© Third Party

ΑΙΓΥΠΤΟΣ: ΟΙ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΙ ΗΓΕΤΕΣ ΤΗΣ COP27 ΝΑ ΑΠΑΙΤΗΣΟΥΝ ΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΟΥ ΑΙΓΥΠΤΙΟΥ-ΒΡΕΤΑΝΟΥ ΑΚΤΙΒΙΣΤΗ ΠΟΥ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ ΜΕ ΘΑΝΑΤΟ.

Δημοσιεύθηκε στις 10 Νοεμβρίου 2022, 12:11Εκτύπωση

Απαντώντας στους συνεχιζόμενους φόβους για την τύχη του κρατούμενου Αιγύπτιου-Βρετανού ακτιβιστή Alaa Abdel Fattah, ο οποίος βρίσκεται σε απεργία πείνας στη φυλακή από τον Απρίλιο, και άρχισε να αρνείται το νερό στις 6 Νοεμβρίου, η Agnès Callamard, γενική γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας, δήλωσε:

«Οι αιγυπτιακές αρχές αρνούνται με σκληρό και πεισματικό τρόπο να απελευθερώσουν τον Alaa, ή ακόμη και να μοιραστούν με την οικογένειά του οποιαδήποτε πληροφορία για το αν είναι καλά ή πού ακριβώς βρίσκεται παρότι η μητέρα του περίμενε τις τελευταίες τρεις ημέρες στις πύλες της φυλακής Wadi al-Natrun με την ελπίδα να λάβει κάποιο γράμμα από αυτόν. Ο Alaa κρατείται τώρα σε απομόνωση αφού οι αρχές τού αρνήθηκαν την επαφή με οικογένειά του και τον έξω κόσμο. Αυτό αυξάνει ανησυχητικά τον κίνδυνο εξαναγκαστικής εξαφάνισης, καθώς και βασανιστηρίων ή άλλης κακομεταχείρισης.

Alaa είναι ένας κρατούμενος συνείδησης που δεν θα έπρεπε ποτέ να είχε τεθεί υπό κράτηση. Κι ωστόσο τώρα αντιμετωπίζει τον πολύ πραγματικό κίνδυνο να πεθάνει υπό κράτηση, ενώ η οικογένειά του περιμένει με αγωνία για νεότερα. 

Agnès Callamard, Διεθνής Αμνηστία

«Ο Alaa είναι ένας κρατούμενος συνείδησης που δεν θα έπρεπε ποτέ να είχε τεθεί υπό κράτηση. Κι ωστόσο τώρα αντιμετωπίζει τον πολύ πραγματικό κίνδυνο να πεθάνει υπό κράτηση, ενώ η οικογένειά του περιμένει με αγωνία για νεότερα. Με τα μάτια του κόσμου στραμμένα στο λαμπερό θέρετρο του Σαρμ αλ-Σέιχ κατά τη διάρκεια της COP27, το δράμα του Alaa και της οικογένειάς του αποκάλυψε την τρομακτική πραγματικότητα των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Αίγυπτο και την πλήρη αδιαφορία των αρχών για την ανθρώπινη ζωή και τις υποχρεώσεις τους βάσει του διεθνούς δικαίου.

Οι παγκόσμιοι ηγέτες και οι αντιπρόσωποι που επισκέπτονται την Αίγυπτο για την COP27 πρέπει να κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους για να πιέσουν τις αρχές να απελευθερώσουν αμέσως τον Alaa και να δηλώσουν δημόσια ότι δεν περιμένουν τίποτα λιγότερο από την άνευ όρων απελευθέρωσή του. Οι αιγυπτιακές αρχές πρέπει να διασφαλίσουν ότι θα λάβει επαρκή υγειονομική περίθαλψη σύμφωνα με την ιατρική δεοντολογία, σε εγκατάσταση της επιλογής της οικογένειάς του και περιτριγυρισμένος από την οικογένεια και τους αγαπημένους του. Η διεθνής κοινότητα δεν μπορεί να συνεχίσει να μένει αδρανής όταν ο Alaa κινδυνεύει από βασανιστήρια ή και θάνατο. Αυτό θα αφήσει σοβαρό στίγμα και θα αποτυπώσει το κόστος της επιλογής να μην μπαίνουν τα ανθρώπινα δικαιώματα στο επίκεντρο της διπλωματίας».

Ιστορικό

Ο Alaa Abdel Fattah, ο οποίος πέρασε το μεγαλύτερο μέρος των τελευταίων εννέα ετών παράνομα στερούμενος την ελευθερία του, συνελήφθη για τελευταία φορά τον Σεπτέμβριο του 2019. Του έχει απαγορευτεί η πρόσβαση σε προξενικούς αξιωματούχους από τότε που απέκτησε τη βρετανική υπηκοότητα τον Δεκέμβριο του 2021.

Στις 20 Δεκεμβρίου 2021, ο Alaa, ο δικηγόρος ανθρωπίνων δικαιωμάτων Mohamed Baker και ο μπλόγκερ Mohamed Radwan «Oxygen» καταδικάστηκαν με ψεύτικες κατηγορίες σε τέσσερα έως πέντε χρόνια φυλάκισης, μετά από μια κατάφωρα άδικη δίκη, σε αντίποινα για τον ακτιβισμό και το έργο τους στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Και οι τρεις είναι κρατούμενοι συνείδησης, έχοντας στοχοποιηθεί αποκλειστικά για τον ειρηνικό ακτιβισμό τους. Είναι μεταξύ των χιλιάδων που κρατούνται αυθαίρετα στην Αίγυπτο για πολιτικούς λόγους.

Η Διεθνής Αμνηστία έχει συστηματικά καταγράψει τις ανησυχίες της για την άρνηση παροχής επαρκούς υγειονομικής περίθαλψης στη φυλακή και για την παρέμβαση των δεσμοφυλάκων και των αξιωματούχων ασφαλείας στην ιατρική αξιολόγηση και περίθαλψη, συμπεριλαμβανομένης της καθυστέρησης ή ακόμη και της άρνησης μεταφοράς των βαριά ασθενών σε νοσοκομείο. Η Διεθνής Αμνηστία έχει εκφράσει στο παρελθόν ανησυχίες σχετικά με την ανεξαρτησία του ιατρικού προσωπικού στις αιγυπτιακές φυλακές, το οποίο αναφέρεται στο Υπουργείο Εσωτερικών. Ως εκ τούτου, υπάρχουν βάσιμοι λόγοι να πιστεύουμε ότι οι αποφάσεις σχετικά με την υγειονομική του περίθαλψη δεν θα λαμβάνονται από ανεξάρτητους επαγγελματίες γιατρούς σύμφωνα με την ιατρική δεοντολογία και χωρίς εξαναγκασμό ή παρέμβαση από τις αρχές.

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.