© Amnesty International

Η FIFA ΕΛΑΒΕ ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΟΥ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΤΑΙ ΑΠΟ ΕΝΑ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΟ ΥΠΟΓΡΑΦΕΣ ΚΑΙ ΑΠΑΙΤΕΙ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΓΙΑ ΤΙΣ/ΤΟΥΣ ΚΑΚΟΠΟΙΗΜΕΝΕΣ/-ΟΥΣ ΕΡΓΑΤΡΙΕΣ/-ΕΣ ΤΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΚΥΠΕΛΛΟΥ

Δημοσιεύθηκε στις 13 Μαρτίου 2023, 13:47Εκτύπωση

Η FIFA παρέλαβε επιστολή που υποστηρίζεται από πάνω από ένα εκατομμύριο υπογραφές σε εκκλήσεις -και custom ποδοσφαιρικές φανέλες- με την οποία ζητείται να παράσχει αποζημίωση στις/στους μετανάστριες/-άστες εργάτριες/-ες που υπέστησαν φρικτές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους κατά τη διάρκεια των εργασιών για το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου του 2022 στο Κατάρ.

Τα αντικείμενα παραδόθηκαν στη FIFA πριν από το ετήσιο συνέδριο της οργάνωσης στις 16 Μαρτίου στη Ρουάντα, όπου θα δεχτεί πιέσεις από ορισμένα από τα ίδια της τα μέλη για να αποκαταστήσει αυτές τις τρομακτικές παραβιάσεις. Το ένα εκατομμύριο υπογραφές συγκεντρώθηκαν από το Avaaz και τη Διεθνή Αμνηστία σε 190 χώρες.

«Αυτή η συνάντηση προσφέρει μια ακόμη ευκαιρία στη FIFA να επανορθώσει και να καταρτίσει ένα σταθερό σχέδιο και χρονοδιάγραμμα για την άμεση και γρήγορη αποζημίωση των εργαζομένων και των οικογενειών τους, που υπέστησαν συγκλονιστικές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους για να παραδώσουν ένα Παγκόσμιο Κύπελλο που οικοδομήθηκε πάνω στις θυσίες τους», δήλωσε ο Steve Cockburn, επικεφαλής του τμήματος Οικονομικής και Κοινωνικής Δικαιοσύνης της Διεθνούς Αμνηστίας.
 

Η FIFA διαθέτει τους πόρους για να βοηθήσει στην αποκατάσταση αυτών των αδικιών και να παράσχει υποστήριξη που θα αλλάξει τη ζωή των εργαζομένων και των οικογενειών τους.

 Steve Cockburn, επικεφαλής Οικονομικής και Κοινωνικής Δικαιοσύνης της Διεθνούς Αμνηστίας

«Οι εργαζόμενες/-οι υπέστησαν φρικτές καταχρήσεις για να βοηθήσουν στην πραγματοποίηση ενός τουρνουά Παγκοσμίου Κυπέλλου που απέφερε δισεκατομμύρια δολάρια στη FIFA, κι όμως είχε ανθρώπινο κόστος με υπερχρεωμένες οικογένειες και θανάτους εργαζομένων. Αν και τίποτα δεν μπορεί να αντικαταστήσει την απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η FIFA διαθέτει τους πόρους για να βοηθήσει στην αποκατάσταση αυτών των αδικιών και να παράσχει υποστήριξη που θα αλλάξει τη ζωή των εργαζομένων και των οικογενειών τους».

Η Bieta Andemariam, νομική διευθύντρια του Avaaz στις ΗΠΑ, δήλωσε: «Η επιστολή μας έχει την υποστήριξη περισσότερων από ένα εκατομμύριο υπογραφών από πάνω από 190 χώρες. Το παγκόσμιο κοινό έχει αναγνωρίσει τη σοβαρή αδικία που διαπράττεται εις βάρος αυτών των εργαζομένων και έχει ενωθεί για να απαιτήσει από τη FIFA να πάρει ένα κλάσμα των δισεκατομμυρίων δολαρίων που βγήκαν από τον ιδρώτα, το αίμα και τις ζωές εκατοντάδων χιλιάδων θυμάτων - και απλά να δώσει σε αυτά και στις οικογένειές τους όσα τούς οφείλονται».
 

Το παγκόσμιο κοινό έχει αναγνωρίσει τη σοβαρή αδικία που διαπράχθηκε εις βάρος αυτών των εργαζομένων.

 Bieta Andemariam, νομική διευθύντρια ΗΠΑ, Avaaz

Οι ειδικά σχεδιασμένες μπλούζες, οι οποίες παρουσιάστηκαν στο επίσημο μουσείο της FIFA στη Ζυρίχη της Ελβετίας, απηχούν τα μπλε ρούχα εργασίας και τα κίτρινα γιλέκα που φορούσαν πολλοί από τους μετανάστες εργάτες οι οποίοι υπέστησαν κακοποιήσεις κατά την κατασκευή σταδίων και υποδομών και την παροχή υπηρεσιών.

«Παρουσιάζοντας τις ποδοσφαιρικές φανέλες στο μουσείο της FIFA στη Ζυρίχη, απαιτούμε από την οργάνωση να αναγνωρίσει τη θυσία των μεταναστριών/-ών εργατριών/-ών και να ικανοποιήσει τα αιτήματά τους για αποζημίωση που εκκρεμούν», δήλωσε ο Steve Cockburn.

Απαιτούμε από την οργάνωση να αναγνωρίσει τη θυσία των μεταναστριών/-ών εργατριών/-ών και να ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους για αποζημίωση που εκκρεμούν.

