ΗΠΑ / ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ: «ΑΠΟΣΥΡΤΕ ΤΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ, ΣΤΑΜΑΤΗΣΤΕ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΚΑΙ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΤΕ ΤΟΝ JULIAN ASSANGE», ΔΗΛΩΝΕΙ Η ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΑΜΝΗΣΤΙΑΣ

Δημοσιεύθηκε στις 26 Οκτωβρίου 2021, 12:17Εκτύπωση

Ενόψει της ακρόασης της έφεσης κατά της απόφασης του βρετανικού δικαστηρίου να μην εκδοθεί ο Julian Assange στις ΗΠΑ, η γενική γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας κάλεσε τις αρχές των ΗΠΑ να αποσύρουν τις κατηγορίες εναντίον του και τις βρετανικές αρχές να μην τον εκδώσουν αλλά να τον αφήσουν αμέσως ελεύθερο.

Το κάλεσμα της Agnès Callamard έρχεται έπειτα από έρευνα του «Yahoo News», που αποκάλυψε ότι οι αμερικανικές υπηρεσίες ασφαλείας εξέτασαν τον ενδεχόμενο να απαγάγουν ή να σκοτώσουν τον Julian Assange όταν εκείνος διέμενε στην πρεσβεία του Εκουαδόρ στο Λονδίνο. Αυτές οι αναφορές αποδυναμώνουν περαιτέρω τις ήδη αναξιόπιστες διπλωματικές διαβεβαιώσεις των ΗΠΑ ότι ο Assange δεν θα τεθεί σε συνθήκες που θα μπορούσαν να ισοδυναμούν με κακομεταχείριση εάν εκδοθεί.

«Οι διαβεβαιώσεις από την κυβέρνηση των ΗΠΑ ότι δεν θα έβαζαν τον Julian Assange σε φυλακή υψίστης ασφαλείας ούτε θα τον υπέβαλλαν σε βίαια Ειδικά Διοικητικά Μέτρα έχασαν την αξιοπιστία τους έπειτα από την παραδοχή των αρχών ότι διατηρούν το δικαίωμα να ανακαλέσουν αυτές τις εγγυήσεις. Τώρα, οι αναφορές ότι η CIA εξέταζε το ενδεχόμενο να απαγάγει ή να σκοτώσει τον Assange προκαλούν ακόμα περισσότερες αμφιβολίες για την αξιοπιστία των υποσχέσεων των ΗΠΑ και αποκαλύπτουν περαιτέρω τα πολιτικά κίνητρα πίσω από αυτή την υπόθεση», δήλωσε η γενική γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας Agnès Callamard.

Συνιστά επιβαρυντική κατηγορία το γεγονός ότι εδώ και σχεδόν 20 χρόνια σχεδόν κανένας υπεύθυνος για τα φερόμενα εγκλήματα πολέμου των ΗΠΑ που διαπράχθηκαν κατά τη διάρκεια των πολέμων στο Αφγανιστάν και στο Ιράκ δεν έχει λογοδοτήσει, πόσο μάλλον διωχθεί ποινικά, κι ωστόσο ένας εκδότης που αποκάλυψε αυτά τα εγκλήματα είναι δυνητικά αντιμέτωπος με ισόβια κάθειρξη.

 

Η ακρόαση της έφεσης, που έχει προγραμματιστεί για τις 27-28 Οκτωβρίου, αναμένεται να εξετάσει πέντε λόγους έφεσης από τις ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένης της αξιοπιστίας των διαβεβαιώσεων που προσφέρονται από τις ΗΠΑ μετά την απόφαση ενός κατώτερου βρετανικού δικαστηρίου κατά της έκδοσης του Assange τον Ιανουάριο του 2021. Η Διεθνής Αμνηστία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι διαβεβαιώσεις είναι αναξιόπιστες.

