Stefan Simanowitz

ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ: Η ΑΡΝΗΣΗ ΤΟΥ ΑΝΩΤΑΤΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ ΝΑ ΧΟΡΗΓΗΣΕΙ ΣΤΟΝ ASSANGE TO ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΕΦΕΣΗΣ ΕΙΝΑΙ ΠΛΗΓΜΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Δημοσιεύθηκε στις 15 Μαρτίου 2022, 11:22Εκτύπωση

Απαντώντας στην απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου του Ηνωμένου Βασιλείου που αρνήθηκε να χορηγήσει στον Julian Assange την άδεια να ασκήσει έφεση κατά της προηγούμενης απόφασης του Ανώτατου Δικαστηρίου που επέτρεψε την έκδοσή του, η αναπληρώτρια διευθύντρια ερευνών της Διεθνούς Αμνηστίας για την Ευρώπη Julia Hall δήλωσε:

«Η σημερινή απόφαση αποτελεί πλήγμα για τον Julian Assange και τη δικαιοσύνη. Το Ανώτατο Δικαστήριο έχασε την ευκαιρία να ξεκαθαρίσει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο δεν αποδέχεται τις βαθιά προβληματικές διπλωματικές διαβεβαιώσεις κατά των βασανιστηρίων. Τέτοιες διαβεβαιώσεις είναι εγγενώς αναξιόπιστες και αφήνουν ανθρώπους έκθετους στον κίνδυνο σοβαρής κακοποίησης κατά την έκδοση ή άλλη μεταφορά τους». 

«Η παρατεταμένη απομόνωση αποτελεί βασικό χαρακτηριστικό της ζωής για πολλούς ανθρώπους στις φυλακές υψίστης ασφαλείας των ΗΠΑ και ισοδυναμεί με βασανιστήρια ή άλλης μορφής κακομεταχείριση σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Η απαγόρευση των βασανιστηρίων και άλλων μορφών κακομεταχείρισης είναι απόλυτη, και οι κενές υποσχέσεις για δίκαιη μεταχείριση, όπως αυτές που προσφέρθηκαν από τις ΗΠΑ στην υπόθεση Assange, απειλούν να υπονομεύσουν βαθύτατα αυτή τη διεθνή απαγόρευση».

«Η άρνηση αυτή αποτελεί επίσης κακό νέον για την ελευθερία του Τύπου, καθώς αφήνει άθικτη την ειδεχθή οδό που χρησιμοποίησαν οι ΗΠΑ για να επιχειρήσουν να διώξουν τις εκδότριες/ότες για κατασκοπεία. Η απαίτηση από κράτη όπως το Ηνωμένο Βασίλειο να εκδίδουν ανθρώπους για τη δημοσίευση διαβαθμισμένων πληροφοριών που είναι προς το δημόσιο συμφέρον δημιουργεί επικίνδυνο προηγούμενο και πρέπει να απορριφθεί. Οι ΗΠΑ θα πρέπει να αποσύρουν αμέσως τις κατηγορίες εναντίον του Julian Assange».

Ιστορικό

Το Ανώτατο Δικαστήριο αποφάνθηκε τον Δεκέμβριο του 2021 ότι ο Assange μπορεί να εκδοθεί με βάση υποτιθέμενες υποσχέσεις των ΗΠΑ για την προστασία του στη φυλακή. Οι ΗΠΑ είχαν υποβάλει γραπτές διαβεβαιώσεις ότι, σε περίπτωση έκδοσής του, ο Assange δεν θα τοποθετηθεί σε φυλακή υψίστης ασφαλείας ή δεν θα υποβληθεί σε ειδικά διοικητικά μέτρα (συμπεριλαμβανομένης της παρατεταμένης απομόνωσης, η οποία μπορεί να ισοδυναμεί με βασανιστήρια ή άλλη κακομεταχείριση σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο), και ότι θα λάβει επαρκή υγειονομική περίθαλψη. Αλλά οι ΗΠΑ συμπεριέλαβαν μια επιφύλαξη: Αν ο Assange κάνει κάτι στο μέλλον που θα απαιτούσε να υποβληθεί σε ειδικά διοικητικά μέτρα ή να τοποθετηθεί σε φυλακή υψίστης ασφαλείας, τότε επιφυλάσσονται του δικαιώματος να το πράξουν. 

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.