ΙΣΡΑΗΛ/ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ: ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΕΚΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΑΜΕΣΗ ΚΑΤΑΠΑΥΣΗ ΤΟΥ ΠΥΡΟΣ ΑΠΟ ΟΛΑ ΤΑ ΜΕΡΗ, ΩΣΤΕ ΝΑ ΤΕΡΜΑΤΙΣΤΕΙ Η ΑΝΕΥ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟΥ ΟΔΥΝΗ ΤΩΝ ΑΜΑΧΩΝ
Η Διεθνής Αμνηστία απευθύνει επείγουσα έκκληση για άμεση κατάπαυση του πυρός από όλα τα μέρη στην κατεχόμενη Λωρίδα της Γάζας και το Ισραήλ, ώστε να αποτραπούν περαιτέρω απώλειες ζωών αμάχων και να διασφαλιστεί η πρόσβαση σε σωτήρια βοήθεια για τους ανθρώπους στη Γάζα εν μέσω μιας πρωτοφανούς ανθρωπιστικής καταστροφής.
«Τις τελευταίες δυόμισι εβδομάδες γίναμε μάρτυρες της φρίκης που εκτυλίσσεται σε αφάνταστη κλίμακα στο Ισραήλ και στα Κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη. Πάνω από 2 εκατ. άνθρωποι στη Λωρίδα της Γάζας αγωνίζονται να επιβιώσουν εν μέσω μιας καταστροφικής ανθρωπιστικής κρίσης, και το επίπεδο των απωλειών μεταξύ των αμάχων είναι πρωτοφανές. Πάνω από 6.546 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στη Γάζα και τουλάχιστον 1.400 στο Ισραήλ, ενώ χιλιάδες έχουν τραυματιστεί. Περισσότεροι από 200 άνθρωποι έχουν κρατηθεί όμηροι από τη Χαμάς. Οι σοβαρές παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου, συμπεριλαμβανομένων των εγκλημάτων πολέμου, από όλα τα μέρη της σύγκρουσης, συνεχίζονται αμείωτες. Μπροστά σε μια τέτοια πρωτοφανή καταστροφή και πόνο, η ανθρωπιά πρέπει να επικρατήσει», δήλωσε η γενική γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας Agnès Callamard».
«Απαιτείται επείγουσα δράση για να προστατευτούν οι άμαχοι και να μπει τέλος στον αδιανόητο ανθρώπινο πόνο. Καλούμε όλα τα μέλη της διεθνούς κοινότητας να ενωθούν για να απαιτήσουν άμεση ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός από όλα τα μέρη της σύγκρουσης».
Η Διεθνής Αμνηστία ενώνει τη φωνή της με τον Ειδικό Εισηγητή για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στα Παλαιστινιακά Εδάφη που βρίσκονται υπό κατοχή από το 1967, τις υπηρεσίες του ΟΗΕ που εργάζονται στην Παλαιστίνη και πολλούς εμπειρογνώμονες ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που εκπροσωπούνται από έναν μακρύ κατάλογο ειδικών διαδικασιών του ΟΗΕ, οι οποίοι επίσης ζητούν κατάπαυση του πυρός, από κοινού με τον γενικό γραμματέα και τον ύπατο αρμοστή του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.
Από τις φρικτές επιθέσεις στο νότιο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, κατά τις οποίες η Χαμάς και άλλες ένοπλες ομάδες σκότωσαν τουλάχιστον 1.400 ανθρώπους και πήραν πάνω από 200 ομήρους, οι περισσότεροι από τους οποίους ήταν άμαχοι, σύμφωνα με τις ισραηλινές αρχές, οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν εξαπολύσει χιλιάδες αεροπορικές και χερσαίες επιδρομές στη Λωρίδα της Γάζας, σκοτώνοντας περισσότερους από 6.546 ανθρώπους, κυρίως αμάχους, μεταξύ των οποίων τουλάχιστον 2.704 παιδιά, σύμφωνα με το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας στη Γάζα. Περισσότεροι από 17.439 έχουν τραυματιστεί και πάνω από 2.000 πτώματα είναι ακόμη παγιδευμένα κάτω από τα ερείπια, ενώ ο τομέας της υγείας έχει γονατίσει.
Η διαφαινόμενη χερσαία επίθεση των ισραηλινών δυνάμεων στη Γάζα πρόκειται να έχει κατακλυσμιαίες επιπτώσεις στους πολίτες της Γάζας, όπως προμηνύουν οι δυσοίωνες απειλές που διατυπώνει ο ισραηλινός στρατός προς τους πολίτες που παραμένουν στη βόρεια Γάζα. Οι άμαχοι στο Ισραήλ συνεχίζουν επίσης να δέχονται επιθέσεις από αδιάκριτα πυρά ρουκετών από τη Χαμάς και άλλες ένοπλες ομάδες στη Γάζα.
Απαιτείται επείγουσα δράση για να προστατευτούν οι άμαχοι και να μπει τέλος στον αδιανόητο ανθρώπινο πόνο.
