ΙΣΡΑΗΛ/ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΑ ΕΔΑΦΗ: Η ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΔΟΛΟΦΟΝΙΩΝ ΚΑΙ ΑΛΛΩΝ ΕΓΚΛΗΜΑΤΩΝ ΑΝΑΔΕΙΚΝΥΕΙ ΤΗΝ ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΑΝΑΓΚΗ ΝΑ ΤΕΡΜΑΤΙΣΤΕΙ ΤΟ ΑΠΑΡΤΧΑΙΝΤ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΩΝ
Οι ισραηλινές αρχές πρέπει να τερματίσουν τις δολοφονίες, τους εσκεμμένους τραυματισμούς, τις αυθαίρετες συλλήψεις, τα βασανιστήρια και άλλες μορφές κακομεταχείρισης, τις διώξεις και τη συλλογική τιμωρία κατά των Παλαιστινίων, συμπεριλαμβανομένων πολλών παιδιών, αναφέρει η Διεθνής Αμνηστία σε δημόσια δήλωση που δημοσιεύθηκε χτες.
Στο τελευταίο περιστατικό, η Παλαιστίνια δημοσιογράφος Shirin Abu Akleh πυροβολήθηκε στο κεφάλι στις 11 Μαΐου ενώ κάλυπτε ισραηλινή στρατιωτική επιδρομή στην πόλη Τζενίν, στη βόρεια κατεχόμενη Δυτική Όχθη. Παλαιστίνιες/-οι έχουν σκοτωθεί ή τραυματιστεί ως αποτέλεσμα της χρήσης υπερβολικής βίας από τις ισραηλινές δυνάμεις κατά την αστυνόμευση διαδηλώσεων ή τη διενέργεια εφόδων έρευνας και σύλληψης. Ορισμένες/-οι Παλαιστίνιες/-οι φαίνεται να έχουν σκοτωθεί σε πράξεις που ισοδυναμούν με εξωδικαστικές εκτελέσεις, οι οποίες συνιστούν έγκλημα του διεθνούς δικαίου.
«Η δολοφονία της βετεράνου δημοσιογράφου Shirin Abu Akleh είναι μια αιματηρή υπενθύμιση του θανατηφόρου συστήματος στο οποίο το Ισραήλ εγκλωβίζει τις/τους Παλαιστίνιες/-ους. Το Ισραήλ σκοτώνει Παλαιστίνιες/-ους αδιάκριτα και ατιμώρητα. Πόσες/-οι ακόμη πρέπει να σκοτωθούν πριν η διεθνής κοινότητα ενεργήσει για να καταστήσει το Ισραήλ υπόλογο για τα συνεχιζόμενα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας;», δήλωσε ο Saleh Higazi, αναπληρωτής διευθυντής της Διεθνούς Αμνηστίας για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική.
Η κλιμάκωση της βίας ξεκίνησε από την ανάληψη των καθηκόντων του Ισραηλινού πρωθυπουργού Naftali Bennett στις 21 Ιουνίου 2021, με τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο να καταγράφουν τον υψηλότερο αριθμό Παλαιστινίων και Ισραηλινών που σκοτώθηκαν εκτός ένοπλων εχθροπραξιών στο Ισραήλ και τα Κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη (ΚΠΕ) σε σύγκριση με οποιοδήποτε δίμηνο από το 2008. Μεταξύ της 21ης Ιουνίου 2021 και τις 11ης Μαΐου 2022, οι ισραηλινές δυνάμεις σκότωσαν τουλάχιστον 79 Παλαιστίνιες/-ους, συμπεριλαμβανομένων 14 παιδιών στα ΚΠΕ, σύμφωνα με τα αρχεία του United Nations Office for the Coordination of Humanitarian Affairs (UNOCHA) και της Διεθνούς Αμνηστίας. Τον Μάρτιο, οι ισραηλινές δυνάμεις σκότωσαν 12 Παλαιστίνιες/-ους, συμπεριλαμβανομένων 3 παιδιών. Ένας άλλος Παλαιστίνιος σκοτώθηκε από ισραηλινό έποικο. Κατά τη διάρκεια του Απριλίου 2022, οι ισραηλινές δυνάμεις σκότωσαν τουλάχιστον 22 Παλαιστίνιες/-ους, συμπεριλαμβανομένων 3 παιδιών, σύμφωνα με τα αρχεία της Διεθνούς Αμνηστίας. Ξεχωριστές επιθέσεις από ένοπλους Παλαιστίνιους σκότωσαν 18 άτομα σε πόλεις σε όλο το Ισραήλ από τις 22 Μαρτίου.
