Stefan Simanowitz

ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ: Η ΕΠΙΚΥΡΩΣΗ ΤΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ ΤΟΥ ASSANGE ΤΟΝ ΘΕΤΕΙ ΣΕ ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΚΙΝΔΥΝΟ ΚΑΙ «ΘΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΕΙ ΣΟΒΑΡΟΤΑΤΗ ΑΠΕΙΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ»

Δημοσιεύθηκε στις 27 Απριλίου 2022, 11:44Εκτύπωση

Εάν ο υπουργός Εσωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου πιστοποιήσει το αίτημα των ΗΠΑ για την έκδοση του Julian Assange, θα παραβιάσει την απαγόρευση κατά των βασανιστηρίων και θα δημιουργήσει ένα ανησυχητικό προηγούμενο για τις εκδότριες, τους εκδότες και τις/τους δημοσιογράφους σε όλο τον κόσμο, δήλωσε η Διεθνής Αμνηστία μετά την απόφαση του βρετανικού δικαστηρίου να δημοσιεύσει εντολή για την έκδοσή του.

Η υπόθεση θα αποσταλεί στην υπουργό Εσωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου Priti Patel, η οποία θα αποφασίσει αν θα επικυρώσει ή όχι το αίτημα των ΗΠΑ μέχρι τις 18 Μαΐου.

«Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει την υποχρέωση να μη στέλνει κανένα άτομο σε μέρος όπου η ζωή ή η ασφάλειά του κινδυνεύει, και η κυβέρνηση δεν πρέπει να αποποιηθεί αυτή την ευθύνη. Οι αμερικανικές αρχές έχουν δηλώσει ευθέως ότι θα αλλάξουν τους όρους φυλάκισης του Assange σε ομοσπονδιακή εγκατάσταση όποτε το κρίνουν σκόπιμο. Αυτή η παραδοχή θέτει τον Julian Assange σε μεγάλο κίνδυνο λόγω των συνθηκών φυλάκισης, οι οποίες θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μη αναστρέψιμη βλάβη της σωματικής και ψυχολογικής του υγείας», δήλωσε η Agnes Callamard, γενική γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας.

«Η έκδοση του Julian Assange θα ήταν επίσης καταστροφική για την ελευθερία του Τύπου και για το κοινό, το οποίο έχει δικαίωμα να γνωρίζει τι κάνουν οι κυβερνήσεις του στο όνομά του», σημείωσε η κ. Callamard.

Η δημοσίευση πληροφοριών δημοσίου συμφέροντος αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο της ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης. Η έκδοση του Julian Assange με σκοπό να αντιμετωπίσει κατηγορίες κατασκοπείας για τη δημοσίευση διαβαθμισμένων πληροφοριών θα δημιουργούσε επικίνδυνο προηγούμενο και θα άφηνε τις/τους δημοσιογράφους παγκοσμίως υπό διαρκές καθεστώς φόβου.

Agnes Callamard, γενική γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας

Η παρατεταμένη απομόνωση αποτελεί σύνηθες φαινόμενο στις φυλακές υψίστης ασφαλείας των ΗΠΑ. Η πρακτική αυτή ισοδυναμεί με βασανιστήρια ή άλλη κακομεταχείριση, η οποία απαγορεύεται από το διεθνές δίκαιο. Οι διαβεβαιώσεις δίκαιης μεταχείρισης που προσέφεραν οι ΗΠΑ στην υπόθεση Assange είναι βαθιά προβληματικές και θα μπορούσαν να ανακληθούν ανά πάσα στιγμή.

Η έκδοση στις ΗΠΑ θα θέσει τον Julian Assange σε κίνδυνο σοβαρών παραβιάσεων των ανθρώπινων δικαιωμάτων και οι αναξιόπιστες διπλωματικές διαβεβαιώσεις δεν μπορούν να τον προστατεύσουν από μια τέτοια κακοποίηση.

Εάν η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου επιτρέψει σε μια ξένη χώρα να ασκήσει εξωεδαφική ποινική δικαιοδοσία για τη δίωξη ενός προσώπου που δημοσιογραφεί στο Ηνωμένο Βασίλειο, άλλες κυβερνήσεις θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν τον ίδιο νομικό μηχανισμό για να φυλακίσουν δημοσιογράφους και να φιμώσουν τον Τύπο πέρα από τα σύνορα των χωρών τους.

«Οι κατηγορίες κατά του Assange δεν θα έπρεπε ποτέ να έχουν απαγγελθεί εξαρχής. Δεν είναι πολύ αργά για τις αμερικανικές αρχές να διορθώσουν την κατάσταση και να αποσύρουν τις κατηγορίες», δήλωσε η Agnes Callamard.

«Στο μεταξύ, δεδομένης της πολιτικά υποκινούμενης φύσης της υπόθεσης και των σοβαρών συνεπειών της για την ελευθερία της έκφρασης, το Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει να απέχει από την εκπροσώπηση των ΗΠΑ σε οποιεσδήποτε περαιτέρω προσφυγές».

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.