© 2022 SOPA Images

ΟΙ ΑΠΕΣΤΑΛΜΕΝΟΙ ΤΗΣ COP27 ΠΟΥ ΑΓΩΝΙΖΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΠΡΕΠΕΙ ΕΠΙΣΗΣ ΝΑ ΜΙΛΗΣΟΥΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΡΙΑ ΕΠΙΘΕΣΗ ΤΗΣ ΑΙΓΥΠΤΟΥ ΣΤΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

Δημοσιεύθηκε στις 4 Νοεμβρίου 2022, 12:17Εκτύπωση

Η γενική γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας Agnès Callamard θα συμμετάσχει στη Διάσκεψη του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή (COP27) στο Σαρμ Ελ Σέιχ μεταξύ 6-18 Νοεμβρίου 2022 και είναι διαθέσιμη για συνεντεύξεις σχετικά με την ανάγκη να επικεντρωθούν οι αποφάσεις για το κλίμα στα ανθρώπινα δικαιώματα και τη συνεχιζόμενη κρίση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Αίγυπτο.

Εκτός από την προτροπή για ουσιαστική, συντονισμένη, παγκόσμια δράση για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, η Διεθνής Αμνηστία καλεί τους παγκόσμιους ηγέτες να επιδείξουν δημόσια την αλληλεγγύη τους προς την πολύπαθη κοινωνία των πολιτών της Αιγύπτου και να ασκήσουν πίεση στις αιγυπτιακές αρχές να τερματίσουν την επί χρόνια επίθεση κατά των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. 

Κανένα κράτος δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι είναι αξιόπιστος παίκτης στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης όσο συνεχίζει να σφίγγει τον ασφυκτικό του κλοιό στην κοινωνία των πολιτών.

Agnès Callamard, γενική γραμματέας, Διεθνής Αμνηστία

Πριν από την επίσκεψή της, η Agnès Callamard δήλωσε:

«Είναι πολύ απλό: Δεν έχουμε πλέον την πολυτέλεια του χρόνου όσον αφορά την παγκόσμια κλιματική κρίση. Το χρονικό περιθώριο για να διατηρηθεί η αύξηση της μέσης παγκόσμιας θερμοκρασίας εντός του 1,5°C κλείνει γρήγορα και, όσο κλείνει, τόσο ο κόσμος έρχεται αντιμέτωπος με πλημμύρες, ξηρασίες και πυρκαγιές, που οδηγούν σε αναγκαστική μετανάστευση και λιμό, καθώς και σε περαιτέρω συγκρούσεις και θανάτους. Η Διάσκεψη του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή είναι μια σημαντική ευκαιρία για να αντιστραφεί αυτή η πορεία και δεν πρέπει να χαθεί σε ένα θέατρο κενών υποσχέσεων και πράσινου ξεπλύματος».

«Ενώ η δράση για την κλιματική αλλαγή θα απαιτήσει σημαίνοντα σχεδιασμό και συντονισμό, οι διαπραγματεύσεις δεν πρέπει να κολλήσουν σε τεχνοκρατικές λεπτομέρειες και να χάσουν από τα μάτια τους τους ανθρώπους που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της κλιματικής κρίσης».

«Η κλιματική αλλαγή είναι μια κρίση ανθρωπίνων δικαιωμάτων, και η εκπλήρωση όλων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένων του δικαιώματος της ελευθερίας της έκφρασης, της ειρηνικής συνάθροισης και του συνεταιρίζεσθαι, είναι το κλειδί για τη διασφάλιση μιας ταχείας και δίκαιης μετάβασης προς οικονομίες μηδενικών εκπομπών άνθρακα και ανθεκτικές κοινωνίες».

«Κανένα κράτος δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι είναι αξιόπιστος παίκτης στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης όσο συνεχίζει να σφίγγει τον ασφυκτικό του κλοιό στην κοινωνία των πολιτών. Οι αιγυπτιακές αρχές έχουν διαπράξει ποικίλα εγκλήματα σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, συμπεριλαμβανομένων των βασανιστηρίων, των παράνομων φόνων και των αναγκαστικών εξαφανίσεων. Σχεδόν όλες οι ανεξάρτητες και κριτικές φωνές έχουν φιμωθεί στη χώρα».

