ΥΕΜΕΝΗ: ΟΠΛΟ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΗΠΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΣΕ ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΗ ΕΠΙΔΡΟΜΗ ΠΟΥ ΣΚΟΤΩΣΕ ΠΟΛΛΟΥΣ/ΕΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΚΛΙΜΑΚΩΣΗ ΤΩΝ ΕΠΙΘΕΣΕΩΝ ΤΟΥ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ ΥΠΟ ΤΗ ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ
Ο συνασπισμός υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας χρησιμοποίησε ένα πυρομαχικό ακριβείας που κατασκευάστηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες στην αεροπορική επιδρομή της περασμένης εβδομάδας σε κέντρο κράτησης στη Σαάντα, στη βορειοδυτική Υεμένη, η οποία, σύμφωνα με τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα, σκότωσε τουλάχιστον 80 ανθρώπους και τραυμάτισε πάνω από 200, ανέφερε η Διεθνής Αμνηστία. Η κατευθυνόμενη με λέιζερ βόμβα που χρησιμοποιήθηκε στην επίθεση, η οποία κατασκευάστηκε από την αμερικανική αμυντική εταιρεία Raytheon, είναι το τελευταίο κομμάτι σε έναν ευρύτερο ιστό αποδείξεων για τη χρήση όπλων που κατασκευάζονται από τις ΗΠΑ σε περιστατικά που θα μπορούσαν να ισοδυναμούν με εγκλήματα πολέμου.
Κατά την τελευταία εβδομάδα, ο συνασπισμός υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας σφυροκόπησε ανελέητα τη βόρεια Υεμένη με αεροπορικές επιδρομές –συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσας Σαναά– που προκάλεσαν δεκάδες θύματα μεταξύ των αμάχων και κατέστρεψαν υποδομές και υπηρεσίες. Η κλιμάκωση ακολούθησε τις επιθέσεις των Χούθι στις 17 Ιανουαρίου, οι οποίες είχαν στόχο μια πετρελαϊκή εγκατάσταση στο Άμπου Ντάμπι, όπου σκοτώθηκαν 3 άμαχοι.
Οι φρικτές εικόνες που έχουν διαρρεύσει από την Υεμένη παρά το τετραήμερο μπλακ άουτ στο διαδίκτυο είναι μια συγκλονιστική υπενθύμιση του ποια/ος πληρώνει το τρομερό τίμημα για τις επικερδείς πωλήσεις όπλων των δυτικών κρατών στη Σαουδική Αραβία και τις/τους συμμάχους της στον συνασπισμό.
Lynn Maalouf, αναπληρώτρια διευθύντρια της Διεθνούς Αμνηστίας για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική
«Οι ΗΠΑ και άλλα κράτη που προμηθεύουν όπλα πρέπει να σταματήσουν αμέσως τις μεταφορές όπλων, εξοπλισμού και στρατιωτικής βοήθειας σε όλα τα μέρη που εμπλέκονται στη σύγκρουση στην Υεμένη. Η διεθνής κοινότητα έχει την ευθύνη να κλείσει τις πύλες σε όλες τις πωλήσεις όπλων που τροφοδοτούν τα αναίτια βάσανα των αμάχων στην ένοπλη σύγκρουση.
«Εφόσον οι ΗΠΑ, μαζί με το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γαλλία, προμηθεύουν εν γνώσει τους τα μέσα με τα οποία ο συνασπισμός υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας έχει παραβιάσει επανειλημμένα τα διεθνή ανθρώπινα δικαιώματα και το ανθρωπιστικό δίκαιο, μοιράζονται την ευθύνη γι' αυτές τις παραβιάσεις".
Οι εμπειρογνώμονες της Διεθνούς Αμνηστίας σε θέματα όπλων ανέλυσαν φωτογραφίες των υπολειμμάτων του όπλου που χρησιμοποιήθηκε στην επίθεση στο κέντρο κράτησης και αναγνώρισαν τη GBU-12 βόμβα, μια κατευθυνόμενη με λέιζερ βόμβα 500 λιβρών που κατασκευάζεται από την Raytheon.
Από τον Μάρτιο του 2015, οι ερευνήτριες και οι ερευνητές της Διεθνούς Αμνηστίας έχουν ερευνήσει δεκάδες αεροπορικές επιδρομές και έχουν επανειλημμένα βρει και ταυτοποιήσει υπολείμματα πυρομαχικών αμερικανικής κατασκευής. Η Διεθνής Αμνηστία είχε προηγουμένως εντοπίσει τη χρήση των ίδιων αμερικανικής κατασκευής βομβών Raytheon που χρησιμοποιήθηκαν στις 21 Ιανουαρίου σε αεροπορική επιδρομή υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας που πραγματοποιήθηκε στις 28 Ιουνίου 2019 σε κατοικία στην επαρχία Ταΐζ της Υεμένης, η οποία σκότωσε 6 αμάχους, μεταξύ των οποίων 3 παιδιά.
Η διεθνής κοινότητα έχει την ευθύνη να κλείσει τις πύλες σε όλες τις πωλήσεις όπλων που τροφοδοτούν τα αναίτια βάσανα των αμάχων στην ένοπλη σύγκρουση.
