ΙΣΡΑΗΛ: ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΤΕ ΤΟΝ AMAL NAKHLEH ΚΑΙ ΣΤΑΜΑΤΗΣΤΕ ΤΗΝ ΑΥΘΑΙΡΕΤΗ ΚΡΑΤΗΣΗ ΤΩΝ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΩΝ

Δημοσιεύθηκε στις 13 Μαΐου 2022, 11:26Εκτύπωση

Οι ισραηλινές αρχές πρέπει να απελευθερώσουν αμέσως τον Amal Nakhleh, ο οποίος συνελήφθη σε ηλικία 17 ετών και έκτοτε κρατείται χωρίς κατηγορία ή δίκη επί 16 μήνες, και να τερματίσουν τη χρήση της διοικητικής κράτησης κατά των Παλαιστινίων, δήλωσε η Διεθνής Αμνηστία ενόψει της επικείμενης ακρόασης για την υπόθεσή του.

Ο Amal Nakhleh κρατείται από τις 21 Ιανουαρίου 2021 βάσει μυστικών στοιχείων που εξετάστηκαν από στρατιωτικά δικαστήρια. Η κράτησή του αποτελεί μέρος της εκτεταμένης και συστηματικής χρήσης αυθαίρετων συλλήψεων, διοικητικής κράτησης και βασανιστηρίων από τις ισραηλινές αρχές σε βάρος Παλαιστινίων, συμπεριλαμβανομένων παιδιών.

Αυτές οι πράξεις καταστολής, οι οποίες αποτελούν μέρος της πολιτικής του Ισραήλ για την άσκηση κυριαρχίας και ελέγχου επί του παλαιστινιακού πληθυσμού, αποτελούν κατάφωρη παραβίαση των υποχρεώσεων της χώρας βάσει του διεθνούς δικαίου των ανθρώπινων δικαιωμάτων και συνιστούν απαρτχάιντ, που είναι έγκλημα κατά της ανθρωπότητας.

Η εμπειρία του Amal Nakhleh και της οικογένειάς του είναι εμβληματική του τρόπου με τον οποίο οι Παλαιστίνιες/-οι βιώνουν τη ζωή κάτω από το απαρτχάιντ του Ισραήλ. Το Ισραήλ χρησιμοποιεί τη διοικητική κράτηση κατά των Παλαιστινίων για να διατηρήσει αυτό το σκληρό σύστημα, το οποίο ευνοεί τις/τους Εβραίες/-ους Ισραηλινές/-ούς και στερεί από τις/τους Παλαιστίνιες/-ους τα βασικά τους δικαιώματα.

Saleh Higazi, αναπληρωτής διευθυντής της Διεθνούς Αμνηστίας για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική

«Ο Amal Nakhleh πρέπει να απελευθερωθεί αμέσως. Οι αρχές πρέπει να τερματίσουν την καταστολή των Παλαιστινίων, και η διεθνής κοινότητα πρέπει να διασφαλίσει ότι το Ισραήλ θα λογοδοτήσει για το έγκλημα κατά της ανθρωπότητας του απαρτχάιντ».

Στις 25 Ιανουαρίου 2021, δικαστής ισραηλινού στρατιωτικού δικαστηρίου ενέκρινε απόφαση διοικητικής κράτησης έξι μηνών κατά του Amal Nakhleh βάσει πληροφοριών που δεν κοινοποιήθηκαν στον δικηγόρο ή την οικογένειά του. Αφού ο δικηγόρος του άσκησε έφεση, η ποινή μειώθηκε σε τέσσερις μήνες. Έκτοτε, ισραηλινοί δικαστές στρατιωτικού δικαστηρίου ενέκριναν τρεις επιπλέον αποφάσεις διοικητικής κράτησης τεσσάρων μηνών. Το τελευταίο ένταλμα κράτησης, που εκδόθηκε στις 13 Ιανουαρίου 2022, πρόκειται να λήξει στις 13 Μαΐου 2022, αλλά θα μπορούσε να ανανεωθεί για πέμπτη φορά, καθώς δεν υπάρχει όριο για το πόσες φορές μπορούν να παραταθούν οι διοικητικές κρατήσεις. Τα στρατιωτικά δικαστήρια του Ισραήλ αποτυγχάνουν συστηματικά να πληρούν τα διεθνή πρότυπα δίκαιης δίκης.