Η ανησυχητική κλιμάκωση των σοβαρών παραβιάσεων έρχεται την ώρα που κορυφαίοι Ισραηλινοί αξιωματούχοι έχουν απειλήσει με περαιτέρω βία κατά των Παλαιστινίων. Από την τρέχουσα κλιμάκωση της βίας, αξιωματούχοι της ισραηλινής κυβέρνησης, συμπεριλαμβανομένου του πρωθυπουργού Naftali Bennett, έχουν προβεί σε επανειλημμένες δηλώσεις που υποκινούν τη βία και ενθαρρύνουν τη χρήση παράνομης δύναμης πέραν των εντολών να πυροβολούνται Παλαιστίνιες/-οι που δεν αποτελούν άμεση απειλή. Άλλοι πολιτικοί έχουν επίσης υποκινήσει ανοιχτά τη βία, αναδεικνύοντας την έκταση των θεσμοθετημένων διακρίσεων του Ισραήλ σε βάρος των Παλαιστινίων. Ενώ οι παλαιστινιακές αρχές στη Δυτική Όχθη έχουν καταδικάσει όλες τις παλαιστινιακές επιθέσεις εναντίον Ισραηλινών πολιτών, οι εκπρόσωποι ορισμένων παλαιστινιακών ένοπλων ομάδων τις έχουν ενθαρρύνει.
«Τα κράτη σε όλο τον κόσμο έχουν την ηθική και νομική ευθύνη να αναλάβουν άμεσα δράση για να θέσουν τέλος στα συνεχή εγκλήματα που διαπράττει το Ισραήλ εναντίον των Παλαιστινίων για να διατηρήσει το καταστροφικό απαρτχάιντ. Ο Εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου θα πρέπει να θέσει τις βάσεις για δικαιοσύνη, αλήθεια και αποζημίωση ώστε να τερματιστεί η ατιμωρησία που ενθαρρύνει αυτά τα συνεχιζόμενα εγκλήματα», δήλωσε ο Saleh Higazi.
Η Διεθνής Αμνηστία μίλησε με εννέα μάρτυρες, τρεις δικηγόρους που εκπροσωπούν Παλαιστίνιους κρατούμενους, και επιπλέον εξέτασε βίντεο και φωτογραφικά στοιχεία, έκανε επιτόπιες παρατηρήσεις και συνέλεξε πληροφορίες από οργανώσεις ανθρώπινων δικαιωμάτων, για να αναλύσει τα πρότυπα των δολοφονιών, των αυθαίρετων κρατήσεων, των βασανιστηρίων και άλλων κακομεταχειρίσεων και συλλογικής τιμωρίας των παλαιστινιακών κοινοτήτων. Η Διεθνής Αμνηστία επιβεβαίωσε επίσης πληροφορίες σχετικά με θανατηφόρες επιθέσεις κατά αμάχων στο Ισραήλ από ένοπλα παλαιστινιακά άτομα.
Δολοφονία Παλαιστίνιων παιδιών
Από τις αρχές του 2022 έως και τις 8 Μαΐου, οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις σκότωσαν 8 Παλαιστίνια παιδιά υπό συνθήκες που φαίνεται να είναι παράνομες, συμπεριλαμβανομένης της υπερβολικής και απερίσκεπτης χρήσης θανατηφόρας βίας, σύμφωνα με τα αρχεία που διατηρεί η Διεθνής Αμνηστία. Επιπλέον, ένοπλος έποικος σκότωσε Παλαιστίνιο παιδί κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.
Πόσες/-οι ακόμη πρέπει να σκοτωθούν πριν η διεθνής κοινότητα ενεργήσει για να καταστήσει το Ισραήλ υπόλογο για τα συνεχιζόμενα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας;
Saleh Higazi, αναπληρωτής διευθυντής της Διεθνούς Αμνηστίας για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική
Στις 13 Απριλίου 2022, οι ισραηλινές δυνάμεις πυροβόλησαν εναντίον του 16χρονου Qusai Fuad Mohammad Hamamra, καθώς αστυνόμευαν μια διαμαρτυρία Παλαιστινίων κοντά στην είσοδο της Χουσάν, μιας πόλης κοντά στη Βηθλεέμ. Σύμφωνα με την Defense for Children International Palestine, μια οργάνωση ανθρώπινων δικαιωμάτων, ο Hamamra υπέστη πολλαπλά τραύματα από πυροβολισμούς. Τουλάχιστον μία σφαίρα τον χτύπησε στο κεφάλι. Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι ένα άτομο στη Χουσάν πυροβολήθηκε αφού πέταξε μολότοφ εναντίον ισραηλινών στρατιωτών, οι οποίοι δεν τραυματίστηκαν.
«Είδα το αίμα στο σημείο όπου πυροβολήθηκε», δήλωσε η Amina Hamamra, μητέρα του Qusai Hamamra. «Ήταν σαν να σφάζεις πρόβατο. Κανείς δεν μπορούσε να πλησιάσει λόγω των πυροβολισμών. Είχε όνειρα. Είχα όνειρα γι’ αυτόν. Τώρα τελείωσαν».
