@Getty Images

ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ: Η ΧΡΗΣΗ ΝΕΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ ΣΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΑΥΞΑΝΕΙ ΤΙΣ ΑΝΙΣΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΥΠΟΝΟΜΕΥΕΙ ΤΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΡΙΩΝ/ΩΝ

Δημοσιεύθηκε στις 22 Μαΐου 2024, 13:42Εκτύπωση

Σε μια νέα ερευνητική ενημέρωση που δημοσιεύτηκε σήμερα, η Διεθνής Αμνηστία καταγράφει εκτενώς τους τρόπους με τους οποίους η τεχνολογία συμβάλλει στην αυξανόμενη τάση παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στα σύνορα και καλεί τα κράτη να σταματήσουν να χρησιμοποιούν τέτοιες τεχνολογίες μέχρι να διασφαλίσουν ότι η χρήση τους δεν παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Το ενημερωτικό δελτίο με τίτλο Το Ψηφιακό Σύνορο: Μετανάστευση, Τεχνολογία και Ανισότητα, περιγράφει πώς η χρήση νέων τεχνολογιών τόσο από κρατικούς όσο και από μη κρατικούς φορείς στα συστήματα μετανάστευσης σε όλο τον κόσμο αυξάνει την πιθανότητα να παραβιάζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα των ανθρώπων που μετακινούνται -συμπεριλαμβανομένων των δικαιωμάτων στην ιδιωτική ζωή, στην απαγόρευση των διακρίσεων, στην ισότητα και στην αναζήτηση ασύλου.

«Η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων δεν πρέπει να θυσιάζεται για χάρη του ιδιωτικού κέρδους», δήλωσε η Eliza Aspen, συνεργάτης της Διεθνούς Αμνηστίας. «Τα κράτη δεν έχουν υποχρέωση απέναντι στις ιδιωτικές εταιρείες, αλλά έχουν υποχρέωση να διασφαλίσουν ότι τόσο οι κρατικοί όσο και οι μη κρατικοί φορείς σέβονται τα ανθρώπινα δικαιώματα των ανθρώπων που μετακινούνται».

Οι τεχνολογίες επιδεινώνουν επίσης τις υποβόσκουσες φυλετικές, οικονομικές και κοινωνικές ανισότητες στα σύνορα και πέραν αυτών. Οι εργαζόμενες/οι μετανάστριες/ες και άλλες/οι με αβέβαιο καθεστώς υπηκοότητας συχνά υπόκεινται στις ίδιες μορφές ψηφιακής παρακολούθησης, ελέγχου και εκμετάλλευσης όπως οι αιτούντες άσυλο και οι προσφύγισσες/ες, και είναι ομοίως στοχοποιημένοι από αυτές τις τεχνολογίες λόγω της αδυναμίας τους να εξαιρεθούν ή να ζητήσουν αποκατάσταση της ζημιάς.

Σύμφωνα με το ενημερωτικό δελτίο, πολλά από τα ψηφιακά εργαλεία που χρησιμοποιούνται στη διεκπεραίωση της μετακίνησης προσώπων αναπτύσσονται, πωλούνται και χρησιμοποιούνται από ιδιωτικές εταιρείες, των οποίων τα επιχειρηματικά μοντέλα έχουν συχνά τις ρίζες τους στην άντληση και τη συσσώρευση δεδομένων με σκοπό το κέρδος.

Ο επεμβατικός χαρακτήρας αυτών των τεχνολογιών έχει σοβαρές επιπτώσεις στην ευημερία των ανθρώπων που διασχίζουν τα σύνορα για να αναζητήσουν ασφάλεια και τη δυνατότητα να ασκήσουν το δικαίωμά τους να ζητήσουν άσυλο. Οι τεχνολογίες επεξεργασίας μεγάλου όγκου δεδομένων που χρησιμοποιούνται στα σύνορα και γύρω από αυτά, όπως οι βιομετρικοί αισθητήρες στρατιωτικού τύπου και η παρακολούθηση με μη επανδρωμένα αεροσκάφη, μπορούν να διαιωνίσουν περαιτέρω βλάβη για τους εκτοπισμένους πληθυσμούς, οι οποίοι ήδη διατρέχουν υψηλό κίνδυνο εκμετάλλευσης και περιθωριοποίησης ως αποτέλεσμα της διέλευσης των συνόρων για να ξεφύγουν από επικίνδυνες συνθήκες στην πατρίδα τους.

«Οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο πρέπει να εργαστούν για να περιορίσουν την ανεξέλεγκτη ανάπτυξη και την ανάπτυξη επιβλαβών τεχνολογιών και να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους βάσει του διεθνούς δικαίου των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για την προστασία των δικαιωμάτων των προσφυγισσών/ων και των μεταναστριών/ών», δήλωσε ο Aspen. «Οι εταιρείες που αναπτύσσουν αυτές τις τεχνολογίες πρέπει να ενσωματώνουν διασφαλίσεις κατά τη χρήση τους και να διεξάγουν τη δέουσα επιμέλεια για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις εκτιμήσεις των επιπτώσεων των δεδομένων πριν από την ανάπτυξή τους, όχι αφού έχουν ήδη διαπραχθεί καταχρήσεις».

Το ενημερωτικό δελτίο ακολουθεί μια έκθεση που δημοσίευσε η Αμνηστία νωρίτερα αυτό το μήνα σχετικά με τη χρήση της εφαρμογής CBP One για κινητά τηλέφωνα, η οποία έχει επίσης αποδειχθεί ότι διαιωνίζει καταχρήσεις κατά των ανθρώπων που ζητούν άσυλο στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η Διεθνής Αμνηστία καλεί τα κράτη και τις εταιρείες να αντιμετωπίσουν τον συστημικό ρατσισμό στις τακτικές διαχείρισης των συνόρων τους και να σταματήσουν την ανάπτυξη οποιασδήποτε επεμβατικής τεχνολογίας που θέτει τους ανθρώπους σε κίνδυνο.

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.