ΗΠΑ / ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ: «ΠΑΡΩΔΙΑ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ» ΚΑΘΩΣ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΕΚΔΟΣΗΣ ΔΕΝ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΕΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΣΦΑΛΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ASSANGE ΝΑ ΣΤΑΛΕΙ ΣΤΙΣ ΗΠΑ

Δημοσιεύθηκε στις 13 Δεκεμβρίου 2021, 10:57Εκτύπωση

Απαντώντας στην απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου να κάνει δεκτή την έφεση των ΗΠΑ κατά της απόφασης να μην εκδοθεί ο Julian Assange, ο διευθυντής Ευρώπης της Διεθνούς Αμνηστίας Nils Muižnieks δήλωσε:

«Πρόκειται για παρωδία δικαιοσύνης. Με την αποδοχή αυτής της έφεσης, το Ανώτατο Δικαστήριο επέλεξε να αποδεχτεί τις βαθιά προβληματικές διπλωματικές διαβεβαιώσεις των ΗΠΑ ότι ο Assange δεν θα κρατηθεί στην απομόνωση σε φυλακή υψίστης ασφαλείας. Το γεγονός ότι οι ΗΠΑ επιφυλάσσονται του δικαιώματος να αλλάξουν γνώμη ανά πάσα στιγμή σημαίνει ότι οι διαβεβαιώσεις αυτές δεν έχουν την παραμικρή αξία.

Εάν εκδοθεί στις ΗΠΑ, ο Julian Assange ενδέχεται όχι μόνο να αντιμετωπίσει δίκη με κατηγορίες βάσει του Νόμου Περί Κατασκοπείας, αλλά και πραγματικό κίνδυνο σοβαρών παραβιάσεων των ανθρώπινων δικαιωμάτων του λόγω των συνθηκών κράτησης που θα μπορούσαν να ισοδυναμούν με βασανιστήρια ή άλλης μορφής κακομεταχείριση.

Nils Muižnieks

«Το κατηγορητήριο της αμερικανικής κυβέρνησης συνιστά σοβαρότατη απειλή για την ελευθερία του Τύπου τόσο στις Ηνωμένες Πολιτείες όσο και στο εξωτερικό. Αν επικυρωθεί, θα υπονομεύσει τον ρόλο-κλειδί των δημοσιογράφων και των εκδοτών στον έλεγχο των κυβερνήσεων και την αποκάλυψη των παραπτωμάτων τους, και θα κάνει τις/τους δημοσιογράφους να ζουν υπό τον φόβο απειλών».

Ιστορικό
Το αίτημα έκδοσης των ΗΠΑ βασίζεται σε κατηγορίες που σχετίζονται άμεσα με τη δημοσίευση απόρρητων εγγράφων που διέρρευσαν στο πλαίσιο της εργασίας του Julian Assange με το Wikileaks. Η δημοσίευση πληροφοριών υπέρ του δημόσιου συμφέροντος αποτελούν ακρογωνιαίο λίθο της ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης και του δικαιώματος του κοινού στην πληροφόρηση σχετικά με τα παραπτώματα των κυβερνήσεων. Η δημοσίευση πληροφοριών για το δημόσιο συμφέρον προστατεύεται από το διεθνές δίκαιο για τα ανθρώπινα δικαιώματα και δεν πρέπει να ποινικοποιείται.

Ο Julian Assange είναι ο πρώτος εκδότης που αντιμετωπίζει κατηγορίες βάσει του Nόμου Περί Κατασκοπείας.

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.