Βίαιες επιθέσεις στο τέμενος αλ-Άκσα
Μέσα στο Ραμαζάνι, που ξεκίνησε στις 3 Απριλίου, και μέχρι τις 8 Μαΐου, οι ισραηλινές αρχές είχαν περιορίσει την πρόσβαση των μουσουλμάνων πιστών στο τέμενος αλ-Άκσα στην Ανατολική Ιερουσαλήμ και είχαν δημιουργήσει ημιμόνιμα σημεία ελέγχου για να εμποδίζουν την πρόσβαση στους δρόμους που οδηγούν στο τέμενος.
Η ισραηλινή αστυνομία επιτέθηκε βάναυσα σε πιστούς μέσα και γύρω από το τέμενος και άσκησε βία που ισοδυναμούσε με βασανιστήρια και άλλη κακομεταχείριση για να διαλύσει τις συγκεντρώσεις. Σύμφωνα με την Palestine Red Crescent Society, στις 15 Απριλίου, η ισραηλινή ένοπλη αστυνομία συνέλαβε περισσότερες/-ους από 400 Παλαιστίνιες/-ους, πολλές/-οί από τις/τους οποίες/-ους ήταν παιδιά, μετά από εξάωρη κλιμάκωση που άφησε τουλάχιστον 150 Παλαιστίνιες/-ους τραυματισμένες/-ους από σφαίρες καουτσούκ και ξυλοδαρμούς με κλομπ.
Τα κράτη σε όλο τον κόσμο έχουν την ηθική και νομική ευθύνη να αναλάβουν άμεσα δράση για να θέσουν τέλος στα συνεχή εγκλήματα που διαπράττει το Ισραήλ εναντίον των Παλαιστινίων για να διατηρήσει το καταστροφικό απαρτχάιντ.
Saleh Higazi, Διεθνής Αμνηστία
Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, η αστυνομία στόχευε το πάνω μέρος του σώματος, συμπεριλαμβανομένου του προσώπου, της πλάτης και του στήθους, όταν έριχνε σφαίρες από καουτσούκ. Στοχοποίησε επίσης δημοσιογράφους, νοσοκόμες/-ους, γυναίκες, ηλικιωμένες/-ους και ανάπηρα άτομα.
Αυτόπτης μάρτυρας δήλωσε: «Οι τραυματιοφορείς έστησαν μια σκηνή στην πλατεία του τζαμιού και η σκηνή δέχτηκε επίσης πυρά από σφαίρες καουτσούκ. Άνθρωποι που προσπάθησαν να προσεγγίσουν τους τραυματίες για να τους μεταφέρουν στην ιατρική σκηνή δέχτηκαν πυρά».
Επιθέσεις κατά Ισραηλινών πολιτών
Από τις 22 Μαρτίου, σε ξεχωριστές επιθέσεις ένοπλων Παλαιστινίων σκοτώθηκαν 18 άτομα σε πόλεις του Ισραήλ, μεταξύ των οποίων τρεις αστυνομικοί και δύο ξένοι υπήκοοι. Έξι Παλαιστίνιοι επιτιθέμενοι σκοτώθηκαν από τις ισραηλινές δυνάμεις, ενώ ένας επιτιθέμενος σκοτώθηκε από ένοπλο Ισραηλινό πολίτη.
Στις 7 Απριλίου, ένας Παλαιστίνιος από τον προσφυγικό καταυλισμό της Τζενίν πυροβόλησε εναντίον ανθρώπων σε εστιατόριο στο Τελ Αβίβ, σκοτώνοντας τρία άτομα και τραυματίζοντας δώδεκα ακόμη.
Μετά την επίθεση, οι ισραηλινές αρχές περιόρισαν αυθαίρετα την ελευθερία μετακίνησης για όλους τους κατοίκους της Τζενίν μέχρι τις 17 Απριλίου. Τα δύο κύρια στρατιωτικά σημεία ελέγχου που ελέγχουν την κίνηση μέσα και έξω από την πόλη κηρύχθηκαν κλειστά. Οι Παλαιστίνιοι πολίτες του Ισραήλ και οι Παλαιστίνιοι έμποροι από την Τζενίν δεν επιτρεπόταν να διασχίσουν τα σημεία ελέγχου για δουλειές, ενώ ανακλήθηκαν περίπου 5.000 άδειες για θρησκευτική πρόσβαση.
«Οι επιθέσεις εναντίον αμάχων είναι σοκαριστικές και δικαίως καταδικάζονται από εκπροσώπους σε όλο τον κόσμο. Το Ισραήλ έχει καθήκον να προστατεύει κάθε άτομο που βρίσκεται υπό τον έλεγχό του και να εκτιμά τη ζωή όλων εξίσου, αντιμετωπίζοντας τις βαθύτερες αιτίες της βίας και ενεργώντας για τον τερματισμό του απαρτχάιντ. Το Ισραήλ έχει αποδείξει επανειλημμένα ότι νοιάζεται λιγότερο για το διεθνές δίκαιο, επομένως είναι καθήκον των κρατών σε όλο τον κόσμο να αναλάβουν δράση ώστε να καταστήσουν το Ισραήλ υπόλογο και να καταργήσουν το απαρτχάιντ που εφαρμόζει εναντίον των Παλαιστινίων», δήλωσε ο Saleh Higazi.