουν το τυνήσιο κύμα» και πρόσφατα παρέταξαν περισσότερα σκάφη για την επιτήρηση των ακτογραμμών της χώρας.
Εν μέσω κλιμακούμενης έντασης επί του θέματος, το βράδυ της Δευτέρας -σύμφωνα με πληροφορίες- η ιταλική συνοριοφυλακή άνοιξε πυρ κατά πλοιαρίου που μετέφερε αιγυπτίους μετανάστες και αιτούντες άσυλο, τραυματίζοντας τον οδηγό του σκάφους.
«Μια ανθρωπιστική κρίση επιτάσσει μια ανθρωπιστική αντιμετώπιση, όχι αντιμετώπιση βάσει νόμου και τάξης», δήλωσε η Νίκολα Ντάκγουρθ, διευθύντρια του Ευρωπαϊκού Γραφείου της Διεθνούς Αμνηστίας.
«Αυτό σημαίνει ότι πλοιάρια που μεταφέρουν μετανάστες και αιτούντες άσυλο από την Τυνησία, την Αίγυπτο ή άλλες χώρες της Βορείου Αφρικής, δεν θα πρέπει να αναχαιτίζονται. Όλοι όσοι καταφθάνουν δικαιούνται αξιοπρεπή μεταχείριση, παροχή βοήθειας και πρόσβαση σε δίκαιη διαδικασία ασύλου.»
Οι ιταλικές αρχές, μετά το μεταναστευτικό κύμα στην Μεσόγειο, έχουν ενισχύσει τον έλεγχο των ακτογραμμών τους.
Πολλά άτομα αναγκάστηκαν να κοιμηθούν σε εξωτερικούς χώρους για αρκετές ημέρες μέχρι οι ιταλικές αρχές να θέσουν ξανά σε λειτουργία το κέντρο υποδοχής στη Λαμπεντούσα.
Η Ιταλία εφαρμόζει την πρακτική της αυτόματης κράτησης των παράτυπων μεταναστών και στο παρελθόν έχει προβεί σε μαζικές απελάσεις, παραβιάζοντας το διεθνές δίκαιο.
«Η κράτηση πρέπει να αποτελεί έσχατο μέτρο, όχι αυτόματη αντίδραση. Κανείς δεν πρέπει να απελαύνεται χωρίς να έχει τη δυνατότητα να παρουσιάσει σωστά και να τεκμηριώσει το αίτημά του ενώπιον των αρμόδιων υπηρεσιών, και, σε καμία περίπτωση, δεν πρέπει να εφαρμόζονται μαζικές υποχρεωτικές απελάσεις», δήλωσε η Νίκολα Ντάκγουρθ.
Η Frontex, ο ευρωπαϊκός οργανισμός για τη διαχείριση της επιχειρησιακής συνεργασίας στα εξωτερικά σύνορα των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμφώνησε να υποστηρίξει τα αιτήματα αρωγής της Ιταλίας στην αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών από την Βόρεια Αφρική.
«Ο βασικός στόχος κάθε περιπόλου εθνικών ή διεθνών υδάτων που εφαρμόζει η Ιταλία, η Τυνησία, ή άλλος φορέας, όπως η Frontex, θα πρέπει να είναι η προστασία και η ασφάλεια των ανθρώπων στην θάλασσα,» προσέθεσε η Νίκολα Ντάκγουρθ.