Κατά τη διάρκεια της παραμονής της στην Αίγυπτο, η Agnès Callamard θα καλέσει τους αντιπροσώπους της COP27:

  • Να θέσουν τα ανθρώπινα δικαιώματα, συμπεριλαμβανομένων των εργασιακών δικαιωμάτων και των δικαιωμάτων των αυτοχθόνων πληθυσμών, στο επίκεντρο όλων των διαπραγματεύσεων και των αποφάσεων της COP27.
  • Να προστατεύσουν το όριο του 1,5°C με την αναθεώρηση και την επικαιροποίηση των στόχων εκπομπών για το 2030, ώστε να διασφαλίσουν ότι είναι πλήρως ευθυγραμμισμένοι με την επιτακτική ανάγκη του 1,5°C.
  • Να δεσμευτούν για μια ταχεία και δίκαιη σταδιακή κατάργηση των ορυκτών καυσίμων αντί να βασιστούν στις αγορές άνθρακα και στους μηχανισμούς απομάκρυνσης άνθρακα.
  • Να δημιουργήσουν ένα σαφές σχέδιο ώστε τα πλούσια κράτη να αυξήσουν τη συνεισφορά τους στη χρηματοδότηση για την άμβλυνση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής και για την προσαρμογή.
  • Να δημιουργήσουν μια χρηματοδοτική λειτουργία με σκοπό την παροχή έγκαιρης στήριξης και αποζημίωσης σε ανθρώπους και κοινότητες των οποίων τα δικαιώματα έχουν παραβιαστεί ως αποτέλεσμα των απωλειών και των ζημιών που προκαλούνται από την κλιματική κρίση.
  • Να σταθούν αλληλέγγυες/-οι με τις αιγυπτιακές οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και να επαναλάβουν την έκκλησή τους προς την COP27 για την απελευθέρωση όλων όσων κρατούνται αυθαίρετα και για την ελευθερία του χώρου της κοινωνίας των πολιτών στην Αίγυπτο.

Η Διεθνής Αμνηστία θα παρακολουθεί στενά την αστυνόμευση των διαδηλώσεων από τις αιγυπτιακές αρχές, καθώς και τη μεταχείριση και τα τυχόν αντίποινα κατά περιβαλλοντικών ακτιβιστριών/-ών και υπερασπιστριών/-ών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατά τη διάρκεια και μετά την COP27. Η οργάνωση έχει επιδιώξει συναντήσεις με τις αιγυπτιακές αρχές και έχει ζητήσει πρόσβαση στις φυλακές όπου κρατούνται χιλιάδες άτομα για λόγους που σχετίζονται με πολιτικά κίνητρα. Η Διεθνής Αμνηστία προτρέπει τους εκπροσώπους των κρατών να θέσουν τις ανησυχίες για τα ανθρώπινα δικαιώματα στις αιγυπτιακές αρχές σύμφωνα με τα αιτήματα των ανεξάρτητων αιγυπτιακών ομάδων ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε αυτή την έκκληση

Ιστορικό

Η COP27 πραγματοποιείται εν μέσω ανησυχιών σχετικά με τις αιγυπτιακές αρχές και την αποτυχία της UNFCCC να διαπιστεύσει ανεξάρτητες αιγυπτιακές ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων για την COP27. Πρόσθετα εμπόδια για την ουσιαστική συμμετοχή ενός ευρέος φάσματος ενδιαφερομένων περιλαμβάνουν υποχρεωτικές διαδικασίες εγγραφής για την πρόσβαση στην Πράσινη Ζώνη, απρόσιτες τιμές ξενοδοχείων και αυξημένη επιτήρηση και ελέγχους ασφαλείας. Οι αρχές διέταξαν τις/τους εργαζόμενες/-ους χωρίς άδεια ασφαλείας να εγκαταλείψουν την πόλη ή να τηρήσουν αυστηρούς περιορισμούς στην κυκλοφορία. Οι πρόσφατες συλλήψεις τουλάχιστον 118 ατόμων ήδη από τις 31 Οκτωβρίου στο Κάιρο που σχετίζονται με καλέσματα για διαμαρτυρίες κατά τη διάρκεια της COP27 και η εξάπλωση των τυχαίων αστυνομικών ελέγχων και των παράνομων τηλεφωνικών ερευνών για κρίσιμο περιεχόμενο αποτελούν ζοφερή υπενθύμιση της διάχυτης καταστολής της κοινωνίας των πολιτών στην Αίγυπτο.

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.