Ο πατέρας του Amal Nakhleh δήλωσε στη Διεθνή Αμνηστία: «Είμαστε στα άκρα. Θα μπορούσε να υπάρξει διαταγή ανανέωσης της κράτησης ανά πάσα στιγμή, μέχρι την τελευταία στιγμή, όπως συνέβη και την προηγούμενη φορά. Είναι σαν παιχνίδι με τα νεύρα. Μας έδωσαν ημερομηνία επίσκεψης για να δούμε τον Amal στη φυλακή στις 18 Μαΐου. Αλλά δεν θέλουμε να τον δούμε εκεί. Θέλουμε να τον δούμε στο σπίτι του».

Ο Amal Nakhleh κρατείται επί του παρόντος στη φυλακή Ofer στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη. Εάν δεν ανανεωθεί το ένταλμα κράτησής του, θα μπορεί να επιστρέψει σπίτι του μέχρι τις 17 Μαΐου 2022.

Η Διεθνής Αμνηστία καλεί τις ισραηλινές αρχές να απελευθερώσουν τον Nakhleh και άλλες/-ους Παλαιστίνιες/-ους που κρατούνται σε διοικητική κράτηση ως ένα πρώτο βήμα για τον τερματισμό του εγκλήματος κατά της ανθρωπότητας του απαρτχάιντ.

Ο Amal Nakhleh πάσχει από μυασθένεια gravis, μια χρόνια αυτοάνοση νευρομυϊκή διαταραχή που προκαλεί μυϊκή αδυναμία και επηρεάζει την αναπνοή και την κατάποση. Η κατάστασή του απαιτεί συνεχή ιατρική θεραπεία, και τα συμπτώματά του επιδεινώνονται από την κούραση και το στρες.

Ο Amal δεν είναι καλά. Με δυσκολία μπορεί να καταπιεί ή να μιλήσει. Όταν τον είδα τελευταία φορά τον Φεβρουάριο, με ρώτησε: "Μπαμπά, πιστεύεις ότι θα με αφήσουν να βγω;". Τι μπορούσα να του πω; Ποια είναι η ανάλυσή μας για ένα σύστημα που είναι αυθαίρετο, σκληρό και τιμωρητικό;

πατέρας του Amal

«Η ισραηλινή κυβέρνηση πρέπει να απελευθερώσει αμέσως τον Amal Nakhleh, ώστε να μπορέσει να επιστρέψει στην εκπαίδευσή του και να λάβει την ιατρική φροντίδα που χρειάζεται. Η κράτησή του υπό αυτές τις φρικτές συνθήκες ισοδυναμεί με σκληρή, απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση», δήλωσε ο Saleh Higazi.

 

Ιστορικό

Στις 15 Δεκεμβρίου 2021, η Ομάδα Εργασίας του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ για την Αυθαίρετη Κράτηση εξέδωσε γνωμοδότηση σχετικά με την υπόθεση του Amal Nakhleh, η οποία έκρινε ότι η κράτησή του ήταν αυθαίρετη βάσει διαφόρων λόγων. Η ισραηλινή κυβέρνηση δεν συνεργάστηκε με την ομάδα του ΟΗΕ, παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις να το πράξει.

Το Ισραήλ κρατά επί του παρόντος τουλάχιστον 550 Παλαιστίνιες/-ους σε διοικητική κράτηση, σύμφωνα με την ομάδα για τα δικαιώματα των Παλαιστινίων κρατουμένων Addameer. Οι κρατούμενοι έχουν διαμαρτυρηθεί για τη χρήση στρατιωτικών δικαστηρίων από το Ισραήλ.

Στις 7 Μαρτίου 2022, ο Salah Hammouri, υπερασπιστής των ανθρώπινων δικαιωμάτων και δικηγόρος της Addameer, που έχει χαρακτηριστεί «τρομοκρατική» οργάνωση από τον ισραηλινό υπουργό Άμυνας στο πλαίσιο επίθεσης κατά της παλαιστινιακής κοινωνίας των πολιτών, τέθηκε υπό διοικητική κράτηση για τρεις μήνες.

Τον Μάρτιο του 2022, η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ κάλεσε το Ισραήλ «να θέσει αμέσως τέρμα στην ευρέως διαδεδομένη πρακτική των αυθαίρετων συλλήψεων και της κράτησης, συμπεριλαμβανομένης της διοικητικής κράτησης, των Παλαιστινίων, ιδίως των παιδιών». Τόνισε επίσης ότι οι Παλαιστίνιες/-οι κρατούμενες/-οι, συμπεριλαμβανομένων των κρατουμένων υπό διοικητική κράτηση, θα πρέπει να λαμβάνουν όλες τις νομικές και διαδικαστικές εγγυήσεις, όπως το δικαίωμα να ενημερώνονται για τον λόγο της σύλληψης και της κράτησής τους, να τους παρέχεται πρόσβαση σε νομικό σύμβουλο και να οδηγούνται αμέσως ενώπιον δικαστή.

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.