Agnès Callamard, γενική γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας
«Μπροστά στην πρωτοφανή ανθρωπιστική καταστροφή στη Γάζα, η οποία επιδεινώνεται μέρα με τη μέρα, η άμεση κατάπαυση του πυρός από όλα τα μέρη είναι ζωτικής σημασίας για να μπορέσουν οι οργανισμοί αρωγής να μεταφέρουν επαρκή βοήθεια στη Λωρίδα και να τη διανείμουν με ασφάλεια και χωρίς όρους. Θα έδινε στα νοσοκομεία την ευκαιρία να παραλάβουν τα σωτήρια φάρμακα, το νερό και τον εξοπλισμό που χρειάζονται απεγνωσμένα, καθώς και να επισκευάσουν τους κατεστραμμένους θαλάμους», δήλωσε η Agnes Callamard.
«Η άμεση κατάπαυση του πυρός είναι επίσης ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για την προστασία των αμάχων, καθώς τα αντιμαχόμενα μέρη συνεχίζουν να διαπράττουν εξαιρετικά σοβαρές παραβιάσεις. Μπορεί να αποτρέψει τον αυξανόμενο αριθμό των νεκρών αμάχων στη Γάζα και να προσφέρει μια ευκαιρία για την ασφαλή απελευθέρωση των ομήρων».
Η Διεθνής Αμνηστία έχει τεκμηριώσει στοιχεία για εγκλήματα πολέμου από τις ισραηλινές δυνάμεις, τη Χαμάς και άλλες ένοπλες ομάδες. H κατάπαυση του πυρός μπορεί επίσης να επιτρέψει τη διεξαγωγή ανεξάρτητων ερευνών για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και για εγκλήματα πολέμου από όλα τα μέρη, μεταξύ άλλων από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο και την Ανεξάρτητη Ερευνητική Επιτροπή για τα Κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη. Το έργο τους είναι ζωτικής σημασίας, καθώς ο τερματισμός της μακροχρόνιας ατιμωρησίας για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, και η εξασφάλιση δικαιοσύνης και αποζημιώσεων για τα θύματα, είναι ουσιώδους σημασίας για την πρόληψη της επανάληψης αυτών των φρικαλεοτήτων και για την αντιμετώπιση των βαθύτερων αιτιών της σύγκρουσης, όπως το σύστημα απαρτχάιντ του Ισραήλ που επιβάλλεται σε όλες τις Παλαιστίνιες και τους Παλαιστίνιους.
Η Διεθνής Αμνηστία επαναλαμβάνει επίσης τις εκκλήσεις της για:
- Τον τερματισμό των παράνομων επιθέσεων, συμπεριλαμβανομένων των επιθέσεων χωρίς διακρίσεις, των απευθείας επιθέσεων κατά αμάχων και μη στρατιωτικών αντικειμένων, καθώς και των δυσανάλογων επιθέσεων.
-Να επιτρέψει το Ισραήλ την ανεμπόδιστη παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας στους πολίτες της κατεχόμενης Λωρίδας της Γάζας, να άρει τον παράνομο 16ετή αποκλεισμό της Γάζας και να παράσχει άμεση πρόσβαση στην Ανεξάρτητη Ερευνητική Επιτροπή για τα Κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη.
-Να επιβάλει η διεθνής κοινότητα ολοκληρωμένο εμπάργκο όπλων σε όλα τα μέρη της σύγκρουσης, δεδομένου ότι διαπράττονται σοβαρές παραβιάσεις που ισοδυναμούν με εγκλήματα του διεθνούς δικαίου.
-Να συνεχιστεί η εν εξελίξει έρευνα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για την κατάσταση της Παλαιστίνης και να λάβει πλήρη υποστήριξη και όλους τους απαραίτητους πόρους.
-Να απελευθερώσει η Χαμάς και όλες οι άλλες ένοπλες ομάδες όλους τους αμάχους ομήρους, άνευ όρων και αμέσως, και να αντιμετωπίσουν με ανθρωπιά όλα τα άτομα που κρατούνται αιχμάλωτα, μεταξύ άλλων παρέχοντας ιατρική περίθαλψη, μέχρι την απελευθέρωσή τους.
-Το Ισραήλ να απελευθερώσει όλες τις Παλαιστίνιες και τους Παλαιστίνιους που κρατούνται αυθαίρετα.
-Να αντιμετωπιστούν τα βαθύτερα αίτια της σύγκρουσης, μεταξύ άλλων μέσω της διάλυσης του συστήματος απαρτχάιντ του Ισραήλ σε βάρος όλων των Παλαιστινίων.
Πληροφορίες υποβάθρου
Η έρευνα της Διεθνούς Αμνηστίας έχει αναδείξει πώς στις 7 Οκτωβρίου η Χαμάς και άλλες ένοπλες ομάδες από την κατεχόμενη Λωρίδα της Γάζας εκτόξευσαν αδιακρίτως ρουκέτες στο Ισραήλ και έστειλαν μαχητές οι οποίοι διέπραξαν σοβαρές παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου, όπως συνοπτικούς φόνους αμάχων και ομηρία, που ισοδυναμούν με εγκλήματα πολέμου.
Η οργάνωση έχει επίσης τεκμηριώσει ενοχοποιητικά στοιχεία για εγκλήματα πολέμου από τις ισραηλινές δυνάμεις στην επίθεσή τους στη Γάζα, συμπεριλαμβανομένων των αδιάκριτων επιθέσεων και της συλλογικής τιμωρίας, που είχαν αποτέλεσμα μαζικές απώλειες αμάχων, αφανισμό ολόκληρων οικογενειών και καταστροφή κατοικημένων γειτονιών. Αυτές οι παραβιάσεις πρέπει να διερευνηθούν ως εγκλήματα πολέμου.