©Saija Virta

ΗΝΩΜΕΝΑ ΑΡΑΒΙΚΑ ΕΜΙΡΑΤΑ: ΜΗΝ ΑΠΕΛΑΣΕΤΕ ΑΙΓΥΠΤΙΟΑΜΕΡΙΚΑΝΟ ΑΝΤΙΦΡΟΝΟΥΝΤΑ ΣΤΗΝ ΑΙΓΥΠΤΟ, ΟΠΟΥ ΘΑ ΥΠΟΣΤΕΙ ΒΑΣΑΝΙΣΤΗΡΙΑ

Δημοσιεύθηκε στις 9 Δεκεμβρίου 2022, 12:11Εκτύπωση

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα δεν πρέπει να επιστρέψουν με τη βία τον Αιγυπτιοαμερικανό πολιτικό αντιφρονούντα και μπλόγκερ Sherif Osman στην Αίγυπτο, όπου θα διατρέχει πραγματικό κίνδυνο βασανιστηρίων και άλλων παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένης της αυθαίρετης κράτησης, της αναγκαστικής εξαφάνισης και της άδικης δίκης, δήλωσε η Διεθνής Αμνηστία.

Ο Sherif, ο οποίος είναι Αιγυπτιοαμερικανός και ζει στις Ηνωμένες Πολιτείες από το 2004, έχει αναρτήσει στο διαδίκτυο διάφορα βίντεο που επικρίνουν την αιγυπτιακή κυβέρνηση. Σε βίντεο που αναρτήθηκε μία εβδομάδα πριν από τη σύλληψή του στις 6 Νοεμβρίου, καλούσε σε διαμαρτυρίες κατά τη διάρκεια της Διάσκεψης του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή (COP27) τον περασμένο μήνα στην Αίγυπτο.

Ο Sheri είχε ταξιδέψει στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα για να επισκεφθεί την οικογένειά του, όταν στις 6 Νοεμβρίου οι δυνάμεις ασφαλείας των Εμιράτων, φορώντας πολιτικά, τον συνέλαβαν σε εστιατόριο στο Ντουμπάι. Δεν παρουσίασαν ένταλμα σύλληψης ούτε εξήγησαν στον ίδιο ή στην αναστατωμένη οικογένειά του τους λόγους της σύλληψής του. Τον οδήγησαν με αυτοκίνητο χωρίς διακριτικά. Οι αξιωματούχοι των Εμιράτων δήλωσαν στον δικηγόρο του έναν μήνα αργότερα ότι ενήργησαν κατόπιν αιτήματος της Αιγύπτου.

Οι οικογενειακές διακοπές του Sherif στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα μετατράπηκαν σε εφιάλτη μετά την αυθαίρετη σύλληψή του κατά τη διάρκεια οικογενειακού γεύματος. Εδώ και έναν μήνα, η οικογένειά του και ο δικηγόρος ακούν μόνο αντιφατικά πράγματα.

Amna Guellali, Διεθνής Αμνηστία

«Οι οικογενειακές διακοπές του Sherif στα ΗΑΕ μετατράπηκαν σε εφιάλτη μετά την αυθαίρετη σύλληψή του κατά τη διάρκεια ενός οικογενειακού γεύματος. Εδώ και έναν μήνα, η οικογένειά του και ο δικηγόρος του ακούν μόνο αντιφατικά πράγματα και, παρά τις προσπάθειές τους, δεν έχουν ακόμη λάβει κανένα επίσημο έγγραφο που να επιβεβαιώνει τη σύλληψη και την κράτησή του ή πληροφορίες σχετικά με τις κατηγορίες που μπορεί να αντιμετωπίζει ή τα "στοιχεία" εναντίον του», δήλωσε η Amna Guellali, αναπληρώτρια περιφερειακή διευθύντρια της Διεθνούς Αμνηστίας για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική.