Steve Cockburn, επικεφαλής του τμήματος Οικονομικής και Κοινωνικής Δικαιοσύνης της Διεθνούς Αμνηστίας

Την παραμονή του τουρνουά τον Νοέμβριο του 2022, η FIFA δεσμεύτηκε να δημιουργήσει ένα ταμείο κληρονομιάς, αλλά δεν δεσμεύτηκε να το χρησιμοποιήσει για να παράσχει στήριξη απευθείας στις/στους εργαζόμενες/-ους. Μέχρι σήμερα, η FIFA δεν έχει παράσχει περαιτέρω λεπτομέρειες σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας του ταμείου.

Η επιστολή, που απευθύνεται στον Gianni Infantino, τον πρόεδρο της FIFA, τον καλεί να χρησιμοποιήσει το ταμείο κληρονομιάς για να αποζημιώσει άμεσα τις/τους κακοποιημένες/-ους εργαζόμενες/-ους ή τις οικογένειές τους και να συνεργαστεί με το Κατάρ για να διασφαλίσει ότι το δικό του σύστημα αποζημίωσης θα μπορεί να είναι προσβάσιμο εξ αποστάσεως από εργαζόμενες/-ους που έχουν εγκαταλείψει τη χώρα, καθώς και από τις οικογένειες των εργαζομένων που έχασαν τη ζωή τους.

Η νορβηγική ομοσπονδία ποδοσφαίρου, η οποία υποστηρίζεται από πολλές άλλες εθνικές ενώσεις, έχει καταθέσει συζήτηση στην ετήσια σύνοδο προτείνοντας στη FIFA να διασφαλίσει «την πλήρη εφαρμογή των δεσμεύσεών της για τα ανθρώπινα δικαιώματα, συμπεριλαμβανομένης της αποκατάστασης» και καλώντας την οργάνωση να «αξιολογήσει κατά πόσον έχει εκπληρώσει την ευθύνη της για την αποκατάσταση που σχετίζεται με το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2022, συμπεριλαμβανομένης της έρευνας για τους θανάτους και τους τραυματισμούς που σχετίζονται με το Παγκόσμιο Κύπελλο».

«Ήρθε η ώρα η FIFA να αντιμετωπίσει τις ευθύνες της ως οφείλει και όχι απλώς να μεταφέρει την ευθύνη στο Κατάρ. Είναι καιρός να δώσουν οι ηγέτες του ποδοσφαίρου μια σαφή υπόσχεση στις/στους κακοποιημένες/-ους εργαζόμενες/-ους", δήλωσε ο Steve Cockburn.

Ιστορικό
Αφού η FIFA ανέθεσε το Παγκόσμιο Κύπελλο στο Κατάρ το 2010, εκατοντάδες χιλιάδες μετανάστρειες/-ες εργάτριες/-ες πλήρωσαν παράνομες αμοιβές πρόσληψης, τους παρακρατήθηκαν οι μισθοί τους και έχασαν ακόμη και τη ζωή τους ενώ εργάζονταν για την παράδοση του τουρνουά. Τα τελευταία χρόνια, το Κατάρ εισήγαγε μια σειρά εργασιακών μεταρρυθμίσεων με στόχο τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας των εργαζομένων, αλλά η μη εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων σημαίνει ότι οι καταχρήσεις εξακολουθούν να υφίστανται σε σημαντική κλίμακα. Το 2018, το Κατάρ εισήγαγε ένα ταμείο αποζημίωσης για τις/τους εργαζόμενες/-ους που κατάφεραν να επιτύχουν δικαστική απόφαση για να αποδείξουν ότι τους οφείλονται απλήρωτοι μισθοί, αλλά η πρόσβαση σε αυτό παραμένει σχεδόν αδύνατη για τη συντριπτική πλειονότητα των εργαζομένων που έχουν ήδη εγκαταλείψει τη χώρα ή για τις οικογένειες που έχασαν τους αγαπημένους τους.

Η έλλειψη ερευνών για τα αίτια των θανάτων των εργαζομένων σημαίνει ότι οι πραγματικές επιπτώσεις της ακραίας ζέστης και των εξαντλητικών συνθηκών εργασίας στο Κατάρ δεν θα γίνουν ποτέ πλήρως γνωστές, αλλά η έρευνα δείχνει ότι τουλάχιστον πολλές εκατοντάδες εργαζόμενοι, τόσο σε έργα του Παγκοσμίου Κυπέλλου όσο και σε έργα εκτός Παγκοσμίου Κυπέλλου, είναι πιθανό να έχουν πεθάνει από αιτίες που σχετίζονται με την εργασία τους από το 2010.  

Από τον Μάιο του 2022, ένας συνασπισμός οργανώσεων έχει ξεκινήσει εκστρατεία για να εξασφαλίσει αποζημίωση και αποκατάσταση για τις/τους κακοποιημένες/-ους εργαζόμενες/-ους. Η έκκληση έχει υποστηριχτεί από περισσότερες από δώδεκα ποδοσφαιρικές ενώσεις και τέσσερις χορηγούς του Παγκοσμίου Κυπέλλου της FIFA, ενώ δημοσκόπηση σε 15 χώρες έδειξε ότι το 84% του κοινού που ήθελε να παρακολουθήσει το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2022 υποστήριξε την πρόταση.

Τον Δεκέμβριο του 2022, ο Gianni Infantino ανακοίνωσε ότι η FIFA κέρδισε περισσότερα από 7 δισ. δολάρια από τον «κύκλο του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2022», περίπου 1 δισ. δολάρια περισσότερα από τα αναμενόμενα.

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.