Salah Hammouri, Γαλλοπαλαιστίνιος δικηγόρος και ερευνητής πεδίου στην παλαιστινιακή ΜΚΟ Addameer (φωτογραγία: ABBAS MOMANI/AFP via Getty Images)

ΙΣΡΑΗΛ/ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΑ ΕΔΑΦΗ: ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΕΣ/-ΟΙ ΥΠΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΚΡΑΤΗΣΗ ΣΥΜΠΛΗΡΩΝΟΥΝ 100 ΗΜΕΡΕΣ ΜΠΟΙΚΟΤΑΖ ΤΩΝ ΙΣΡΑΗΛΙΝΩΝ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΩΝ

Δημοσιεύθηκε στις 12 Απριλίου 2022, 11:48Εκτύπωση

Το μποϊκοτάζ των 100ημερών των στρατιωτικών δικαστηρίων του Ισραήλ από εκατοντάδες Παλαιστίνιες/-ους υπό διοικητική κράτηση, που κρατούνται χωρίς δίκη ή κατηγορία, υποδεικνύει την ανάγκη να τερματιστεί αυτή η σκληρή και άδικη πρακτική που συμβάλλει στη διατήρηση του συστήματος απαρτχάιντ του Ισραήλ κατά των Παλαιστινίων, δήλωσε η Διεθνής Αμνηστία.

Σχεδόν όλοι οι 490 Παλαιστίνιες/-οι υπό διοικητική κράτηση από το Ισραήλ άρχισαν ένα συλλογικό μποϊκοτάζ την 1η Ιανουαρίου 2022, αρνούμενες/-οι να συμμετάσχουν σε διαδικασίες στρατιωτικών δικαστηρίων που στερούνται τα δέοντα και χρησιμοποιούνται απλώς για να σφραγίσουν την αυθαίρετη κράτηση. Η πράξη ανυπακοής τους αναδεικνύει τη μακροχρόνια συνενοχή των στρατιωτικών δικαστηρίων στη χρήση της διοικητικής κράτησης κατά των Παλαιστινίων, όπου άτομα κρατούνται για μήνες χωρίς κατηγορία ή δίκη, συχνά με βάση τις ιδιοτροπίες των στρατιωτικών αξιωματούχων ή του Υπουργού Άμυνας και με βάση μόνο τις μυστικές πληροφορίες που παρέχει η Ισραηλινή Υπηρεσία Ασφαλείας.

«Παλαιστίνιες/-οι υπερασπίστριες/-ιστές των ανθρώπινων δικαιωμάτων, δημοσιογράφοι, ακαδημαϊκοί και άλλες/-οι έχουν υποφέρει από αυτή τη σκληρή και απάνθρωπη πρακτική και διαμαρτύρονται γι' αυτήν εδώ και δεκαετίες, μεταξύ άλλων και με απεργίες πείνας.  Αυτό το μποϊκοτάζ είναι μια ανανεωμένη συλλογική έκκληση που λέει ότι φτάνει πια», δήλωσε ο Saleh Higazi, αναπληρωτής διευθυντής της Διεθνούς Αμνηστίας για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική.

Αυτό το θαρραλέο μποϊκοτάζ αναδεικνύει την απάνθρωπη μεταχείριση και την τιμωρία των Παλαιστινίων από το Ισραήλ. Η διεθνής κοινότητα, ιδιαίτερα τα κράτη με στενές σχέσεις με το Ισραήλ, πρέπει τώρα να αναλάβουν συγκεκριμένη δράση και να πιέσουν το Ισραήλ να σταματήσει τη συστηματική χρήση αυθαίρετων κρατήσεων ως ένα βήμα προς την κατάργηση του απαρτχάιντ.

Saleh Higazi

Σύμφωνα με την παλαιστινιακή ομάδα ανθρώπινων δικαιωμάτων Addameer, οι ισραηλινές αρχές εξέδωσαν 5.728 εντολές διοικητικής κράτησης εναντίον Παλαιστινίων σε όλα τα Κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη μεταξύ 2017-2021. Το 2021, υπήρξε αύξηση 1.695 εντολών, η οποία συνδέεται με μια εκστρατεία μαζικών συλλήψεων από τις ισραηλινές αρχές κατά τη διάρκεια εβδομάδων βίας τον Μάιο και τον Ιούνιο.

Εδώ και δεκαετίες, το Ισραήλ χρησιμοποιεί σκόπιμα τη διοικητική κράτηση για να συλλαμβάνει άτομα, συμπεριλαμβανομένων κρατουμένων συνείδησης που κρατούνται αποκλειστικά και μόνο επειδή ασκούν τα δικαιώματά τους στην ελευθερία της έκφρασης, της συνάθροισης και του συνεταιρίζεσθαι, για να τα τιμωρήσει για τις απόψεις και τον ακτιβισμό τους.

Ο Salah Hammouri, Γαλλοπαλαιστίνιος δικηγόρος, βρίσκεται υπό διοικητική κράτηση από τις 7 Μαρτίου 2022. Για χρόνια, οι ισραηλινές αρχές τον έχουν επανειλημμένα παρενοχλήσει, αναγκάζοντάς τον σε πολλές περιόδους διοικητικής κράτησης, καθώς και λαμβάνοντας μέτρα για την ανάκληση του καθεστώτος διαμονής του στην Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Οι ισραηλινές αρχές έχουν αυξήσει τη χρήση της διοικητικής κράτησης τα τελευταία χρόνια, κρατώντας σταθερά περίπου 500 Παλαιστίνιες/-ους, συμπεριλαμβανομένων παιδιών. Στις 28 Μαρτίου 2022, μία ημέρα μετά την εκτέλεση δύο Ισραηλινών αστυνομικών από δύο ένοπλους Παλαιστίνιους, πολίτες του Ισραήλ, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Naftali Bennett διέταξε τις υπηρεσίες ασφαλείας να κρατούν υπό διοικητική κράτηση όσες/-ους είναι ύποπτες/-οι για συμμετοχή στην επίθεση.