Lynn Maalouf, Διεθνής Αμνηστία
Τον Σεπτέμβριο του 2021, η Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ πέρασε διάταξη στο ετήσιο νομοσχέδιο για την άμυνα, με την οποία τερματιζόταν η υποστήριξη των ΗΠΑ στις επιθετικές επιχειρήσεις και στις αεροπορικές επιδρομές του συνασπισμού υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας στην Υεμένη, ωστόσο αφαιρέθηκε από το τελικό νομοσχέδιο που αργότερα ψηφίστηκε σε νόμο.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Joe Biden εγκατέλειψε τις υποσχέσεις που είχε δώσει μετά την πρώτη ανάληψη των καθηκόντων του στις αρχές του 2021 για τον τερματισμό της αμερικανικής υποστήριξης των επιθετικών επιχειρήσεων στην Υεμένη, συμπεριλαμβανομένων των πωλήσεων όπλων, «τοποθέτησης των ανθρώπινων δικαιωμάτων στο κέντρο της εξωτερικής πολιτικής», και της διασφάλισης ότι οι παραβάτες των δικαιωμάτων «θα λογοδοτούν». Η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα αποτελούν προφανείς εξαιρέσεις. Από τον Νοέμβριο του 2021, η κυβέρνηση Biden έχει εγκρίνει πωλήσεις και έχει αναθέσει σε αμερικανικές εταιρείες συμβάσεις για πυραύλους, αεροσκάφη και ένα σύστημα αντιβαλλιστικής άμυνας στη Σαουδική Αραβία, συμπεριλαμβανομένης συμφωνίας ύψους 28 εκατ. δολαρίων για την αμερικανική συντήρηση σαουδαραβικών αεροσκαφών στα μέσα Ιανουαρίου.
Μεταξύ αυτών ήταν και η εγκεκριμένη πώληση πυραύλων αξίας 650 εκατ. δολαρίων στη Σαουδική Αραβία, επίσης από τη Raytheon, στην οποία το Κογκρέσο έδωσε το πράσινο φως παρά τις προτάσεις για την παρεμπόδισή της. Τον Δεκέμβριο, η κυβέρνηση δήλωσε ότι «παραμένει προσηλωμένη» στην προτεινόμενη πώληση αεροσκαφών F-35, MQ-9B και πυρομαχικών αξίας 23 δισ. δολαρίων στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα παρά τις έντονες ανησυχίες για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Η συνέχιση του οπλισμού του συνασπισμού υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας όχι μόνο δεν ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις των ΗΠΑ βάσει του διεθνούς δικαίου, αλλά παραβιάζει και το αμερικανικό δίκαιο. Ο νόμος Περί Εξωτερικής Βοήθειας και οι νόμοι Leahy απαγορεύουν αμφότεροι τις πωλήσεις όπλων και τη στρατιωτική βοήθεια των ΗΠΑ σε μέρη που διαπράττουν βαριές παραβιάσεις των ανθρώπινων δικαιωμάτων.
Στις 20 Ιανουαρίου, ο συνασπισμός υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας εξαπέλυσε αεροπορικές επιδρομές στην πόλη Χοντέιντα, σκοτώνοντας τουλάχιστον 3 παιδιά, σύμφωνα με τη Save the Children.
Οι αεροπορικές επιδρομές στόχευσαν επίσης ένα κτίριο τηλεπικοινωνιών στη Χοντέιντα, προκαλώντας διακοπή του διαδικτύου σε εθνικό επίπεδο. Η Υεμένη ήταν σε μεγάλο βαθμό χωρίς πρόσβαση στο διαδίκτυο για τέσσερις ημέρες, αφήνοντας φίλους και οικογένειες χωρίς επαφή και περιορίζοντας τη δυνατότητα των ανθρώπων να έχουν πρόσβαση ή να μοιράζονται πληροφορίες σχετικά με την κατάσταση.
Σύμφωνα με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο, όλα τα μέρη της σύγκρουσης έχουν σαφή υποχρέωση να προστατεύουν τη ζωή των αμάχων που εμπλέκονται στις εχθροπραξίες, συμπεριλαμβανομένων των κρατουμένων. Η σκόπιμη στοχοποίηση αμάχων και η εκτεταμένη, αδικαιολόγητη καταστροφή περιουσίας αποτελούν εγκλήματα πολέμου.
Ο συνασπισμός αρνήθηκε ότι στοχοποίησε το κέντρο κράτησης στη Σαάντα που επλήγη κατά την αεροπορική επιδρομή της 21ης Ιανουαρίου. Τα Ηνωμένα Έθνη χαρακτήρισαν την επίθεση ως το «χειρότερο περιστατικό με θύματα αμάχους τα τελευταία τρία χρόνια στην Υεμένη».
Ιστορικό
Η σύγκρουση στην Υεμένη έχει προκαλέσει καταστροφικές συνέπειες για τους αμάχους σε ολόκληρη τη χώρα. Ο λαός της Υεμένης έχει εκτεθεί σε παράνομες πρακτικές τόσο από κρατικές όσο και από μη κρατικές ένοπλες ομάδες, ενώ παραβιάσεις των ανθρώπινων δικαιωμάτων και του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου, συμπεριλαμβανομένων εγκλημάτων πολέμου, έχουν διαπραχθεί από όλα τα μέρη της σύγκρουσης σε ολόκληρη τη χώρα.
Η τελευταία κλιμάκωση της βίας ήρθε μετά τα χτυπήματα των Χούθι στο Άμπου Ντάμπι των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων στις 17 Ιανουαρίου. Στις 23 Ιανουαρίου, ένας πύραυλος έπληξε τη νότια Σαουδική Αραβία, από τον οποίο φέρεται να τραυματίστηκαν δύο άμαχοι.