© DPA Germany

Ε.Ε.: ΟΙ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΥΜΦΩΝΟΥ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΑΣΥΛΟΥ ΘΕΤΟΥΝ ΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΣΕ ΑΥΞΗΜΕΝΟ ΚΙΝΔΥΝΟ ΠΑΡΑΒΙΑΣΗΣ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΟΥΣ

Δημοσιεύθηκε στις 11 Απριλίου 2024, 11:23Εκτύπωση

Ενόψει της τελικής ψηφοφορίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις 10 Απριλίου, η Διεθνής Αμνηστία προειδοποιεί ότι οι μεταρρυθμίσεις αυτές θέτουν τους ανθρώπους σε αυξημένο κίνδυνο παραβίασης των δικαιωμάτων τους.

«Είναι πιο ξεκάθαρο από ποτέ ότι αυτό το Σύμφωνο της Ε.Ε. για τη μετανάστευση και το άσυλο θα πάει την ευρωπαϊκή νομοθεσία για το άσυλο πίσω για δεκαετίες, θα οδηγήσει σε μεγαλύτερο πόνο και θα θέσει περισσότερους ανθρώπους σε κίνδυνο παραβίασης των δικαιωμάτων τους σε κάθε βήμα του ταξιδιού τους», δήλωσε η Eve Geddie, επικεφαλής του Γραφείου Ευρωπαϊκών Θεσμών και Διευθύντρια Συνηγορίας της Διεθνούς Αμνηστίας.

«Από τότε που προτάθηκαν για πρώτη φορά αυτές οι μεταρρυθμίσεις το 2020, κάθε βήμα των διαπραγματεύσεων επιδείνωνε περαιτέρω το τελικό αποτέλεσμα, αποδυναμώνοντας την προστασία και την πρόσβαση στο άσυλο για τους ανθρώπους που βρίσκονται σε κίνηση, επεκτείνοντας την κράτηση και τον περιορισμό στα σύνορα και μεταθέτοντας περαιτέρω ευθύνες σε χώρες εκτός Ευρώπης. Το σύμφωνο δεν κάνει τίποτα για να βελτιώσει την ανταπόκριση της Ευρώπης στους ανθρώπους που χρήζουν προστασίας».

Το Σύμφωνο της Ε.Ε. για τη μετανάστευση και το άσυλο θα πάει την ευρωπαϊκή νομοθεσία για το άσυλο πίσω για δεκαετίες.

 

«Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα πρέπει να θέσει υψηλότερα πρότυπα για μια ανθρώπινη και βιώσιμη κοινή πολιτική ασύλου. Ωστόσο, αυτή η δέσμη προτάσεων ενέχει τον επαίσχυντο κίνδυνο να υποβληθούν περισσότεροι άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων οικογενειών με παιδιά, σε ντε φάκτο κράτηση στα σύνορα της Ε.Ε., στερούμενοι μια δίκαιη και πλήρη αξιολόγηση των αναγκών προστασίας τους. Η πρόταση θα ανοίξει επίσης την πόρτα σε νέα μέτρα έκτακτης ανάγκης που θα θέσουν αμέτρητους ανθρώπους σε κίνδυνο επαναπροωθήσεων, αυθαίρετης κράτησης και εξαθλίωσης στα ευρωπαϊκά σύνορα».

«Οι προτάσεις αυτές έρχονται χέρι χέρι με τις αυξανόμενες προσπάθειες για τη μετατόπιση της ευθύνης για την προστασία των προσφύγων και τον έλεγχο των συνόρων σε χώρες εκτός Ε.Ε., όπως οι πρόσφατες συμφωνίες με την Τυνησία, την Αίγυπτο και τη Μαυριτανία, ή οι προσπάθειες για την εξωτερίκευση της επεξεργασίας των αιτήσεων ασύλου στην Αλβανία. Αυτές οι πρακτικές ενέχουν τον κίνδυνο να παγιδεύσουν ανθρώπους σε κράτη όπου τα ανθρώπινα δικαιώματά τους θα βρίσκονται σε κίνδυνο, καθιστούν την Ε.Ε. συνένοχη στις καταχρήσεις που μπορεί να ακολουθήσουν και θέτουν σε κίνδυνο την ικανότητα της Ευρώπης να προασπίζεται τα ανθρώπινα δικαιώματα εκτός του μπλοκ».

Ιστορικό

Η τελική ψηφοφορία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σχετικά με διάφορους κανονισμούς που συνθέτουν το Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου αναμένεται να διεξαχθεί την Τετάρτη 10 Απριλίου στις 17:00 CET. Οι προτάσεις θα εγκριθούν επίσημα αφού τις εγκρίνει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, πριν από τον Ιούνιο του 2024. Η νέα νομοθεσία αναμένεται να τεθεί σε ισχύ και να είναι πλήρως λειτουργική δύο χρόνια αργότερα, τον Ιούνιο του 2026.

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.