© Kostas Pikoulas/NurPhoto

ΚΥΠΡΟΣ: ΟΙ ΑΡΧΕΣ ΟΦΕΙΛΟΥΝ ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΣΟΥΝ ΤΙΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΡΙΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ, ΤΙΣ ΠΡΟΣΦΥΓΙΣΣΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΡΑΤΣΙΣΤΙΚΕΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ

Δημοσιεύθηκε στις 7 Σεπτεμβρίου 2023, 13:01Εκτύπωση

Διεθνής Αμνηστία και Πλατφόρμα Διεθνούς Συνεργασίας για Μετανάστριες/άστες χωρίς Χαρτιά (PICUM)

Αντιδρώντας στις διαδηλώσεις που είχαν χαρακτήρα πογκρόμ και στις βίαιες επιθέσεις εναντίον φυλετικοποιημένων ομάδων, συμπεριλαμβανομένων μεταναστριών/-ών και προσφυγισσών/-ύγων, στη Λεμεσό και στη Χλώρακα τις τελευταίες εβδομάδες, διαδηλώσεις κατά τις οποίες καταστράφηκαν καταστήματα μεταναστριών/-αστών ενώ αρκετοί άνθρωποι δέχτηκαν επιθέσεις από τον όχλο, η ερευνήτρια της Διεθνούς Αμνηστίας για τη Μετανάστευση, Adriana Tidona, δήλωσε:

«Οι βίαιες, ρατσιστικές επιθέσεις στη Χλώρακα και τη Λεμεσό, πρέπει να λειτουργήσουν ως ένα κάλεσμα αφύπνισης για τις αρχές της Κύπρου, ώστε να λάβουν άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση της ρατσιστικής ρητορικής και της κακοποίησης, που βρίσκονται σε έξαρση στη χώρα εδώ και χρόνια».

Η αντιρατσιστική ΜΚΟ ΚΙΣΑ ανέφερε ότι οι αστυνομικοί στη Χλώρακα απέτυχαν να λάβουν μέτρα για να αποτρέψουν τις επιθέσεις στις 27 Αυγούστου, παρά το γεγονός ότι η οργάνωση είχε ενημερώσει την αστυνομία για τις αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πριν από τα γεγονότα, και παρότι η αστυνομία φέρεται να υπήρξε μάρτυρας της βίας.

Οι αρχές της Κύπρου πρέπει να ξεκινήσουν επειγόντως έρευνα για τις επιθέσεις στη Χλώρακα και τη Λεμεσό, καθώς και για την αντίδραση της αστυνομίας σε αυτές, και να λάβουν αποφασιστικά μέτρα για την πρόληψη οποιασδήποτε μελλοντικής βίας, καθώς και για την προστασία των διαφόρων φυλετικοποιημένων ομάδων.

Adriana Tidona, ερευνήτρια της Διεθνούς Αμνηστίας για τη Μετανάστευση 

«Οι ΜΚΟ που εργάζονται για την ισότητα και τα δικαιώματα των μεταναστριών/-ών αντιμετωπίζουν εδώ και πολλά χρόνια ένα εξαιρετικά δυσχερές περιβάλλον. Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η σωματική βία και οι επιθέσεις διαδραματίζονται τώρα εντός ενός πλαισίου όπου οι αρνητικές αφηγήσεις εις βάρος των μετανατριών/-ών είναι συστηματικές.

Οι τοπικές πρωτοβουλίες για την υποστήριξη των επιτιθέμενων δείχνουν ότι η αλληλεγγύη πολλών ανθρώπων σε τοπικό επίπεδο είναι ισχυρή. Τώρα είναι η σειρά των αρχών να προστατεύσουν και να προωθήσουν το έργο όσων στηρίζουν τις φυλετικοποιημένες κοινότητες, συμπεριλαμβανομένων των μεταναστριών/-αστών, διασφαλίζοντας ότι μπορούν να λειτουργήσουν χωρίς τον φόβο απειλών και εκφοβισμού», δήλωσε η Michele Levoy, διευθύντρια της Πλατφόρμας Διεθνούς Συνεργασίας για Μετανάστριες/-άστες χωρίς Χαρτιά (PICUM).

Οι πρόσφατες επιθέσεις εναντίον φυλετικοποιημένων μεταναστριών/-ών είναι άμεση συνέπεια των κυβερνητικών πολιτικών που ενθαρρύνουν τον ρατσισμό, τη ρητορική μίσους, την ξενοφοβία και τη μισαλλοδοξία στην κυπριακή κοινωνία. Καλούμε τις αρχές να αναλάβουν αποφασιστική δράση για το ξερίζωμα της βίας κατά των μεταναστριών/ών και να οδηγήσουν τους υπεύθυνους για την ενθάρρυνσή της σε λογοδοσία. Καταγγέλλουμε έντονα την απόλυτη σιωπή των κρατών-μελών της Ε.Ε. στον απόηχο άλλου ένα κύματος βίας κατά των μεταναστριών/-ών.

Emmanuel Achiri, υπεύθυνος Πολιτικής και Συνηγορίας της ENAR.

Ιστορικό

Στις 27 Αυγούστου πραγματοποιήθηκε αντιμεταναστευτική διαδήλωση στο χωριό Χλώρακα, στην οποία συμμετείχαν τοπικοί πολιτικοί εκπρόσωποι. Αργότερα εκείνη την ημέρα, όπως και την επόμενη, ακροδεξιές ομάδες επιτέθηκαν σε φυλετικοποιημένες ομάδες, συμπεριλαμβανομένων μεταναστριών/-ών και προσφυγισσών/-ύγων, και στις περιουσίες τους. Δύο εβδομάδες πριν από τις επιθέσεις, οι αρχές είχαν αποφασίσει να απομακρύνουν δεκάδες μετανάστριες/-άστες και αιτούσες/-ντες άσυλο που διέμεναν στον «Άγιο Νικόλαο», ένα εγκαταλελειμμένο συγκρότημα κατοικιών, η χρήση του οποίου είχε επισήμως απαγορευτεί το 2020.

Παρόμοιες διαμαρτυρίες και επιθέσεις πραγματοποιήθηκαν στην πόλη της Λεμεσού το βράδυ της 1ης Σεπτεμβρίου. Οι διαδηλωτές, αρκετοί από τους οποίους φορούσαν κουκούλες, πέταξαν βόμβες μολότοφ, φώναξαν ρατσιστικά συνθήματα, επιτέθηκαν και προκάλεσαν ζημιές σε καταστήματα φυλετικοποιημένων ανθρώπων και επιτέθηκαν σωματικά σε τουλάχιστον πέντε φυλετικοποιημένους ανθρώπους, μεταξύ των οποίων και αρκετοί διανομείς. Τοπικά δημοσιεύματα επέκριναν τον τρόπο με τον οποίο η κυπριακή αστυνομία, που ήταν παρούσα στη σκηνή, απέτυχε να παρέμβει για να αποτρέψει αποτελεσματικά τη βία ή να προστατεύσει τα θύματα.

Στο παρελθόν έχουν καταγραφεί ρατσιστικές επιθέσεις τόσο στη Χλώρακα όσο και στη Λεμεσό. Τον Ιανουάριο του 2022, παρόμοιες ρατσιστικές διαδηλώσεις και επιθέσεις πραγματοποιήθηκαν στο συγκρότημα κατοικιών «Άγιος Νικόλαος». Νωρίτερα φέτος, ρατσιστικές επιθέσεις πραγματοποιήθηκαν επίσης στη Λεμεσό.

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.