Ο Amal Nakleh, 18χρονος Παλαιστίνιος που συμμετείχε στο μποϊκοτάζ, βρίσκεται υπό διοικητική κράτηση από τις 21 Ιανουαρίου 2021. Πάσχει από μια σπάνια νευρομυική διαταραχή που προκαλεί αδυναμία στους σκελετικούς μύες∙ ήταν 17 ετών κατά την αρχική του κράτηση. Έκτοτε η κράτησή του ανανεώθηκε τρεις φορές, συμπεριλαμβανομένης της πιο πρόσφατης στις 18 Ιανουαρίου 2022, όταν ένα στρατιωτικό δικαστήριο την παρέτεινε για άλλους τέσσερις μήνες.

«Ο Amal Nakleh έκλεισε τα 18 του χρόνια αφού πέρασε σχεδόν έναν χρόνο υπό κράτηση χωρίς να του απαγγελθούν κατηγορίες. Είναι ήδη αρκετά βασανιστικό για μια οικογένεια να ανησυχεί για την επιδείνωση της υγείας του παιδιού της, χωρίς να χρειάζεται να υποστεί τη σκληρότητα της εκκρεμότητας της διοικητικής κράτησης. Πρέπει να αφεθεί αμέσως ελεύθερος», δήλωσε ο Saleh Higazi.

Ο Islam al-Taweel, υποψήφιος δήμαρχος της al-Bireh, μιας πόλης στη Δυτική Όχθη, συνελήφθη από τις ισραηλινές δυνάμεις στις 21 Μαρτίου μετά από επιδρομή στο σπίτι του στη 1:30 τα ξημερώματα. Στις 27 Μαρτίου, έλαβε εντολή διοικητικής κράτησης τεσσάρων μηνών. Η σύλληψή του πραγματοποιήθηκε πέντε ημέρες πριν από τη διεξαγωγή των δημοτικών εκλογών, στις οποίες το ψηφοδέλτιό του κέρδισε την πλειοψηφία των εδρών στο δήμο al-Bireh.

Η εκτεταμένη και συστηματική χρήση αυθαίρετων συλλήψεων, διοικητικών κρατήσεων και βασανιστηρίων από τις ισραηλινές αρχές κατά των Παλαιστινίων αποτελεί μέρος της πολιτικής του κράτους για κυριαρχία και έλεγχο επί του παλαιστινιακού πληθυσμού. Οι ενέργειες αυτές ισοδυναμούν με εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας: απαρτχάιντ, φυλάκισης, βασανιστήρια

Ιστορικό

Οι ισραηλινές αρχές χρησιμοποιούν διατάγματα διοικητικής κράτησης ήδη από την κατοχή της Δυτικής Όχθης και της Λωρίδας της Γάζας το 1967.

Οι ισραηλινοί στρατιωτικοί διοικητές μπορούν να εκδίδουν εντολή διοικητικής κράτησης διάρκειας έως και έξι μηνών για την κράτηση Παλαιστινίων εάν υπάρχουν «ικανοποιητικοί λόγοι» ότι ένα άτομο αποτελεί κίνδυνο για την «ασφάλεια της περιοχής» ή για τη «δημόσια ασφάλεια».

Ο διοικητής μπορεί να παρατείνει τις εντολές κράτησης επ’ αόριστον, ωστόσο οι κρατούμενες/-οι πρέπει να προσαχθούν ενώπιον στρατιωτικού δικαστή εντός οχτώ ημερών από την έκδοση ή την ανανέωση της εντολής κράτησης – ή να αφεθούν ελεύθερες/-οι.

Αν και τα άτομα που βρίσκονται υπό διοικητική κράτηση έχουν το δικαίωμα να ασκήσουν έφεση σε κάθε διαταγή κράτησης, ενώ δικαιούνται και νομικό σύμβουλο της επιλογής τους, ούτε η/ο δικηγόρος ούτε η/ο κρατούμενη/-ος ενημερώνονται για τις λεπτομέρειες των αποδεικτικών στοιχείων εναντίον τους. Ένας στρατιωτικός δικαστής έχει την εξουσία να επικυρώσει, να συντομεύσει ή να ακυρώσει το ένταλμα. Εάν η εντολή επικυρωθεί, οι Παλαιστίνιες/-οι κρατούμενες/-οι μπορούν να αμφισβητήσουν τις αποφάσεις των στρατιωτικών δικαστών προσφεύγοντας στο Ανώτατο Δικαστήριο του Ισραήλ.

Το Ανώτατο Δικαστήριο του Ισραήλ έχει επισημάνει τη σημασία των προσφυγών και έχει δηλώσει ότι η διοικητική κράτηση πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο ως προληπτικό μέτρο κατά ενός ατόμου που αποτελεί κίνδυνο για την ασφάλεια, το οποίο δεν μπορεί να αποτρέψει κανένα άλλο μέσο.

Το Δικαστήριο, ωστόσο, δεν έχει ακόμη θεσπίσει σαφείς κανόνες για την επανεξέταση της διοικητικής κράτησης, σπάνια αμφισβητεί τις πληροφορίες βάσει των οποίων εκδίδονται οι αποφάσεις κράτησης και γενικά δεν εξετάζει τις αποφάσεις των στρατιωτικών δικαστών.

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.