«Οι αρχές των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων πρέπει να σταματήσουν κάθε σχέδιο για τη βίαιη επιστροφή του Sherif στην Αίγυπτο, όπου θα διατρέχει πραγματικό κίνδυνο βασανιστηρίων και άλλων μορφών κακομεταχείρισης, αυθαίρετης κράτησης, αναγκαστικής εξαφάνισης και άδικης δίκης, λόγω της έντονης κριτικής του προς την αιγυπτιακή κυβέρνηση. Το να επιστραφεί στην Αίγυπτο επειδή εξέφρασε ειρηνικά τις απόψεις του στο διαδίκτυο θα αποτελούσε σοβαρή παραβίαση των υποχρεώσεων των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων βάσει του διεθνούς δικαίου και θα έστελνε το δυσοίωνο μήνυμα ότι οι ειρηνικοί επικριτές της αιγυπτιακής κυβέρνησης δεν είναι ασφαλείς, ακόμη και εκτός των συνόρων της».

Οι αρχές των Εμιράτων δεν επέτρεψαν στον Sherif να υπογράψει κάποιο πληρεξούσιο παρά μόνο έναν μήνα μετά τη σύλληψή του, ενώ εξακολουθούν να μην του επιτρέπουν να συναντηθεί με τον δικηγόρο του. Του επέτρεψαν να μιλήσει τηλεφωνικά με την οικογένειά του και να τους πει ότι κρατείται στη φυλακή al-'Awir από τις 8 Νοεμβρίου.

Η Saija Virta, η αρραβωνιαστικιά του, μοιράστηκε με τη Διεθνή Αμνηστία τις σημειώσεις της από τα τηλεφωνήματα που είχε με τον Sherif και τις αρχές των Εμιράτων, καθώς και την αλληλογραφία της με τους προξενικούς υπαλλήλους των ΗΠΑ. Η ίδια δήλωσε:

«Δεν έχουμε κανένα έγγραφο από καμία αρχή των Εμιράτων. Δεν έχουμε στα χέρια μας κανέναν λόγο για τον οποίο κρατείται. Δεν μας έχει δοθεί κανένας λόγος για τον οποίο δεν του έχει επιτραπεί να συναντηθεί με δικηγόρο εδώ και 32 ημέρες».

Κατά την προετοιμασία και κατά τη διάρκεια της φετινής διάσκεψης του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή, οι αιγυπτιακές αρχές συνέλαβαν εκατοντάδες άτομα σε σχέση με τις εκκλήσεις για διαμαρτυρίες. Οι διαδηλώσεις στο Σαρμ-Ελ-Σέιχ, όπου πραγματοποιήθηκε η COP27, περιορίστηκαν σε μεγάλο βαθμό. Αυτές οι τελευταίες συλλήψεις έγιναν εν μέσω της ανελέητης καταστολής των αιγυπτιακών αρχών σε όλες τις μορφές ειρηνικής διαφωνίας, με χιλιάδες επικριτές ή πολιτικούς αντιπάλους να κρατούνται αυθαίρετα υπό άθλιες συνθήκες.

Τον Δεκέμβριο του επόμενου έτους η προσοχή του κόσμου θα στραφεί στην COP28, η οποία θα πραγματοποιηθεί στο Ντουμπάι, ένα από τα επτά εμιράτα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Αυξάνονται οι ανησυχίες ότι τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα θα επαναλάβουν τους περιορισμούς εις βάρος της κοινωνίας των πολιτών και των διαμαρτυριών που παρατηρήθηκαν στη συνάντηση του περασμένου μήνα στην Αίγυπτο.

«Η αντιμετώπιση του Sherif Osman δεν αποτελεί καλό οιωνό για την επόμενη διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα. Η σύλληψή του έγινε κατά τη διάρκεια της φετινής COP στο κράτος όπου θα διεξαχθεί η επόμενη, κατόπιν αιτήματος της χώρας που φιλοξενεί τη φετινή COP. Φαίνεται ότι συνελήφθη αποκλειστικά και μόνο επειδή άσκησε το δικαίωμά του στην ελευθερία της έκφρασης. Θα πρέπει να αφεθεί αμέσως και άνευ όρων ελεύθερος και να αποσυρθεί η υπόθεση έκδοσής του. Οι αρχές των Εμιράτων πρέπει επίσης να δεσμευτούν για την προστασία του δικαιώματος της ελευθερίας της έκφρασης και της ειρηνικής συνάθροισης κατά τη διάρκεια της COP28», δήλωσε η Amna Guellali.

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.