Οι κατηγορίες των ΗΠΑ υποστηρίζουν ότι ο Assange συνωμότησε με μια πληροφοριοδότρια, την αναλύτρια πληροφοριών του στρατού Chelsea Manning, για να αποκτήσει παράνομα απόρρητες πληροφορίες. Θέλουν να δικαστεί για κατηγορίες βάσει του νόμου περί κατασκοπείας και του νόμου περί απάτης και κατάχρησης υπολογιστών στις ΗΠΑ, όπου θα μπορούσε να αντιμετωπίσει ποινή φυλάκισης έως και 175 χρόνια.

Το κατηγορητήριο της κυβέρνησης των ΗΠΑ αποτελεί σοβαρότατη απειλή για την ελευθερία του τύπου τόσο στις ΗΠΑ όσο και στο εξωτερικό. Η συμπεριφορά που περιγράφει περιλαμβάνει επαγγελματικές δραστηριότητες που αναλαμβάνουν ερευνητές δημοσιογράφοι και εκδότες σε καθημερινή βάση. Εάν επιτραπεί η έκδοση του Julian Assange, σημαίνει ότι ποινικοποιούνται οι κοινές δημοσιογραφικές πρακτικές και επιτρέπεται στις ΗΠΑ και πιθανώς σε άλλες χώρες να στοχοποιούν εκδότες και δημοσιογράφους εκτός της δικαιοδοσίας τους για την αποκάλυψη κυβερνητικού αδικήματος.

Η αδιάκοπη καταδίωξη του Julian Assange για την αμερικανική κυβέρνηση καθιστά σαφές ότι πρόκειται για τιμωρητικό μέσο, μα η υπόθεση περιλαμβάνει και ανησυχίες που υπερβαίνουν κατά πολύ τη μοίρα ενός ανθρώπου και θέτουν σε κίνδυνο την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης και την ελευθερία της έκφρασης.

Agnès Callamard

«Οι δημοσιογράφοι και οι εκδότες είναι ζωτικής σημασίας για τον εξονυχιστικό έλεγχο των κυβερνήσεων, την αποκάλυψη των παραπτωμάτων τους και για να οδηγούνται οι παραβιαστές των ανθρώπινων δικαιωμάτων σε λογοδοσία. Αυτή η υποκριτική έφεση θα πρέπει να απορριφθεί, οι κατηγορίες να αποσυρθούν και ο Julian Assange να αφεθεί ελεύθερος.

 

Ιστορικό πλαίσιο

Το αίτημα των ΗΠΑ για έκδοση βασίζεται σε κατηγορίες που σχετίζονται άμεσα με τη δημοσίευση εγγράφων απόρρητων, ως μέρος της δουλείας του Julian Assange με το Wikileaks, που είχαν διαρρεύσει. Η δημοσίευση πληροφοριών υπέρ του δημόσιου συμφέροντος αποτελούν ακρογωνιαίο λίθο της ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης και του δικαιώματος του κοινού στην πληροφόρηση σχετικά με τα παραπτώματα των κυβερνήσεων. Η δημοσίευση πληροφοριών για το δημόσιο συμφέρον προστατεύεται από το διεθνές δίκαιο για τα ανθρώπινα δικαιώματα και δεν πρέπει να ποινικοποιείται.

Εάν ο Julian Assange εκδοθεί στις ΗΠΑ, μπορεί να δικαστεί για κατηγορίες βάσει του νόμου περί κατασκοπείας και του νόμου περί απάτης και κατάχρησης υπολογιστών. Ενδέχεται επίσης να αντιμετωπίσει πραγματικό κίνδυνο σοβαρών παραβιάσεων των ανθρώπινων δικαιωμάτων λόγω των συνθηκών κράτησης που μπορεί να ισοδυναμούν με βασανιστήρια ή άλλης μορφής κακομεταχείριση, συμπεριλαμβανομένης της παρατεταμένης απομόνωσης. Ο Julian Assange είναι ο πρώτος εκδότης που αντιμετωπίζει κατηγορίες βάσει του νόμου περί κατασκοπείας.

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.